Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ουκρανία: "Eισβολή" της Ρωσίας η είσοδος των φορτηγών ανθρωπιστικής βοήθειας

22.08.2014 | 14:12

Πρώτη Δημοσίευση: 14:12
Τελευταία Ενημέρωση: 14:42

 Η Ουκρανία δεν θα επιτεθεί στην αυτοκινητοπομπή των ρωσικών φορτηγών που μεταφέρουν βοήθεια και εισήλθαν στο ουκρανικό έδαφος και θέλει να αποφύγει οποιεσδήποτε "προκλήσεις", δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της ουκρανικής κρατικής ασφάλειας Βαλεντίν Ναλιβαϊτσένκο.
"Η Ουκρανία θα έρθει σε επαφή με τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού ώστε εμείς, η Ουκρανία, να μην εμπλακούμε σε κατηγορίες για προκλήσεις ότι σταματούμε τα οχήματα της αποκαλούμενης βοήθειας ή χρησιμοποιούμε βία εναντίον τους", δήλωσε σε δημοσιογράφους.

Απαντώντας σε μια ερώτηση για το αν η Ουκρανία θα πραγματοποιήσει αεροπορικές επιδρομές εναντίον της αυτοκινητοπομπής των φορτηγών που ταξιδεύει σε ελεγχόμενα από τους αντάρτες ουκρανικά εδάφη, ο Ναλιβαϊτσένκο δήλωσε: "Εναντίον αυτών, όχι".
Ο αρχηγός των ουκρανικών υπηρεσιών ασφαλείας κατηγόρησε επίσης τη Ρωσία για "άμεση εισβολή".
"Λέμε πως αυτό είναι μια άμεση εισβολή. Πρόκειται για στρατιωτικά οχήματα υπό το κυνικό κάλυμμα του Ερυθρού Σταυρού", δήλωσε ο Ναλιβαϊτσένκο, διευθυντής της ουκρανικής SBU, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ-Ουκρανία.

Σχεδόν 100 από τα περίπου 300 φορτηγά είχαν διασχίσει γύρω στις 12:30 (ώρα Ελλάδας) τα σύνορα, σύμφωνα με έναν παρατηρητή του ΟΑΣΕ που βρίσκεται επιτόπου, τον Πολ Πικάρ. Από τα οχήματα αυτά, τα 34 είχαν επιθεωρηθεί χθες, Πέμπτη, και στη διάρκεια της χθεσινής νύκτας, ενώ τα υπόλοιπα πέρασαν χωρίς να γίνει ο παραμικρός έλεγχος του φορτίου τους, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
"Τα φορτηγά αυτά θα χρησιμοποιηθούν από τους αντάρτες για τη μεταφορά όπλων", διαβεβαίωσε ο επικεφαλής της SBU προσθέτοντας πως τα προϊόντα τροφίμων που περιέχει η αυτοκινητοπομπή αυτή θα διανεμηθούν και στους αντάρτες και όχι αποκλειστικά στους αμάχους.

Το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών κατήγγειλε από την πλευρά του "κατάφωρες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και του απαραβίαστου των συνόρων" και εξέφρασε φόβους ότι θα υπάρξουν "εσκεμμένες προκλήσεις". "Ούτε η ουκρανική πλευρά, ούτε ο Ερυθρός Σταυρός δεν γνωρίζουν τι βρίσκεται μέσα στα φορτηγά, κάτι που μας ανησυχεί ιδιαίτερα", αναφέρει το ουκρανικό υπουργείο σε ανακοίνωσή του.
"Δεν γνωρίζουμε ούτε ποιες είναι οι συμφωνίες ανάμεσα στη ρωσική πλευρά και τους μαχητές και δεν αποκλείουμε το ενδεχόμενο να σημειωθούν εσκεμμένες προκλήσεις", προσθέτει το υπουργείο.

"Η Ρωσία φέρει όλη την ευθύνη για την ασφάλεια αυτού του φορτίου", καταλήγει το υπουργείο.


Οι αρχές της Ουκρανίας ανακοίνωσαν σήμερα ότι 90 φορτηγά της ρωσικής αυτοκινητοπομπής με ανθρωπιστική βοήθεια μπήκαν στο έδαφος της χώρας χωρίς την έγκριση του Κιέβου
και ο επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της χώρας Αντρίι Λισένκο χαρακτήρισε την ενέργεια αυτή μια «απευθείας εισβολή» από πλευράς της Ρωσίας.

Συνολικά περίπου 90 λευκού χρώματος φορτηγά από τη ρωσική αυτοκινητοπομπή ανθρωπιστικής βοήθειας διέσχισαν τα σύνορα Ρωσίας - Ουκρανίας, δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας στο πρακτορείο Ρόιτερς, ενώ ουκρανική κυβερνητική πηγή επισήμανε πως τα ρωσικά φορτηγά διέσχισαν τα σύνορα χωρίς άδεια από το Κίεβο και χωρίς να έχει προηγουμένως συμφωνηθεί η συνοδεία τους από τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ).

Η ΔΕΕΣ ανακοίνωσε πως φόβοι για την ασφάλεια την εμπόδισαν να συνοδεύσει τα φορτηγά που πέρασαν τα σύνορα. "Η ρωσική αυτοκινητοπομπή που μεταφέρει βοήθεια εισήλθε στην Ουκρανία, αλλά δεν την συνοδεύουμε λόγω της ασταθούς κατάστασης όσον αφορά την ασφάλεια", αναφέρεται σε καταχώριση της ΔΕΕΣ στο Twitter.

Στα φορτηγά που διέσχισαν τα σύνορα περιλαμβάνονται τα 20 που είχαν περάσει νωρίτερα σήμερα. Τα φορτηγά βρίσκονταν προηγουμένως στο ουδέτερο έδαφος ανάμεσα στα ρωσικά και τα ουκρανικά μεθοριακά φυλάκια, αλλά έχουν τώρα κινηθεί πέραν του ουκρανικού μεθοριακού φυλακίου.

"Η αυτοκινητοπομπή άρχισε να κινείται μόνη της, χωρίς τη συναίνεση της ουκρανικής πλευράς και χωρίς να συνοδεύεται από τον Ερυθρό Σταυρό", δήλωσε η ουκρανική κυβερνητική πηγή, η οποία δεν κατονομάζεται.
Αυτόπτης μάρτυρας είπε στο πρακτορείο Ρόιτερς πως είδε τα φορτηγά να διασχίζουν τα σύνορα συνοδευόμενα από φιλορώσους αντάρτες.

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ρωσία: Πρόοδος στις συνομιλίες για την Ουκρανία

Το NATO απειλεί τη Ρωσία με πόλεμο αν...


Ο γόρδιος δεσμός της Ουκρανίας

Ρωσικά τεθωρακισμένα στα σύνορα με Ουκρανία
 


 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ