Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ουκρανία: Βομβιστική επίθεση η έκρηξη στον αγωγό φυσικού αερίου - ΒΙΝΤΕΟ

18.06.2014 | 11:00
Πρώτη ενημέρωση: 11:00
Τελευταία ενημέρωση: 11:40Η έκρηξη στον κύριο ουκρανικό αγωγό που μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο στην Ευρώπη προκλήθηκε από βόμβα
, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών Αρσέν Αβάκοφ.

"Διαπιστώνουμε ότι ο εκρηκτικός μηχανισμός είχε τοποθετηθεί κατώ από τσιμεντένιο στήριγμα του αγωγού και σημειώθηκαν δύο εκρήξεις", ανακοίνωσε ο ουκρανός υπουργός Εσωτερικών κατά τη διάρκεια κυβερνητικής σύσκεψης. "Ερευνούμε τις συνθήκες...η εξωτερική ανάμειξη είναι το βασικό σημείο στο οποίο επικεντρωνόμαστε", πρόσθεσε.
Ο αγωγός Ουρενγκόι-Πομάρι-Ουζγκορόντ στον οποίο σημειώθηκε η χθεσινή έκρηξη είναι ο κύριος αγωγός μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας προς την Ευρώπη.
Το Κίεβο είχε ανακοινώσει από χθες ότι θεωρεί την έκρηξη "πιθανή τρομοκρατική ενέργεια" με στόχο να πλήξει την αξιοπιστία της Ουκρανίας ως διαμετακομιστή. 

Ωστόσο η Gazprom κατηγόρησε σήμερα την Ουκρανία για κακή συντήρηση του δικτύου των αγωγών μέσω των οποίων μεταφέρεται το ρωσικό φυσικό αέριο, μετά την έκρηξη που σημειώθηκε χθες στον κύριο αγωγό που τροφοδοτεί την Ευρώπη.

"Κάνουμε αρκετές επενδύσεις για την συντήρηση του δικού μας δικτύου μεταφοράς φυσικού αερίου. Δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο για το ουκρανικό δίκτυο. Οι αγωγοί είναι παλιοί και, κατά συνέπεια, συμβαίνουν ατυχήματα", δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Μόσχα ο αντιπρόεδρος της Gazprom Βιτάλι Μαρκέλοφ.
"Δεν είναι το πρώτο περιστατικό που σημειώνεται στο ουκρανικό σύστημα διανομής και πιστεύω ότι θα υπάρξουν και άλλα, διότι το δίκτυο χρειάζεται συντήρηση", πρόθεσε.

Επιπλέον στέλεχος της Gazprom ανακοίνωσε σήμερα ότι η ροή του φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας προς την Ευρώπη παραμένει σταθερή μετά τη χθεσινή έκρηξη σε ουκρανικό αγωγό.
Η Gazprom διέκοψε την τροφοδοσία της Ουκρανίας με φυσικό αέριο την Δευτέρα εφαρμόζοντας σύστημα προπληρωμής, αφού το Κίεβο δεν αποπλήρωσε το χρέος του για τις παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου στη Μόσχα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Ο "ψυχρός πόλεμος" του φυσικού αερίου, και η εμπλοκή της Ευρώπης


Η Ουκρανία χωρίς Φυσικό Αέριο


 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ