Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ουκρανία: Ειρηνευτικό σχέδιο 14 σημείων παρουσίασε ο Ποροσένκο

20.06.2014 | 12:31
Ο νέος πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο αποκάλυψε σήμερα ένα ειρηνευτικό σχέδιο από 14 σημεία για τον τερματισμό της φιλορωσικής αυτονομιστικής εξέγερσης στην ανατολική Ουκρανία, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Inter TV.

Το σχέδιο περιλαμβάνει "αφοπλισμό" των ένοπλων ομάδων, "εγγυήσεις για τη δημιουργία ενός διαδρόμου για τους ρώσους και ουκρανούς μισθοφόρους που θέλουν να εγκαταλείψουν τη χώρα", "την αποκέντρωση της εξουσίας και την προστασία της ρωσικής γλώσσας μέσω τροποποίησης του Συντάγματος", αναφέρεται στην ιστοσελίδα του τηλεοπτικού δικτύου.

Μεταξύ των υπολοίπων σημείων περιλαμβάνεται "η απελευθέρωση των ομήρων", "η δημιουργία μίας ουδέτερης ζώνης πλάτους 10 χιλιομέτρων στα σύνορα ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία", "η αμνήστευση όσων έχουν καταθέσει τα όπλα και δεν έχουν διαπράξει σοβαρά εγκλήματα" και "ο τερματισμός της παράνομης κατοχής κυβερνητικών κτιρίων στο Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ", που τελούν υπό τον έλεγχο των αυτονομιστών.

Στο ειρηνευτικό σχέδιο περιλαμβάνεται επίσης η ταχεία οργάνωση τοπικών βουλευτικών εκλογών και πρόγραμμα δημιουργίας θέσεων απασχόλησης στην περιοχή.

Ο Πέτρο Ποροσένκο είχε χθεςτο βράδυ τηλεφωνική επικοινωνία με τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν κατά την οποία συζητήθηκε το ειρηνευτικό σχέδιο, το οποίο και θα παρουσιασθεί επισήμως σήμερα από τον ουκρανό πρόεδρο.

Το Κρεμλίνο αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας διατύπωσε μία σειρά παρατηρήσεων επί του περιεχομένου του σχεδίου, επιμένοντας στον "άμεσο τερματισμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων" των ουκρανικών δυνάμεων κατά των φιλορώσων αυτονομιστών στις περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ.

Από την πλευρά του, ο Ποροσένκο δήλωσε στον Πούτιν ότι υπολογίζει στη στήριξη του ειρηνευτικού σχεδίου από τη Μόσχα έπειτα από την εφαρμογή κατάπαυσης του πυρός. Ωστόσο, στο ειρηνευτικό σχέδιο των 14 σημείων δεν υπάρχει αναφορά στην μονομερή κατάπαυση του πυρός, που προαναγγέλθηκε από τον ουκρανό πρόεδρο την Τετάρτη.

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ