Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Όταν οι Ροδίτες νίκησαν τη σοροκάδα και έσωσαν το πλήρωμα του USS Bache DD-470

07.02.2019 | 05:35
Σαρωτικό ήταν ακόμη ένα πέρασμα της σοροκάδας από τη Ρόδο. Οι σφοδροί άνεμοι εντάσεως 11 και 12 μποφώρ που χτύπησαν το νησί των Ιπποτών το βράδυ της Τετάρτης προκάλεσαν σημαντικές ζημιές στις παραλιακές περιοχές.  

Στην περιοχή Στεγνά καταγράφηκαν καταστροφές στο οδικό δίκτυο είχαν ως αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν οι κάτοικοι, καθώς επίσης στα δίκτυα ύδρευσης και  φωτισμού. Στο Χαράκι έσπασε σε κάποια σημεία το κράσπεδο της παραλίας, το κύμα έμπαινε μέσα στα καταστήματα, στην Καλλιθέα ενας δρόμος υπέστη ζημιές, στην περιοχή του ξενοδοχείου Κολοσσός όλο το δίκτυο ύδρευσης τινάχτηκε στον αέρα και πολλά άλλα. 

Η σοροκάδα της Τετάρτης ξύπνησε μνήμες. Μνήμες από μια δραματική ιστορία πριν από 51 χρόνια. Πρωταγωνιστές οι Ιππότες της Ρόδου. Με αυτοθυσία και αυταπάρνηση και μέσα στο σκοτάδι διέσωσαν το πλήρωμα του αντιτορπιλικού USS Bache DD 470. Αυτή την ιστορία αφηγείται ο Ροδίτης δημοσιογράφος Γιώργος Ζαχαριάδης: 

H σοροκάδα δημιουργεί πάντα προβλήματα στη Ρόδο. Η χτεσινη μέρα για το νησί μας άφησε πολλά σημάδια.Και δεν ήταν η πρώτη φορά.....Πριν από 51 χρόνια σαν σήμερα (6 Φεβρουαρίου 1968) η ισχυρή σοροκάδα σαν τη χτεσινή, είχε σαν αποτέλεσμα να προσαράξει ένα αμερικανικό πολεμικό στα βράχια του Ναυτικού Ομίλου !.

Πρόκειται για το αντιτορπιλλικό Bache που εκείνες τις μέρες είχε αγκυροβολήσει έξω από το λιμάνι.(τότε δεν είχε ολοκληρωθεί το έργο της Ακαντιάς .)
Ο καιρός άρχισε να "φουσκώνει" και το Λιμεναρχείο ειδοποίησε τον κυβερνητη του αμερικανικού πολεμικού "να τα μαζεύει" και να καταφύγει στον όρμο των Τριαντών γιατί ερχόταν σοροκάδα !..Ο κυβερνήτης δεν έλαβε υπόψη του τις οδηγίες του Λιμεναρχείου και όταν ανέβηκαν τα μποφόρια ,δεν προλάβαινε πλέον να σηκώσει ούτε άγκυρες και έτσι η σοροκάδα παρέσυρε το πολεμικό και το έριξε στα βράχια του Ναυτικού Ομίλου.

'Ηταν νύχτα και αμέσως ξεκίνησε μια προσπάθεια για τη διάσωση των μελών του πληρώματος. Στην προσπάθεια αυτή πήραν μέρος εθελοντικά και πολλοί κάτοικοι της Ρόδου, ενώ ο τότε μητροπολίτης Σπυρίδων μαζί με τον διάκονο Παίσιο(σημερινό μητροπολίτη Καλύμνου-Λέρου-Αστυπάλαιας) φρόντισαν για την περίθαλψη των ναυαγών.Σώθηκαν όλοι. Και το μοναδικό θύμα του ναυαγίου αυτού ήταν ένας 'Ελληνας δύτης -που πολλούς μήνες αργότερα-όταν γινόταν ο τεμαχισμός του αντιτορπιλλικού !...

Δείτε βίντεο ντοκουμέντο από την ηρωική επιχείρηση διάσωσης

 

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟ: Αρχείο  Αντώνη Πάχου

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ