Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ουκρανία: Ιδιαίτερα εύθραυστη η εκεχειρία παρά το σχέδιο Μινσκ

22.09.2014 | 18:07
Δύο ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και δύο άλλοι τραυματίσθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες, ανακοίνωσε σήμερα ο ουκρανικός στρατός, ο οποίος ετοιμάζεται εξάλλου να απομακρύνει τα πυροβόλα του, όπως προβλέπεται από το ειρηνευτικό σχέδιο που υπογράφηκε μεταξύ των εμπολέμων στο Μινσκ.

Οι απώλειες αυτές του ουκρανικού στρατού, οι οποίες ανεβάζουν σε 39 τον αριθμό των στρατιωτών και των αμάχων που έχουν σκοτωθεί σε μάχες μετά την εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός στις 5 Σεπτεμβρίου, φανερώνουν τον εύθραυστο χαρακτήρα μιας εκεχειρίας η οποία μοιάζει ωστόσο να γίνεται από το Σάββατο περισσότερο σεβαστή.

Ο ουκρανικός στρατός υποστηρίζει πως άρχισε να θέτει σε εφαρμογή τα εννέα σημεία του μνημονίου του Μινσκ, που υπογράφηκε το Σάββατο από το Κίεβο και τους αντάρτες και προβλέπει τη δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας 30 χιλιόμετρων κατά μήκος της γραμμής του μετώπου, μια απαγόρευση των πτήσεων πάνω από τις περιοχές των αυτονομιστών και την απόσυρση των πυροβόλων από αμφότερα τα στρατόπεδα.

"Ετοιμαζόμαστε να αποσύρουμε το βαρύ οπλισμό στα 15 χιλιόμετρα" από τη γραμμή του μετώπου, δήλωσε ο Αντρίι Λισένκο.

Χθες, Κυριακή, ο ίδιος στρατιωτικός εκπρόσωπος είχε δηλώσει πως η εφαρμογή της ζώνης ασφαλείας και των άλλων σημείων του μνημονίου του Μινσκ δεν θα είναι δυνατή παρά μόνον όταν επιτευχθεί μια πλήρης κατάπαυση του πυρός.

Στη διάρκεια των τελευταίων 24 ωρών, "δεν διαπιστώσαμε παραβιάσεις των ουκρανικών συνόρων ούτε του εναέριου χώρου μας. Επίσης δεν υπήρξαν πυρά προερχόμενα από το ρωσικό έδαφος, πράγμα που φανερώνει την πρακτική εφαρμογή (από τη Ρωσία) των σημείων του ειρηνευτικού σχεδίου που υιοθετήθηκε με πρωτοβουλία του ουκρανού προέδρου", υπογράμμισε ο Λισένκο.

Πάντως ο πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο δήλωσε χθες ότι η Ουκρανία είναι έτοιμη να υπερασπιστεί τον εαυτό της στρατιωτικά αν αποτύχει η ειρηνευτική συμφωνία με τους φιλορώσους αυτονομιστές.

"Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε τη χώρα μας, αν το ειρηνευτικό σχέδιο δεν επιτύχει", είπε ο Ποροσένκο σε τηλεοπτική του συνέντευξη που μεταδόθηκε από το εθνικό δίκτυο.

"Πρέπει να ενισχύσουμε τις γραμμές άμυνάς μας, να ενισχύσουμε τον στρατό μας", πρόσθεσε ο ίδιος κι επισήμανε ότι για τον λόγο αυτό έχει προμηθευτεί νέο στρατιωτικό εξοπλισμό από τη Δύση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Κριμαία: 4.000 ρώσοι στρατιώτες στα "διοικητικά σύνορα" με την Ουκρανία


Γιατσενιούκ: Oι ουκρανικές δυνάμεις να παραμείνουν σε πλήρη ετοιμότητα μάχης

"Ρώσικη ρουλέτα" με το φυσικό αέριο - Ανησυχία στην Ευρώπη!


 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ