Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ουκρανή πιλότος σε Ρωσία: Θα γυρίσω νεκρή ή ζωντανή

04.03.2016 | 10:50
 Απεργία πείνας και δίψας ξεκίνησε χθες η πιλότος της ουκρανικής πολεμικής αεροπορίας Νάντια Σαβτσένκο η οποία κατηγορείται από τις ρωσικές αρχές για τη δολοφονία δύο δημοσιογράφων στην ανατολική Ουκρανία και έχει ζητηθεί από τον εισαγγελέα η καταδίκη της σε κάθειρξη 23 ετών.

"Η ρωσική εισαγγελία ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά την αναβολή της δίκης για τις 9 Μαρτίου και δεν έδωσε στη Νάντια Σαβτσένκο το δικαίωμα να κάνει μια τελευταία δήλωση (...) Σε ένδειξη διαμαρτυρίας, εκείνη ανακοίνωσε χθες ότι ξεκινά απεργία πείνας και δίψας", είπε ο δικηγόρος της, Νικολάι Πολόσοφ.
"Αύριο το πρωί θα πάμε να την δούμε στη φυλακή και θα κάνουμε τα πάντα για να την πιέσουμε να μην το κάνει γιατί δεν μπορεί κανείς να ζήσει" χωρίς φαγητό και νερό "παραπάνω από πέντε ημέρες, το πολύ", συνέχισε ο Πολόσοφ.
"Η Νάντια Σαβτσένκο είναι μια γυναίκα που κρατάει τον λόγο της και, αν δεσμεύτηκε για κάτι, θα τηρήσει την υπόσχεσή της", πρόσθεσε εκφράζοντας τον φόβο ότι η νεαρή γυναίκα δεν θα ζει μέχρι τις 9 Μαρτίου, όταν θα ξαναρχίσει η δίκη της.

Διαβάστε: Νάντια Σαβτσένκο: Η ηρωίδα αιχμάλωτος Ουκρανή πιλότος - ΦΩΤΟ - ΒΙΝΤΕΟ

Ένας άλλος από τους δικηγόρους της, ο Μαρκ Φεϊγκούιν, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι δεν γνωρίζει γιατί οι αρχές εμπόδισαν τη Σαβτσένκο να κάνει την τελευταία δήλωσή της στο δικαστήριο. Το κείμενο που επρόκειτο να διαβάσει η πιλότος αναρτήθηκε αργότερα στο Facebook. "Δεν παραδέχομαι την ενοχή μου, δεν αναγνωρίζω την ποινή, ούτε τη ρωσική δικαιοσύνη. Στην περίπτωση που καταδικαστώ, δεν θα ασκήσω έφεση" αναφέρεται στο κείμενο αυτό στο οποίο η Σαβτσένκο τονίζει ότι η Ρωσία είναι ένα "ολοκληρωτικό καθεστώς" όπου "δεν υπάρχει δικαιοσύνη". Δηλώνει επίσης ότι σκοπεύει να κάνει απεργία πείνας και δίψας μετά την απόφαση του δικαστηρίου, ούτως ώστε η Μόσχα να μην έχει άλλη επιλογή "παρά να με στείλει πίσω στην Ουκρανία (...) νεκρή ή ζωντανή".

Πέρσι η Σαβτσένκο είχε κάνει απεργία πείνας επί 80 ημέρες, διαμαρτυρόμενη για την κράτησή της. Είναι η πρώτη φορά όμως που προχωρά σε απεργία δίψας. Ο πρόεδρος του Συμβουλευτικού Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Κρεμλίνου, ο Μιχαήλ Φεντότοφ, δήλωσε στον ραδιοσταθμό Ηχώ της Μόσχας ότι σχεδιάζει να συναντηθεί με τη Σαβτσένκο στη φυλακή για να την μεταπείσει.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η Σαβτσένκο ανέφερε στις ουρκανικές ένοπλες δυνάμεις τη θέση δύο Ρώσων δημοσιογράφων οι οποίοι σκοτώθηκαν από βλήμα όλμου στην ανατολική Ουκρανία το καλοκαίρι του 2014. Συνελήφθη στις αρχές Ιουλίου 2014 σε ρωσικό έδαφος, σύμφωνα με τη Μόσχα. Η ίδια όμως κατηγορεί τους φιλορώσους αντάρτες της ανατολικής Ουκρανίας ότι την αιχμαλώτισαν σε ουκρανικό έδαφος και την παρέδωσαν στις ρωσικές αρχές.

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ