Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ομαδικοί τάφοι νεοσύλλεκτων στο Τικρίτ! ΒΙΝΤΕΟ

02.04.2015 | 11:49
Οι ιρακινές δυνάμεις, που μόλις ανακατέλαβαν τη πόλη Τικρίτ από το Ισλαμικό Κράτος, ανακάλυψαν ομαδικούς τάφους στους οποίους βρίσκονταν τα πτώματα εκατοντάδων νεοσύλλεκτων που εκτελέστηκαν τον Ιούνιο του 2014, δήλωσε ένας υπουργός.
Η σφαγή του Σπάικερ, από το όνομα της στρατιωτικής βάσης που βρίσκεται βόρεια του Τικρίτ απ’ όπου οι τζιχαντιστές απήγαγαν τους κυρίως σιίτες νεοσύλλεκτους, είχε προκαλέσει διεθνή κατακραυγή.

Ο Ιρακινός υπουργός Εσωτερικών Μοχάμεντ αλ Γάμπαν δήλωσε ότι οι ομαδικοί τάφοι εντοπίστηκαν στη συνοικία όπου βρισκόταν το μέγαρο του πρώην προέδρου Σαντάμ Χουσέιν, στην όχθη του ποταμού Τίγρη.

«Αυτή η τοποθεσία μάς θυμίζει όσους σκοτώθηκαν άδικα, μας θυμίζει τη σφαγή», δήλωσε ο Γάμπαν, με δάκρυα στα μάτια, από ένα σημείο του Τίγρη όπου βρισκόταν το κτίριο του λιμενικού όπου είναι ακόμη ορατά σημάδια από αίμα. «Ήταν αθώοι», πρόσθεσε.
«Σήμερα ο δειλοί νικήθηκαν, Θα τους κυνηγήσουμε όπου κι αν βρίσκονται και θα αποκαταστήσουμε την ασφάλεια και την ειρήνη σε όλο το Ιράν», υπογράμμισε.

Φωτογραφίες που είχε δώσει στη δημοσιότητα το ΙΚ έδειχναν στρατιώτες να εκτελούνται και να ρίχνονται στον Τίγρη στο σημείο κοντά στο κτίριο του λιμενικού.
«Βρήκαμε δεκάδες δελτία ταυτότητας» κοντά σε έναν από τους ομαδικούς τάφους, επεσήμανε ο αστυνόμος Χουσέιν αλ Ρικάμπι. Τα στοιχεία αυτά αντιστοιχούν στην ταυτότητα των νεοσύλλεκτων που εξαφανίστηκαν ή εκτελέστηκαν, σύμφωνα με τον ίδιο.

Στο παρακάτω βίντεο το σημείο που έλαβε χώρα η σφαγή των νεοσυλλεκτων. Το αιμα στους τοιχους και στις όχθες του ποταμιού ειναι ανατριχιαστικό.
Το ΙΚ, που κατέλαβε μεγάλο μέρος του Ιράκ κατά την προέλασή του τον Ιούνιο του 2014, επιτέθηκε τον ίδιο μήνα στη στρατιωτική βάση Σπάικερ και σκότωσε εκατοντάδες νεοσύλλεκτους, στην πλειονότητά τους σιίτες. Σουνιτικές φυλές κατηγορήθηκαν ότι συνήργησαν στη σφαγή.

Στο μεταξύ φιλοκυβερνητικές πολιτοφυλακές λεηλάτησαν χθες καταστήματα στο κέντρο της Τικρίτ.
Τα μέλη των πολιτοφυλακών άρπαξαν ρούχα, σαμπουάν ακόμη και αφρό ξυρίσματος από δύο καταστήματα στο κέντρο της πόλης, προτού διαφύγουν επιβαίνοντας σε διάφορα οχήματα, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες. Επίσης δύο φορτηγά εθεάθησαν να φεύγουν από την πόλη γεμάτα με καινούργια λάστιχα, μια γεννήτρια και έναν καθρέφτη, ο οποίος έπεσε στο οδόστρωμα και έσπασε.

Τα επεισόδια αυτά, αν και μεμονωμένα, προκαλούν ανησυχία για τη συμπεριφορά κάποιων μαχητών των πολιτοφυλακών που πολέμησαν στο πλευρό του ιρακινού στρατού.
Εξάλλου, όπως έκαναν και σε άλλες περιοχές, οι πολιτοφυλακές έγραψαν με σπρέι τα ονόματά τους σε σπίτια και καταστήματα της Τικρίτ.

Twitter/Youtube/ΑΠΕ


 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ