Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

NATO

Επίσκεψη Αμερικανού στρατηγού στην Ουκρανία

20.01.2015 | 13:06
Στο Κίεβο θα μεταβεί, εντός των προσεχών ημερών, ο Αμερικανός επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη, αντιστράτηγος Φρέντερικ Χότζες (Lieutenant General Frederick Ben Hodges). Ο Αμερικανός στρατηγός θα συνοδεύεται από πολυμελές κλιμάκιο αξιωματικών, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του ουκρανικού ΓΕΕΘΑ.

Η επίσκεψη του στρατηγού Χότζες έχει ιδιαίτερα μεγάλη βαρύτητα, ειδικά συνδυαζόμενη με τις χθεσινές καταγγελίες των Ουκρανών, περί ρωσικής εισβολής στην Αν. Ουκρανία, όπου οι μάχες συνεχίζονται, ειδικά στην περιοχή του Ντονέτσκ.

Ο Ουκρανός εκπρόσωπος ανέφερε επίσης ότι η Ουκρανία θα μετάσχει, ως χώρα παρατηρητής, στην επικείμενη συνεδρίαση της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ στις 20-22 Ιανουαρίου. Η επίσκεψη του Αμερικανού στρατηγού γίνεται στο πλαίσιο της ενίσχυσης της στρατιωτικής συνεργασίας ΝΑΤΟ – Ουκρανίας.(Οι μάχες στην Αν. Ουκρανία συνεχίζονται)

Η αμερικανική αντιπροσωπεία θα έχει επαφές με την ουκρανική ηγεσία, ώστε να αξιολογηθεί, από κοινού, η κατάσταση στην Αν. Ουκρανία, μετά την αποστολή ρωσικών τακτικών δυνάμεων στην περιοχή
. Ήδη οι Νατοϊκοί εκπαιδευτές, έχουν αρχίσει την εκπαίδευση των Ουκρανών ανδρών των ειδικών δυνάμεων, με ταχύ ρυθμό.

Οι ρωσόφωνοι αυτονομιστές, από την πλευρά τους, κατηγόρησαν το Κίεβο, ότι εξαπέλυσε μεγάλης κλίμακας επίθεση στο Ντονέτσκ, την Κυριακή, χρησιμοποιώντας πυροβολικό και αεροπορία. Οι ίδιοι κάνουν λόγο για 50 αεροπορικές επιδρομές, που είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο εννέα και τον τραυματισμό 44 ατόμων. Απώλειες υπήρξαν και στις γειτονικές πόλεις Μακέεφκα και Γκορλόφκα.

Η Ρωσία, επισήμως, είχε προειδοποιήσει την Ουκρανία να αποσύρει τα βαρέα της όπλα από την Αν. Ουκρανία, όπως έχουν δεσμευτεί να πράξουν και οι αυτονομιστές. Ωστόσο, χθες, το Κίεβο κατηγόρησε τη Μόσχα ότι απέστειλε άρματα μάχης, πολλαπλούς εκτοξευτές ρουκετών και πυραυλικά αντιαεροπορικά συστήματα στην Αν. Ουκρανία.

Μέχρι στιγμής ο χαμηλής έντασης proxy war (πόλεμος δι' αντιπροσώπων) στην Αν.Ουκρανία έχει ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν πάνω από 4.800 άνθρωποι και πάνω από 10.000 να τραυματιστούν.

Πηγή: Russia Today, CNN
Απόδοση-Επιμέλεια: On Alert

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ