Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

Διεθνή

ΟRIA: Μηνύματα ειρήνης στην εκδήλωση μνήμης για τα θύματα του ναυαγίου του 1944

12.02.2018 | 16:29
Μηνύματα ειρήνης στην εκδήλωση μνήμης για τα θύματα του ναυαγίου του πλοίου ORIA που βυθίστηκε το 1944.

Εκδηλώσεις τιμής στη μνήμη των 4.100 θυμάτων-αιχμαλώτων Ιταλών στρατιωτών του νορβηγικού πλοίου ORIA, το οποίο βυθίστηκε το βράδυ της 12ης Φεβρουαρίου 1944 κοντά στη νησίδα Πάτροκλος, στον Σαρωνικό Κόλπο, διοργανώθηκαν με την ευκαιρία της 74ης επετείου της ναυτικής τραγωδίας, χθες το πεωί, από την Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής, τους Δήμους Σαρωνικού και Λαυρεωτικής και τον Σύνδεσμο Πνευματικής και Κοινωνικής Δραστηριότητας Κερατέας «Χρυσή Τομή».

Το επιταγμένο από τους Ναζί νορβηγικό πλοίο «Όρια»  είχε αποπλεύσει από τη Ρόδο με κατεύθυνση τον Πειραιά στις 11 Φεβρουαρίου του 1944. Στα αμπάρια του ήταν στοιβαγμένοι πάνω από 4000 Ιταλοί στρατιώτες, που ήταν αιχμάλωτοι των Γερμανών. Η βύθισή του αποτέλεσε την 4η μεγαλύτερη ναυτική τραγωδία στην ιστορία του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. 

Της επιμνημόσυνης δέησης χοροστάτησε ο αρχιεπίσκοπος των Καθολικών της Αθήνας, Σεβαστιανός Ροσσολάτος, ενώ ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο -που φιλοτέχνησε ο γλύπτης Θύμιος Πανουργιάς και στήθηκε στον χώρο το 2014- από τον αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής, Πέτρο Φιλίππου, τον πλοίαρχο Κωνσταντίνο Καράμπελα από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, τους πρέσβεις της Ιταλίας, της Ελβετίας, της Αλβανίας και της Αυστρίας, εκπροσώπους της Καθολικής Εκκλησίας και εκπροσώπους πρεσβειών και άλλων χωρών.

Στη συνέχεια, αποδόθηκαν τιμές στους νεκρούς του ORIA από το άγημα και τη μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού και έγινε ανάκρουση των εθνικών ύμνων Ιταλίας και Ελλάδας.

Ακολούθησαν σύντομες ομιλίες, αρχικά από τον κ. Φιλίππου, ο οποίος, αφού αναφέρθηκε συνοπτικά στο ιστορικό τού ναυαγίου και των προσπαθειών τής ελληνικής πλευράς για την ανάδειξη της μεγάλης ναυτικής τραγωδίας που για πολλές δεκαετίες παρέμενε άγνωστη στο ευρύ κοινό, τόνισε ότι «η εκδήλωση μνήμης είναι ιδιαίτερα σημαντική γιατί στέλνει σε όλη την ανθρωπότητα το μήνυμα της ειρήνης μεταξύ των λαών, που στις μέρες μας είναι πιο επίκαιρο από ποτέ».

Από την πλευρά του, ο Ιταλός πρέσβης εξέφρασε τη βαθιά ευγνωμοσύνη του για τον ελληνικό λαό και κυρίως για τους κατοίκους της περιοχής που έλαβε χώρα το ναυάγιο, για όσα έκαναν για τους συμπατριώτες του, καθώς και για όσους συνέβαλαν στο να βγει από τη λήθη αυτή η τραγωδία.

Τέλος, εκ μέρους του Συνδέσμου Πνευματικής και Κοινωνικής Δραστηριότητας «Χρυσή Τομή», ο Γιώργος Ιατρού μίλησε για τις μέχρι σήμερα ενέργειες του Συνδέσμου για την ανάδειξη του ναυαγίου, εστιάζοντας στην έκδοση του βιβλίου «Η καραβάνα στον βυθό της θάλασσας» και στο ντοκιμαντέρ «memORIA».

Οι ομιλίες ολοκληρώθηκαν με τη μαρτυρία της κυρίας Καλομοίρας Γεωργακοπούλου, η οποία διηγήθηκε στους παραβρισκόμενους πώς εκείνη (τότε 5-6 ετών) και η οικογένειά της έζησαν την τραγωδία.

Στην εκδήλωση το «παρών» έδωσαν, επίσης, ο δήμαρχος Λαυρεωτικής, Δημήτρης Λουκάς, η πρόξενος από το Προξενικό Τμήμα της πρεσβείας της Τσεχίας, εκπρόσωπος από την πρεσβεία της Λιβύης, δημοτικοί σύμβουλοι των δήμων Λαυρεωτικής, Σαρωνικού και Κορωπίου, μαθητές του Ιταλικού Σχολείου, κ.ά. 

Με πληροφορίες από  ΑΠΕ - ΜΠΕ, wikipedia

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ