Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ουκρανία: Ο Πούτιν ανακοίνωσε συμφωνία για εφαρμογή εκεχειρίας

12.02.2015 | 13:04

Πρώτη Δημοσίευση: 2015-02-12 11:34:39 

Τελευταία Ενημέρωση: 2015-02-12 13:04:39

Συμφωνία για την εφαρμογή εκεχειρίας από τις 15 Φεβρουαρίου και για την απόσυρση των βαρέων όπλων ανακοίνωσε από το Μινσκ ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, όπως αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.
Μετα απο 16 ώρες συνομιλιών ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε οτι "Κατορθώσαμε να φθάσουμε σε συμφωνία επί των ουσιωδών θεμάτων". 

Η συμφωνία περιλαμβάνει τη δέσμευση για την απόσυρση των βαρέων όπλων από τη γραμμή του μετώπου, ωστόσο ορισμένα θέματα μένει να επιλυθούν ως προς αυτό το σημείο. Η συμφωνία προβλέπει επίσης την απελευθέρωση του συνόλου των αιχμαλώτων.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο δήλωσε ότι το Κίεβο θα επιβάλει τον έλεγχό του επί των διεθνών συνόρων της χώρας μέχρι το τέλος του έτους και ότι στη συμφωνία περιλαμβάνεται δέσμευση για την απόσυρση όλων των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων από το έδαφος της Ουκρανίας.

Στο Βερολίνο, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας δήλωσε ότι η επιτευχθείσα συμφωνία "δεν είναι συνολική" και δεν ικανοποιεί όλες τις προσδοκίες του Βερολίνου, αλλά είναι ένα αναγκαίο βήμα προς τον τερματισμό της βίας και προς ένα νέο πολιτικό momentum.

"Το σημαντικότερο είναι ότι η Μόσχα και το Κίεβο συμφώνησαν για κατάπαυση του πυρός...ενισχύσαμε τις συμφωνίες του Μινσκ του περασμένου Σεπτεμβρίου", δήλωσε ο Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ.
"Για ορισμένα θέματα αυτό δεν θα είναι αρκετό. Προσδοκούσαμε περισσότερα - αλλά είναι αυτό επί του οποίου μπορούσαν να συμφωνήσουν οι πρόεδροι της Ουκρανίας και της Ρωσίας", είπε προσθέτοντας ότι οι συνομιλίες υπήρξαν εξαιρετικά δύσκολες και εκφράζοντας την ελπίδα ότι και οι δύο πλευρές διαπραγματεύθηκαν καλή τη πίστει και ότι θα απόσχουν από κάθε ενέργεια τις επόμενες ημέρες που θα απειλήσει τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ επιβεβαιώνει από το Μινσκ την επίτευξη συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός και συνολική πολιτική διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης

Το Κίεβο και οι φιλορώσοι αντάρτες υπέγραψαν οδικό χάρτη για την ειρήνευση στην Ουκρανία, ανακοίνωσαν χωριστά οι πρόεδροι της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, της Ουκρανίας Βίκτορ Ποροσένκο και από κοινού ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ με την καγκελάριο της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ.
"Η Ομάδα Επαφής υπέγραψε έγγραφο που ετοιμάσαμε εν μέσω μεγάλης έντασης", δήλωσε ο Πέτρο Ποροσένκο. Η δήλωσή του επιβεβαιώθηκε από τον πρόεδρο της Ρωσίας. "Αυτό το κείμενο αντιμετωπίζει όλα τα ζητήματα και υπεγράφη από την Ομάδα Επαφής και τους αυτονομιστές", δήλωσε ο Φρανσουά Ολάντ στην κοινή δήλωσή του με την Αγγελα Μέρκελ.


 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ