Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Όλοι οι δήμαρχοι Αθηναίων της μεταπολίτευσης - Ποιοι ήταν πως εξελέγησαν

24.05.2014 | 10:01
Του Χρήστου Α. Καπούτση

Την Κυριακή θα μάθουμε ποιος θα είναι επόμενος Δήμαρχος της Αθήνας. Η εκλογική μάχη θα δοθεί μεταξύ του εν ενεργεία Δημάρχου Γ. Καμίνη και του Γ. Σακελλαρίδη.
Ποιοι είναι όμως οι 10 εκλεγμένου Δήμαρχοι της Αθήνας από τη μεταπολίτευση;

Πρώτος εκλεγμένος ΔΗΜΑΡΧΟΣ του ΔΗΜΟΥ των ΑΘΗΝΑΊΩΝ, μετά τη Χούντα, ο Ιωάννης Παπαθεοδώρου (1914 - 26 Ιανουαρίου 1983). Ήταν δικηγόρος και κατά την περίοδο της Γερμανικής Κατοχής ανέπτυξε έντονη αντιστασιακή δράση. Εξελέγη δήμαρχος Αθηναίων το 1975 και αποχώρισε από το δημαρχιακό αξίωμα με τη λήξη της θητείας του, στις 31 Δεκεμβρίου 1978.
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ της 15ης Οκτωβρίου 1978 για την Αθήνα. Κατά τον πρώτο γύρο, νικητής ο Γεώργιος Πλυτάς (Αθήνα, 1911 - 30 Απριλίου 1997), πρώην Δήμαρχος, που ήταν γιος του τέως δημάρχου Αθηναίων Αμβρόσιου Πλυτά , κατά την περίοδο του ΜΕΤΑΞΑ 1936-1941. Ο Γεώργιος Πλυτάς είχε διατελέσει δήμαρχος Αθηναίων (1964-1967). Ο Γεώργιος Πλυτάς, συγκέντρωσε το 43% των ψήφων. Δεύτερος ο Δημήτρης Μπέης που συγκέντρωσε το 40%, και Τρίτος ο συνδυασμός του Μ. Θεοδωράκη με 17%. Στο δεύτερο γύρο, ΔΗΜΑΡΧΟΣ αναδείχτηκε ο Δ. Μπέης, με ποσοστό που έφτασε το 57% και με την υποστήριξη του Μ. Θεοδωράκη.

Στις δημοτικές εκλογές της 17ης Οκτωβρίου 1982. Ο Δημήτρης Μπέης εκλέχτηκε και πάλι ΔΗΜΑΡΧΟΣ και πάλι στο δεύτερο γύρο. Στον πρώτο γύρο είχε πάρει 38,25%, ο Τζαννής Τζαννετάκης 37,92% και ο Βασίλης Ευφραιμίδης του ΚΚΕ 18,52%. Στο Δεύτερο γύρο δήμαρχος εξελέγη ο Δημήτρης Μπέης και με τη στήριξη του ΚΚΕ, που υπερίσχυσε του Τζαννή Τζαννετάκη, βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας και μετέπειτα πρωθυπουργού της χώρας στην κυβέρνηση του 1989, όπου συνεργάστηκε η Ν.Δ. με το ΚΚΕ και με το ΚΚΕ Εσωτερικού.

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ τον Οκτώβριο του 1986. Κατά την προεκλογική περίοδο έχουμε έντονη κομματική αντιπαράθεση. Ισχυρή Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου, μάλιστα είχε κερδίσει πρόσφατα (1985) τις Βουλευτικές εκλογές, αλλά η Ν.Δ. κατάφερε να κατακτήσει τους τρεις μεγαλύτερους δήμους της Ελλάδας, Αθηναίων, Θεσσαλονίκης και Πειραιά (με νικητές τα προβεβλημένα στελέχη της Ν.Δ. Μιλτιάδη Έβερτ, Σωτήρη Κούβελα και Ανδρέα Ανδριανόπουλο αντίστοιχα). Ο τότε πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Α. Παπανδρέου, είχε δηλώσει, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα ότι: «Νίκησε η Τοπική Αυτοδιοίκηση»!
Ο εκλεγείς Δήμαρχος ΑΘΗΝΑΙΩΝ Μιλτιάδης Έβερτ, δεν ολοκλήρωσε τη θητεία του, αφού παραιτήθηκε τον Μάιο του 1989 προκειμένου να συμμετάσχει στις Βουλευτικές Εκλογές. Τον διαδέχθηκε, στον ΔΗΜΑΡΧΙΑΚΟ Θώκο ο Νίκος Γιατράκος.

Στις δημοτικές εκλογές της 14ης Οκτωβρίου 1990, έγινε μια σκληρή μάχη για στο ΔΗΜΟ της ΑΘΗΝΑΣ, μεταξύ του Αντώνη Τρίτση και της Μελίνας Μερκούρη. Ήταν αμφίρροπη εκλογική μάχη μέχρι το τέλος.
Τα πρώτα αποτελέσματα, που έφτασαν γύρω στις 7.30 το απόγευμα, έδειχναν καθαρή νίκη στην παράταξη του Α. Τρίτση με ποσοστό 55%.

Όμως, ο Α. ΤΡΙΤΣΗΣ ήταν πολύ επιφυλακτικός και δεν εμφανιζόταν για να κάνει τη σχετική δήλωση. Τελικά , 10 λεπτά μετά τα μεσάνυχτα και με «βαριά καρδιά» , ο Α. ΤΡΙΤΣΗΣ έκανε την καθιερωμένη δήλωση του νικητή. Όμως αργότερα, η ψαλίδα άρχισε να κλείνει και η αγωνία να μεγαλώνει, για το τελικό αποτέλεσμα. Τελικά , μετά τις 3 τα ξημερώματα ξεκαθάρισε η κατάσταση και έγινε σαφές το αποτέλεσμα: Α. Τρίτσης 50,15%, Μ. Μερκούρη 45,94% και η ΑΘΗΝΑ είχε ΔΗΜΑΡΧΟ από τον πρώτο γύρο.
Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ όμως, δεν ολοκλήρωσε τη Θητεία του, στο ΔΗΜΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ, αφού πέθανε στις 7 Απριλίου του 1992, λίγο πριν συμπληρώσει τα 54 χρόνια του. Το Δημοτικό Συμβούλιο εξέλεξε νέο ΔΗΜΑΡΧΟ τον ΛΕΩΝΙΔΑ ΚΟΥΡΗ.

Στις 16 και στις 23 του Οκτώβρη του 1994, έγιναν Δημοτικές εκλογές. Για το Δήμο της Αθήνας είχαμε τη σύγκρουση του Θ. Πάγκαλου και του Δ. Αβραμόπουλου. ΟΛΟΙ θυμούνται τον κ. Πάγκαλο να αποκαλεί «Κύριο τίποτα», τον Δ. Αβραμόπουλο. Παρόλα αυτά, στον δεύτερο γύρο, ο Δ. Αβραμόπουλος έλαβε το 54,37% των ψήφων και εξελέγη Δήμαρχος ΑΘΗΝΑΙΩΝ.

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ εκλογές στις 11 Οκτώβριος 1998. Το χαρακτηριστικό είναι ότι σε όλους τους Δήμους της περιφέρειας ΑΤΤΙΚΗΣ, ούτε μία Γυναίκα, δεν εξελέγη ΔΗΜΑΡΧΟΣ.
Επίσης , είναι οι πρώτες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές , που διεξάγονται με βάση το «Νόμο Καποδίστρια». Επανεκλέγεται Δήμαρχος Αθηναίων ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, από τον πρώτο γύρο με ποσοστό 57, 3%, που είναι ιστορικά το μεγαλύτερο ποσοστό που έχει σημειωθεί σε δημοτικές εκλογές στην Αθήνα. Η Μαρία Δαμανάκη έλαβε μόλις το 16,4% των ψήφων, επίσης ιστορικό χαμηλό για Δεύτερο υποψήφιο, για την διεκδίκηση του Πρώτου Δήμου της Χώρας.

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ Τον Οκτώβριο 2002. Δήμαρχος Αθηναίων εξελέγη η Ντόρα Μπακογιάννη, κατά την επαναληπτική δεύτερη εκλογή με ποσοστό 60,6% με αντίπαλο στον Χρήστο Παπουτσή. Η Ντόρα Μπακογιάννη, ήταν η πρώτη Γυναίκα Δήμαρχος Αθηναίων. Η Μπακογιάννη δεν θα ολοκληρώσει τη θητεία της στο ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ. Στις 15 Φεβρουαρίου του 2006 παραιτείται από τη δημαρχία και επανακάμπτει στην κεντρική πολιτική σκηνή, ως Υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή. Το Δημοτικό Συμβούλιο θα εκλέξει ΔΗΜΑΡΧΟ τον δημοτικό σύμβουλο Θεόδωρο Μπεχράκη.

Στις ΕΚΛΟΓΕΣ για το ΔΗΜΟ ΤΩΝ ΑΘΗΝΑΊΩΝ στις 15 Οκτωβρίου 2006, είχαμε άνετη νίκη του Νικήτα Κακλαμάνη από τον πρώτο γύρο, με διαφορά γύρω στις 18 ποσοστιαίες μονάδες από τον Κώστα Σκανδαλίδη. Σε αυτές τις εκλογές ήταν έκπληξη το σχετικά ψηλό ποσοστό , περίπου 11% που απέσπασε ο Αλέξης Τσίπρας, υποψήφιος της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, που στηριζόταν από τον Συνασπισμό ένα πολιτικό κόμμα που στις Βουλευτικές εκλογές εκείνης της περιόδου, το εκλογικό ποσοστό του κυμαινόταν γύρω στο 5% περίπου.

Δημοτικές εκλογές 2010. Η προεκλογική περίοδος διεξήχθη σε μια δύσκολη χρονιά για την Ελλάδα, αφού ήταν ορατό το ενδεχόμενο χρεωκοπίας της χώρας. Οι Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές έγιναν 7 Νοεμβρίου και οι επαναληπτικές εκλογές στις 14 Νοεμβρίου 2010.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ εξελέγη ο Γεώργιος Καμίνης στο δεύτερο γύρο αφού έλαβε ποσοστό 51,95% με αντίπαλο τον τότε ΔΗΜΑΡΧΟ Νικ. Κακλαμάνη.

Την Κυριακή 25 Μαΐου θα ξέρουμε αν ο Δήμος της Αθήνας θα παραμείνει στα χέρια του 10ου στη σειρά Δημάρχου Γ. Καμίνη, ή αν η Αθήνα θα αποκτήσει τον 11ο Δήμαρχό της, τον Γ. Σακελλαρίδη.

Διαβάστε ακόμη:

Δείτε την τελευταία δημοσκόπηση πριν απο τις εκλογές


Αποτελέσματα εκλογών: Ποιοι προηγούνται σε σταυρούς στο δήμο Αθηναίων
 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ