Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ουγγαρία: Ο πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν εξασφαλίζει νέα θητεία

09.04.2018 | 02:20
Πρώτη Δημοσίευση 2018-04-09 00:50:30
Τελευταία Ενημέρωση 2018-04-09 02:20:30

Το Φίντες κατήγαγε -όπως αναμενόταν- καθαρή νίκη στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή στην Ουγγαρία και ο πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν εξασφαλίζει νέα θητεία.


Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν έκανε λόγο για μια «ιστορική νίκη» της παράταξής του στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής, στις οποίες ο ίδιος εξασφάλισε τρίτη συναπτή θητεία -και τέταρτη συνολικά στην καριέρα του- στο αξίωμα και το κόμμα του, το Φίντες, πλειοψηφία δύο τρίτων στο κοινοβούλιο.

«Νικήσαμε», είπε ο Όρμπαν στο πλήθος των οπαδών του που τον επευφημούσε. «Η Ουγγαρία κατήγαγε μια μεγάλη, ιστορική νίκη», πρόσθεσε και συμπλήρωσε πως «η υψηλή συμμετοχή δεν αφήνει καμία αμφιβολία», ευχαριστώντας τους ψηφοφόρους.

«Αγαπητοί φίλοι, αφήνουμε μια μεγάλη μάχη πίσω μας, εξασφαλίσαμε μια ιστορική νίκη, έχουμε μια ευκαιρία, δημιουργήσαμε μια ευκαιρία να υπερασπίσουμε την Ουγγαρία», επέμεινε ο δεξιός εθνικιστής πολιτικός, κυρίαρχος του σύγχρονου ουγγρικού πολιτικού σκηνικού.

Το Φίντες κατήγαγε -όπως αναμενόταν- καθαρή νίκη στις βουλευτικές εκλογές και θα καταλάβει 133 έδρες επί συνόλου 199 στο κοινοβούλιο της χώρας κατά τα μέχρι τώρα αποτελέσματα, με το 85% των εκλογικών τμημάτων να έχει ενσωματωθεί, όπως αναρτήθηκαν στον ιστότοπο της εθνικής εκλογικής επιτροπής. Χαρακτηριστικό είναι πως τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν με καθυστέρηση σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις, καθώς εκατοντάδες άνθρωποι περιμένουν υπομονετικά στις ουρές για να ψηφίσουν στα εκλογικά τμήματα στη Βουδαπέστη.

Ο Γκάμπορ Βόνα, ο ηγέτης του εθνικιστικού Γιόμπικ, παραιτείται

Το δεξιό, εθνικιστικό κόμμα Γιόμπικ κατέλαβε τη δεύτερη θέση συγκεντρώνοντας μόλις το 26% των ψήφων στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή στην Ουγγαρία, στις οποίες κατήγαγε καθαρή νίκη το κυβερνών κόμμα Φίντες, αποτέλεσμα το οποίο εξώθησε τον Γκάμπορ Βόνα, τον ηγέτη του Γιόμπικ, να υποβάλει την παραίτησή του.

«Ο στόχος του Γιόμπικ, να κερδίσει τις εκλογές και να φέρει την αλλαγή της κυβέρνησης, δεν επιτεύχθηκε», τόνισε ο Βόνα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά τα μεσάνυχτα. «Το Φίντες νίκησε. Νίκησε ξανά».

«Υποβάλω την παραίτησή μου. Αύριο το απόγευμα, η ηγεσία του Γιόμπικ θα καταρτίσει σχεδιασμούς για τα μελλοντικά καθήκοντα (...). Θα θέλαμε αυτή η υψηλή συμμετοχή να φέρει διαφορετικό αποτέλεσμα, αλλά αυτό αποφάσισε ο λαός», πρόσθεσε ο Βόνα.

Το προεδρείο των Σοσιαλιστών υποβάλλει την παραίτησή του

Το προεδρείο των Σοσιαλιστών, του κεντροαριστερού κόμματος της αντιπολίτευσης στην Ουγγαρία, υπέβαλε την παραίτησή του μετά τη συντριπτική ήττα του από το κυβερνών δεξιό, εθνικιστικό κόμμα Φίντες του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του κόμματος Γκιούλα Μόλναρ. «Αναλαμβάνουμε την ευθύνη για αυτό που έγινε (και) αναγνωρίζουμε την απόφαση των ψηφοφόρων», δήλωσε ο Μόλναρ σε υποστηρικτές του Σοσιαλιστικού Κόμματος και δημοσιογράφους.


Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ