Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΟΡΘΙΟΣ απέναντι στον αυταρχισμό του Ερντογάν - Διαμαρτυρία έμπνευση

18.06.2013 | 14:58
Μετά την φωτογραφία της "Γυναίκας με τα Κόκκινα" στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης —θέατρο των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων— που οι αστυνομικοί της ρίχνουν δακρυγόνα στο πρόσωπο, τώρα το γύρο του κόσμου κάνει η εικόνα ενός νεαρού άνδρα ο οποίος χθες Δευτέρα στάθηκε ακίνητος στο κέντρο της πλατείας Ταξίμ και έγινε ως εξ αυτού το δημοφιλέστερο πρόσωπο στο Twitter.

Ο Ερντέμ Γκουντούζ πραγματοποίησε οκτάωρη σιωπηλή διαμαρτυρία στην πλατεία Ταξίμ κι ενέπνευσε εκατοντάδες άλλους διαδηλωτές να ακολουθήσουν το παράδειγμά του.

Χορογράφος στο επάγγελμα, ο Γκουντούζ δήλωσε ότι πραγματοποίησε παθητική διαμαρτυρία θέλοντας να εκφράσει την αντίθεσή του στην κίνηση της αστυνομίας να εμποδίσει τους διαδηλωτές να πλησιάσουν στην πλατεία, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Doğan.

Η διαμαρτυρία του άρχισε αφότου οι αστυνομικοί έκαναν έλεγχο στην τσάντα του. Τότε στάθηκε στο ίδιο σημείο χωρίς να κινείται, από τις 18:00, κοιτώντας τη σημαία με το πρόσωπο του Κεμάλ Ατατούρκ, που είναι κρεμασμένη στο Πολιτιστικό Κέντρο Ατατούρκ, σημείο όπου έχουν εκτυλιχθεί σκληρές συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομικών τις τελευταίες τρεις εβδομάδες.

Στις 02:00, όταν επενέβη η αστυνομία, σχεδόν άλλοι 300 διαδηλωτές είχαν ακολουθήσει το παράδειγμά του. Δέκα από αυτούς, που αρνήθηκαν να μετακινηθούν, συνελήφθησαν.

Ο Γκουντούζ, ο οποίος πολύ γρήγορα χαρακτηρίστηκε "Όρθιος Άνδρας" από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην Τουρκία, ενέπνευσε παρόμοιες διαμαρτυρίες σε άλλα σημεία της Κωνσταντινούπολης καθώς και στην πρωτεύουσα Άγκυρα και στη Σμύρνη.

Οι χθεσινές παθητικές διαμαρτυρίες ήρθαν σε πλήρη αντίθεση με τις διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν το σαββατοκύριακο κατά τις οποίες σημειώθηκαν ορισμένα από τα σοβαρότερα επεισόδια μέχρι σήμερα όταν η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα και αντλίες νερού για να διαλύσει τους χιλιάδες διαδηλωτές στην πλατεία Ταξίμ.

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ