Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Όπλα 1,2 δις πούλησαν στη Σαουδική Αραβία

17.11.2015 | 09:22
Tην πώληση κατευθυνόμενων βομβών αξίας 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ (1,29 δισ. δολ.) στη Σαουδική Αραβία για να αναπληρώσει τα εφόδια που χρησιμοποιεί στη μάχη της εναντίον των ανταρτών στην Υεμένη και των αεροπορικών επιθέσεων εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, ενέκρινε το υπουργείο Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, όπως ανακοίνωσε το Πεντάγωνο χθες.
Το υπουργείο ενημέρωσε το Κογκρέσο, το οποίο έχει περιθώριο 30 ημερών για να απορρίψει την πώληση, κάτι που είναι ασυνήθιστο καθώς οι συμφωνίες έχουν ελεγχθεί προσεκτικά πριν ανακοινωθούν.
Οι πωλήσεις γίνονται σε συνέχεια της δέσμευσης του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα ότι θα ενισχύσει την υποστήριξή του στη Σαουδική Αραβία και άλλους σουνίτες μουσουλμάνους της περιοχής στο Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου, αφού η κυβέρνησή του σύναψε συμφωνία για τα πυρηνικά με τους αντίπαλους σιίτες μουσουλμάνους στο Ιράν.

Το Πεντάγωνο ανέφερε πως η πώληση θα βοηθήσει την αεροπορία της Σαουδικής Αραβίας να αναπληρώσει το στρατιωτικό εξοπλισμό που έχει χρησιμοποιηθεί σε πολλαπλές επιχειρήσεις, ενώ θα παράσχει και αποθέματα για μελλοντικές επιχειρήσεις.
Η πώληση συμπεριλαμβάνει 22.000 κατευθυνόμενες βόμβες και βόμβες γενικής χρήσης, μεταξύ των οποίων είναι 1.000 βόμβες Paveway II που κατευθύνονται από λέιζερ και πάνω από 5.000 κιτ μετατροπής παλαιότερων βομβών σε βόμβες που κατευθύνονται με GPS.
Τα όπλα κατασκευάζονται από τις εταιρείες Boeing και Raytheon μέσω προμηθευτών που θα επιλεχθούν με διαγωνισμό.
Η πώληση στη Σαουδική Αραβία - έναν απο τους μεγαλύτερους αγοραστές αμερικανικών πολεμοφοδίων στον κόσμο - μιας πιθανής δεύτερης παρτίδας από 600 αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα Patriot-PAC-3 κατασκευής Lockheed Martin, εγκρίθηκε το Σεπτέμβριο. Το συμβόλαιο είναι αξίας 5,05 δισεκατομμυρίων ευρώ (5,4 δισ. δολ.). Τον Οκτώβριο η αμερικανική κυβέρνηση ενέκρινε επίσης την πώληση στην ίδια χώρα μέχρι και τεσσάρων παράκτιων πολεμικών πλοίων (Littoral), κατασκευής Lockheed, για 10,5 δισεκατομμύρια ευρώ (11,25 δισ. δολ.).
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ