Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ουκρανία: "Τέλος χρόνου" για το ρωσικό φυσικό αέριο

16.06.2014 | 10:14
Η ρωσική Gazprom ανακοίνωσε σήμερα ότι η Ουκρανία δεν αποπλήρωσε εμπροθέσμως (μέχρι τις 09.00 ώρα Ελλάδος) τουλάχιστον μέρος του χρέους της και κατά συνέπεια θα πρέπει πλέον να προκαταβάλλει το αντίτιμο για τις παραδόσεις φυσικού αερίου.

"Σήμερα από τις 10.00 ώρα Μόσχας, η Gazprom, σύμφωνα με το ισχύον συμβόλαιο, έθεσε τη Naftogaz στο σύστημα προπληρωμής για τις παραδόσεις φυσικού αερίου. Αρχής γενομένης από σήμερα, η ουκρανική εταιρεία θα λαμβάνει μόνο το ρωσικό φυσικό αέριο για το οποίο έχει πληρώσει", αναφέρεται στην ανακοίνωση της Gazprom.

Η Gazprom ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει την τροφοδοσία των ευρωπαίων καταναλωτών με φυσικό αέριο με πλήρη ροή και ότι η ουκρανική Naftogaz θα πρέπει να διασφαλίσει τη διέλευσή του από το ουκρανικό έδαφος.

Ωστόσο, η Gazprom προειδοποίησε τις Βρυξέλλες για "πιθανές ανωμαλίες" στην τροφοδοσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με φυσικό αέριο, εάν η Ουκρανία παρακρατεί ποσότητες φυσικού αερίου από εκείνες που προορίζονται για την Ευρώπη και διέρχονται μέσω του ουκρανικού εδάφους.

Η ρωσική εταιρεία υπενθύμισε ότι η ουκρανική Naftogaz "είναι υποχρεωμένη να εγγυηθεί τη διέλευση" του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη βάσει του ισχύοντος συμβολαίου και στις προβλεπόμενες ποσότητες.

"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενημερώθηκε για πιθανές ανωμαλίες στη διέλευση του φυσικού αερίου στην περίπτωση που η Naftogaz θα παρακρατεί φυσικό αέριο από τις διερχόμενες ποσότητες", αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Gazprom.
Περί το 15% του φυσικού αερίου που καταναλώνεται στην Ευρώπη διέρχεται μέσω του ουκρανικού εδάφους. Κατά τους προηγούμενους πολέμους του φυσικού αερίου μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, το 2006 και το 2009, η τροφοδοσία της Ευρώπης είχε διαταραχθεί.

Παράλληλα, η ρωσική εταιρεία ανακοίνωσε ότι προσέφυγε ενώπιον διαιτητικού δικαστηρίου της Στοκχόλμης για την αποπληρωμή του ουκρανικού χρέους ύψους 4,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το Κίεβο απέρριψε την αύξηση της τιμής που αποφάσισε η Μόσχα στα τέλη του Φεβρουαρίου, μετά την απομάκρυνση του φιλορώσου προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς και την ανάληψη της εξουσίας από φιλοδυτική κυβέρνηση στο Κίεβο. Τότε η τιμή διαμορφώθηκε από 268 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα στα 485 δολάρια, στην υψηλότερη τιμή που διαμορφώνεται στην Ευρώπη. Στην τελευταία της πρσφορά, η Μόσχα πρότεινε τιμή 385 δολαρίων ανά 1.000 κυβικά μέτρα.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ κατήγγειλε με χθεσινές του δηλώσεις την "αλαζονεία" του Κιέβου που απορρίπτει μία "λογική συμβιβαστική λύση", γεγονός που κατά τη γνώμη του εξηγείται από την ανάμειξη τρίτης πλευράς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συμφωνία ΕΕ - Ρωσίας- Ουκρανίας για το φυσικό αέριο αναμένεται "τις επόμενες ημέρες"


 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ