Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ουκρανία: Ελπίδες εκτόνωσης από τη Γενεύη

17.04.2014 | 23:48
Ελπίδες για εκτόνωση της κρίσης στην Ουκρανία προέκυψαν από την τετραμερή σύνοδο στη Γενεύη.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ουκρανίας, της Ρωσίας και των ΗΠΑ, καθώς και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας συμφώνησαν σε βήματα για την αποκλιμάκωση της έντασης. 

Οι όροι της συμφωνίας είναι οι εξής:

Όλες οι παράνομες ένοπλες ομάδες πρέπει να παραδώσουν τα όπλα.
Οι καταληψίες διαδηλωτές πρέπει να φύγουν όλα τα κτίρια που έχουν καταληφθεί παράνομα.
Θα πρέπει να αδειάσουν οι πλατείες, οι δρόμοι, οι δημόσιοι χώροι που έχουν καταληφθεί.
Το Κίεβο παρέχει αμνηστία σε διαδηλωτές και καταληψίες, με εξαίρεση εκείνους που κατηγορούνται για σημαντικά αδικήματα.
Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (OSCE) που βρίσκεται ήδη στην Ουκρανία θα αναλάβει προεξάρχοντα ρόλο στη διαχείριση της κρίσης. ΗΠΑ, ΕΕ και Ρωσία δεσμεύτηκαν να στηρίξουν την αποστολή και να παρέχουν παρατηρητές, δήλωσε ο Κέρι.
Θα ξεκινήσει άμεσα ευρύς διάλογος, με τη συμμετοχή όλων των περιοχών και των πολιτικών ομάδων.
Όλες πλευρές είναι έτοιμες για οικονομική στήριξη στην Ουκρανία εάν εφαρμοστούν τα παραπάνω.


Ο ρώσος υπουργός κάλεσε να ξεκινήσει άμεσα εθνικός διάλογος στην Ουκρανία, ζητά περισσότερες εξουσίες για τις ανατολικές περιοχές, καθώς και ισχυρότερο ρόλο της ρωσικής γλώσσας στη χώρα.

Ο Λαβρόφ επανέλαβε ότι η Ουκρανία θα πρέπει να παραμείνει ουδέτερη και να μην ενταχθεί σε καμία στρατιωτική συμμαχία.

«Μας δίνει ελπίδα το γεγονός ότι οι ΗΠΑ και η ΕΕ ενδιαφέρονται πραγματικά για τριμερή συνεργασία με τη Ρωσία» δήλωσε.Ο Λαβρόφ αρνήθηκε τη ρωσική παρουσία στην Ουκρανία. «Δεν επιθυμούμε να εισέλθουν οι στρατιωτικές μας δυνάμεις στην Ουκρανία, όπου ζει το αδελφό έθνος» είπε.

Από την πλευρά του, ο Τζον Κέρι παραδέχθηκε ότι Ουκρανία και Ρωσία «έχουν πραγματικές διαφορές, κάποιες από αυτές σημαντικές» και δήλωσε: «Εάν δεν δούμε πρόοδο, δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να επιβάλλουμε μεγαλύτερες κυρώσεις στη Ρωσία».

Σε ερώτηση εάν συζητήθηκε το θέμα της απόσυρσης των ρωσικών στρατευμάτων από τα ουκρανικά σύνορα, ο Κέρι δήλωσε ότι η Μόσχα ξεκαθάρισε ότι σε βάθος χρόνου, «εάν η κατάσταση αποκλιμακωθεί, εάν εκπροσωπηθούν τα συμφέροντα των πολιτών, εάν συνεχιστεί η συνταγματική διαδικασία και οριστεί η νέα κυβέρνηση», θα σεβαστεί το αίτημα για απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων. 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ