Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ουγγαρία: Ταχύτερη ολοκλήρωση των Δυτικών Βαλκανίων σε Ευρωπαϊκή Ένωση και ΝΑΤΟ

11.10.2017 | 16:34
 Η Ουγγαρία ζητεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση να επιταχύνει την ολοκλήρωση των Δυτικών Βαλκανίων και από το ΝΑΤΟ να περιλάβει στις τάξεις του τις χώρες αυτές, δήλωσε σήμερα ο ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο.

«Η επιτάχυνση της διαδικασίας ένταξης είναι μια εγγύηση ασφαλείας», δήλωσε ο Σιγιάρτο σε συνέντευξη Τύπου στην οποία συμμετείχαν επίσης περισσότεροι από δέκα αξιωματούχοι χωρών της κεντρικής Ευρώπης και των δυτικών Βαλκανίων.
«Ασταθή Δυτική Βαλκάνια, στα οποία θα επικρατεί ένταση, αποτελούν έναν σοβαρό κίνδυνο για όλη την Ευρώπη ... Έχουμε αιτήματα σχετικά μ' αυτό».

Ο ίδιος πρόσθεσε πως η ΕΕ θα πρέπει να αρχίσει ενταξιακές συνομιλίες με την Αλβανία και την ΠΓΔΜ όχι αργότερα από το πρώτο τρίμηνο του 2018.
Η ΕΕ θα πρέπει επίσης να προσφέρει στη Βοσνία και το Κόσοβο «ρεαλιστικούς και εφικτούς στόχους και χρονοδιαγράμματα ολοκλήρωσης», ενώ κατά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ τον Δεκέμβριο η στρατιωτική συμμαχία θα πρέπει να λάβει απόφαση να αρχίσει συνομιλίες για την ένταξη της ΠΓΔΜ και να ενεργοποιήσει ένα σχέδιο δράσης για την ένταξη της Βοσνίας.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως ένας σημαντικός κίνδυνος από μια ασταθή νοτιοανατολική ευρωπαϊκή περιφέρεια είναι η ανικανότητά της να αντεπεξέλθει σ' ένα νέο κύμα μετανάστευσης.
«Αν έρθει ένα νέο κύμα μετανάστευσης, μόνο σταθερά και ισχυρά Δυτικά Βαλκάνια μπορούν να το σταματήσουν», υποστήριξε ο Σιγιάρτο. «Αυτή τη στιγμή η ΕΕ δεν έχει στρατηγική αναφορικά με τα Δυτικά Βαλκάνια».

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ