Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Όταν όλοι μιλούν για πόλεμο

23.04.2018 | 07:00
Κάθε μέρα οι πολίτες βομβαρδίζονται κυριολεκτικά από ειδήσεις. Ειδήσεις καλές, κακές, ειδήσεις που εγείρουν το συναίσθημα του φόβου και της οργής μεταξύ άλλων. Τις τελευταίες μέρες οι ειδήσεις για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις κάθε άλλο παρά καλές είναι. Τόσο ο εγχώριος όσο και ο ξένος τύπος γράφει ότι «εμείς» και οι «γείτονες» είμαστε στα πρόθυρα πολέμου. Χαρακτηριστικό ήταν και το δημοσίευμα του Foreign Policy με τον ακόμα πιο χαρακτηριστικό τίτλο: « Ελλάδα και Τουρκία στα πρόθυρα πολέμου», το οποίο ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η ρητορική που χρησιμοποιούν, τόσο η Ελλάδα όσο η Τουρκία, είναι «απερίσκεπτη». Είναι απαραίτητο ότι αυτή η ρητορική θα οδηγήσει σε θερμό επεισόδιο;

Όταν όλοι μιλούν για πόλεμο

Αρχικά, σχετικά με την «απερίσκεπτη» ή όχι επικοινωνιακή στρατηγική της Ελλάδας και της Τουρκίας θα πρέπει να γίνουν έρευνες, και πρέπει να ακουστεί η γνώμη των ειδικών με μεγάλη προσοχή. Επίσης, όταν όλοι οι δημοσιογράφοι, γράφουν και μιλούν για πόλεμο στα ΜΜΕ, καλό είναι να αναλογιστεί κανείς κατά πόσο είναι ορθό να κάνουμε λόγο για πόλεμο ή όχι πριν καν αυτός αρχίσει. Η εχθρική ανταλλαγή μηνυμάτων Ελλάδας – Τουρκίας, μπορούν να γίνουν επιθετικές πράξεις και να οδηγήσουν σε άσχημες καταστάσεις όπως η ένοπλη σύρραξη, αλλά δεν είναι και απαραίτητο, καθώς είναι πολλές οι αιτίες και οι προϋποθέσεις που μπορούν να οδηγήσουν σε ένα θερμό επεισόδιο. Για αυτό πρέπει να τα ακούει κανείς όλα με προσοχή και κυρίως ψυχραιμία, για να ξεχωρίζει τις αιτίες και τις αφορμές.

Το εκλογικό στοίχημα του Ερντογάν

Από την πλευρά του , ο Ερντογάν  έπρεπε να ικανοποιήσει και τις πιο ακραίες φωνές στην κοινωνία, μεταξύ αλλων και έτσι συμμάχησε με τον ακραίο εθνικιστή, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ηγέτη των Γκρίζων λύκων. Συνεπώς, τα εθνικιστικά παραληρήματα κατά της χώρας μας, έχουν στόχο πρώτιστα να ικανοποιήσουν εσωτερικά τις ακραίες φωνές. Οι συνέπειες όμως των παραληρημάτων αυτών έχουν αντίκτυπο στη χώρα μας και έτσι δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος ανταλλαγής μηνυμάτων, «ο πόλεμος της ατάκας». Αυτό μπορεί να είναι μια «απερίσκεπτη» ρητορική αν δεν εφαρμόζεται με σύνεση.

Το πολεμικό κλίμα - το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών και η κοινή γνώμη


Οι σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας διανύουν λοιπόν μία περίοδο «επικοινωνιακού πολέμου» ο οποίος δεν είναι λίγες οι φορές που έχει χαρακτηριστεί “ακήρυχτος”. Μερικές από τις εμφανείς συνέπειες αυτού του «πολέμου» που παράγει και ανατροφοδοτεί η επιθετική ρητορική της Τουρκίας, φαίνεται ότι έχουν πολιτικό κόστος, ιδιαίτερα σε ότι αφορά την κοινή γνώμη. Για παράδειγμα, ρίχνοντας μια ματιά στην τελευταία δημοσκόπηση της Pulse, που δημοσιεύτηκε στις 19 Απριλίου για τον ΣΚΑΙ, γίνεται κατανοητό ότι οι χειρισμοί της κυβέρνησης στα ελληνοτουρκικά, παίρνοντας ως παράδειγμα την υπόθεση των Ελλήνων στρατιωτικών δεν ήταν μάλλον αυτοί που θα έπρεπε για την κοινή γνώμη. Αξιοσημείωτο, είναι το γεγονός ότι, το 56% κρίνει αρνητικά ή μάλλον αρνητικά τους χειρισμούς της κυβέρνησης (51% τον Μάρτιο). Από την άλλη, το 32% επικροτεί τους κυβερνητικούς χειρισμούς στο θέμα αυτό. Αυτό είναι μια από τις συνέπειες του πολεμικού κλίματος.

Βλέπουμε λοιπόν, ότι το πολεμικό κλίμα ενέχει κινδύνους, είναι πρόβλημα, ωστόσο δεν είναι απαραίτητο να οδηγήσει σε ένοπλη σύρραξη. Ο «πόλεμος» μπορεί να είναι διαδικτυακός, μπορεί να έχει περισσότερες συνέπειες στην εσωτερική πολιτική της κάθε χώρας και σε εξωτερικό επίπεδο να μην βοηθά σε αυτό που λέμε σχέσεις «καλής γειτονίας». Αλλά σε κάθε περίπτωση δεν οδηγεί απαραίτητα σε θερμό επεισόδιο. Γιατί, εκτός από τις αιτίες πρέπει να υπάρχουν και οι προϋποτιθέμενες συνθήκες αλλά και άλλες μεταβλητές για να εκδηλωθεί θερμό επεισόδιο...

Aγγελική Μαξούρη

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ