Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ουκρανία: Ο φιλοδυτικός Γιάτσενουκ ξανά πρωθυπουργός

27.11.2014 | 16:44
Το νέο κοινοβούλιο της Ουκρανίας επανεξέλεξε τον νυν πρωθυπουργό της χώρας Αρσένι Γιατσενιούκ στον πρωθυπουργικό θώκο της χώρας στην πρώτη του συνεδρίαση σήμερα, αφού ο πρόεδρος της χώρας Πέτρο Ποροσένκο και ο κυβερνητικός συνασπισμός υποστήριξαν την υποψηφιότητά του για την θέση αυτή.

Συνολικά 341 βουλευτές εκ των συνολικά 450 υπερψήφισαν την υποψηφιότητα Γιατσενιούκ προκειμένου να παραμείνει επικεφαλής της ουκρανικής κυβέρνησης, μία θέση που έχει αναλάβει έπειτα από την ανατροπή του πρώην προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς τον περασμένο Φεβρουάριο.

«Έχουμε επωμιστεί ένα ιστορικό καθήκον, εκείνο της προστασίας του Κράτους μας και της υπεράσπισης της ανεξαρτησίας μας» δήλωσε ο Γιατσενιούκ σε μία πολύ σύντομη ομιλία πριν από την ψηφοφορία.
Γιάτσενουκ: «Η χώρα βρίσκεται σε πόλεμο (...). Η εισβολή του ρωσικού στρατού δεν είναι τίποτά άλλο από μια απόπειρα εναντίον της εδαφικής μας ακεραιότητας και της ανεξαρτησίας μας, μία απόπειρα να καταστρέψουν την Ουκρανία»
«Η χώρα βρίσκεται σε πόλεμο (...). Η εισβολή του ρωσικού στρατού δεν είναι τίποτά άλλο από μια απόπειρα εναντίον της εδαφικής μας ακεραιότητας και της ανεξαρτησίας μας, μία απόπειρα να καταστρέψουν την Ουκρανία» συνέχισε ο ίδιος.

«Το 2015 θα είναι ακόμα δυσκολότερο από το 2014. Ελάτε, ας εργαστούμε!» κάλεσε τους βουλευτές ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός.

Οι βουλευτές της ουκρανικής βουλής επίσης εξέλεξαν τον πρώην αντιπρόεδρο της ουκρανικής κυβέρνησης Βολοντίμιρ Γκρόισμαν στην θέση του προέδρου της βουλής. Σύμφωνα με την ουκρανική νομοθεσία, ο πρόεδρος της Βουλής είναι ο πρώτος τη τάξει που αντικαθιστά τον επικεφαλής του κράτους στην περίπτωση που ο πρόεδρος δε δύναται να εκπληρώσει τα καθήκοντά του.

Το νέο ουκρανικό κοινοβούλιο, όπου επικρατούν τα φιλοδυτικά κόμματα για πρώτη φορά στην ιστορία του, διεξήγαγε σήμερα την πρώτη του συνεδρίαση σε μια χώρα που είναι αντιμέτωπη με τις ένοπλες συγκρούσεις στις ανατολικές περιοχές και μία βαθιά οικονομική κρίση. Λίγες ώρες μετά την έναρξη της πρώτης κοινοβουλευτικής συνεδρίασης, 5 κόμματα που πρόσκεινται στη Δύση σφράγισαν τη συγκρότηση ενός συνασπισμού, τον οποίο ονόμασαν Ευρωπαϊκή Ουκρανία, που έχει ως στόχο να εφαρμόσει μια σειρά μεταρρυθμίσεων προκειμένου να εξέλθει η χώρα από την κρίση και να αποκτήσει στενότερες σχέσεις με τις χώρες της Δύσης.

Ο συνασπισμός αυτός απαριθμεί 302 βουλευτές από ένα σύνολο 450 εδρών –ένα πρωτοφανές γεγονός στην ιστορία της Ουκρανίας– δηλαδή διαθέτει μία πλειοψηφία που δύναται, εφόσον καταστεί αναγκαίο, να προχωρήσει σε αναθεώρηση του Συντάγματος.
Ο κυβερνητικός συνασπισμός έχει θέσει ως στόχο την εισδοχή της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ
Ο συνασπισμός αυτός έχει θέσει ως στόχο την εισδοχή της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, ακόμα και αν για τους ειδικούς η προοπτική αυτή παραμένει πολύ αβέβαιη.

Βάσει του κανονισμού, ο Γιατσενιούκ ανακοίνωσε την παραίτησή του και εκείνη της κυβέρνησης ενώπιον των βουλευτών χαιρετίζοντας το «φιλοευρωπαϊκό και πατριωτικό κοινοβούλιο που είναι προικισμένο με μία συνταγματική πλειοψηφία και μία πολιτική βούληση προκειμένου να διεξάγει μεταρρυθμίσεις».

Η εκλογή του νέου Κοινοβουλίου όπου τα φιλορωσικά κόμματα αποτελούν τη μειοψηφία ενώ δεν εκπροσωπούνται οι κομουνιστές για πρώτη φορά μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ το 1991, στοχεύει στο να ολοκληρώσει την επανίδρυση του συστήματος εξουσίας της Ουκρανίας την οποία διεκδικούσε το κίνημα Μαϊντάν.

Σε μια ένδειξη της έντασης που επικρατεί μεταξύ Κιέβου και Μόσχας, ο ουκρανικός ανεξάρτητος ιστότοπος The Insider μετέδωσε σήμερα, επικαλούμενος πηγές της ουκρανικής προεδρίας, ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν απείλησε τον Ουκρανό ομόλογό του Πέτρο Ποροσένκο ότι θα εξαπολύσει μία επίθεση στην ανατολική Ουκρανία στην περίπτωση που το Κίεβο δεν εγκαταλείψει τα σχέδιά του για ένταξη στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να μην αναγνωρίσει τις δημοκρατίες των αυτονομιστών στα ανατολικά.

Το Κίεβο και η Μόσχα επιβεβαίωσαν ότι υπήρξε μία τηλεφωνική συνδιάλεξη μεταξύ του Πούτιν και του Ποροσένκο απέρριψαν ωστόσο τις πληροφορίες ότι υπήρξαν απειλές. «Οι πληροφορίες του Τύπου (...) σχετικά με την απειλή εναντίον ενός κυρίαρχου Κράτους είναι ψευδείς» σύμφωνα με το Κίεβο. Ο εκπρόσωπος Τύπου του Βλαντίμιρ Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, χαρακτήρισε από την πλευρά του τις πληροφορίες αυτές «αποκυήματα φαντασίας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πηγή φωτογραφίας: ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/SERGEY DOLZHENKO


 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ