Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Oλοκληρώθηκε η συνάντηση Νταβούτoγλου-Κέρι

07.04.2013 | 14:44
 ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Αχμέτ Νταβούτογλου με τον Τζον Κέρι στην Κωνσταντινούπόλη. Τρία ήταν τα βασικά θέματα συζήτησης των δυο υπουργών Εξωτερικών. Ο πόλεμος στη Συρία, οι εξελίξεις στο Κουρδικό και οι σχέσεις Ισραήλ-Τουρκίας. Πληροφορίες αναφέρουν πως ο Νταβούτογλου έθεσε και θέμα Κυπριακού στη συνάντηση που ήταν διάρκειας περίπου 1.5 ώρας.
Ο Κέρι δήλωσε « πως είναι μεγάλο θέμα που βρίσκομαι εδώ στην Κωνσταντινούπολη. Η Τουρκία αναπτύσσεται τόσο γρήγορα. Η Τουρκία είναι μια χώρα που πρεριγράφει το νέο κόσμο».

Ο αμερικανός υπουργός εξέφρασε την πεποίθηση του πως οι προσπάθειες επίλυσης του Κουρδικού ζητήματος μπορεί να αλλάξει πολλά στην Τουρκία. « Θαυμάζουμε την προσπάθεια της τουρκικής κυβέρνησης. Στηρίζουμε την προσπάθεια παράδοσης των όπλων που κάνει το PKK. Xρειάζεται αποφασιστικότητα ίσως σταματήσει το λουτρό αίματος που είχε διάρκεια τόσων ετών.

Ο Κέρι αναφέρθηκε και στο θέμα της «συγγνώμης» του Ισραήλ από την Τουρκία και τόνισε πως « ευχαριστώ την τουρκική κυβέρνηση που δεν δημιούργησε κλίμα νίκης. Πρέπει να αφήσουμε το παρελθόν στο παρελθόν. Μετά τη «συγγνώμη» την πορεία των σχέσεων θα την καθορίσουν οι δυο πλευρές.»
Ο Αχμέτ Νταβούτογλου ανέφερε πάντως πως θα χρειαστεί προσοχή και από τις δυο πλευρές για να επουλωθούν οι πληγές από το Μαβί Μαρμαρά « και τόνισε πως « πρέπει να γίνουν οι συζητήσεις για τις αποζημιώσεις και να βελτιωθούν οι συνθήκες επιβίωσης στην Παλαιστίνη».


 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ