Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

Ιστορία

Όταν ο Μουσολίνι αποκάλεσε τον Χίτλερ “μαϊμου”

13.06.2018 | 09:00
Σαν σήμερα στις 13 Ιουνίου του 1934 ο Μπενίτο Μουσολίνι συναντά τον Αδόλφο Χίτλερ στη Βενετία. Μια μέρα μετά την συνάντηση τους ο Ιταλός δικτάτορας θα αποκαλέσει το μεγαλύτερο δυνάστη της ανθρωπότητας “μαϊμου”. Συγκεκριμένα τον αποκάλεσε “μικρή ανόητη μαϊμού”.

Δεν υπάρχουν πολλές πληροφορίες σχετικά με το γιατί τον αποκάλεσε έτσι, ωστόσο, μια δεκαετία αργότερα και κάτι γίνονται οι “καλύτεροι” σύμμαχοι. Για την ιστορία το 1936 πλέον ο Μουσολίνι υποστηρίζει τη δικτατορία του Φράνκο στην Ισπανία και συμμαχεί με τον Αδόλφο Χίτλερ.Το 1940 πια εμπλέκει τη χώρα του στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ως μέλος του «Άξονα» Ιταλίας, Γερμανίας και Ιαπωνίας.

Ο Χίτλερ θαύμαζε τον Μουσολίνι - O Moυσολίνι τον περιφρονούσε

Ο Χίτλερ θαύμαζε τον Μουσολίνι. Ο Μουσουλίνι μάλλον απλά έκανε ότι τον συμπαθεί…
Όπως επισημαίνει η Μηχανή του Χρόνου, οι δύο αυταρχικές προσωπικότητες είχαν σοβαρά προβλήματα στους χαρακτήρες τους, που τους καθιστούσαν σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό αντιπαθείς προς τους συνεργάτες τους. Ο Μουσολίνι ήταν υπερήφανος, αυταρχικός και ματαιόδοξος, ενώ από την άλλη ο Χίτλερ ήταν ένας αγενής «αγροίκος» και παρά το γεγονός ότι είχε αφοσιωμένους οπαδούς που του ήταν πιστοί μέχρι θανάτου, συχνά προκαλούσε αηδία σε όσους έρχονταν σε επαφή μαζί του.

Σε κάθε περίπτωση ο «Φύρερ» μάλλον είχε πιο θερμά συναισθήματα για τον Μουσολίνι. Όταν βρισκόταν ακόμη στην αφάνεια, θαύμαζε τον Μπενίτο και πίστευε ότι είναι ένας ισχυρός και ελκυστικός ηγέτης.

Μουσολίνι ήταν αρχικά πολύ λιγότερο εντυπωσιασμένος από τον Χίτλερ. Κατά την πρώτη τους συνάντηση στη βόρεια Ιταλία το 1934, ο φασίστας παρατήρησε τον νευρικό και επιφυλακτικό τρόπο του Χίτλερ, κυρίως τα ίσια μαλλιά και τα υγρά μάτια του.

Μάλιστα, σχολίασε σε έναν από τους βοηθούς του ότι δεν του άρεσε η όψη του. Ένας άλλος παρατηρητής είπε πως ο ηγέτης των Ναζί φορούσε ένα κίτρινο αδιάβροχο και παπούτσια από λουστρίνι και έσφιγγε μπροστά του ένα γκρίζο τσόχινο καπέλο «σαν ένας μικρός υδραυλικός με ένα από τα πιο ταπεινά εργαλεία του».

Όμως, η περιφρονητική στάση του Μουσολίνι άλλαξε σταδιακά. Στις συναντήσεις που ακολούθησαν εντυπωσιαζόταν όλο και περισσότερο από τη μεγάλη δύναμη της Γερμανίας. Εξακολουθούσε να αναφέρεται προσβλητικά στα κόκκινα μάγουλα του Χίτλερ και στο συνηθισμένο παρουσιαστικό του. «Δεν καταλαβαίνω γιατί οι Γερμανοί είναι γοητευμένοι μαζί του!» έλεγε αρκετές φορές.


sansimera.gr Mηχανή του Χρόνου 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ