Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

Υπουργείο Άμυνας

Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS: Τα δικαιώματα των οροθετικών στο στρατό

01.12.2017 | 14:26
Σήμερα είναι η παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS, μια μέρα που έχε καθιερωθεί από το 1988. Η παγκόσμια επιδημία του ιού HIV, ο οποίος προκαλεί το AIDS, κόστισε παγκοσμίως λιγότερες ζωές το 2015 από ό, τι σε οποιαδήποτε άλλη περίοδο τα τελευταία 20 χρόνια. Λόγω της σημερινής ημέρας ανατρέξαμε στην σελίδα hivaids.gr για να μάθουμε περισσότερα σχετικά με τα δικαιώματα των οροθετικών στο στρατό.

Οι οροθετικοί υπηρετούν κανονικά στο στρατό


Το καθεστώς για τη στρατιωτική θητεία έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια σύμφωνα με το hivaids.gr και οι οροθετικοί δεν απαλλάσσονται πλέον από αυτήν, εκτός εάν συντρέχουν σοβαροί λόγοι υγείας (αποτυχία θεραπείας, εμφάνιση AIDS). Γενικότερα οι οικογένειες που μέλη τους έχουν μολυνθεί από τον HIV δεν πρέπει να υφίστανται διακρίσεις και στιγματισμό μέσα στις κοινότητες.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με το hivaids.gr δεν επιτρέπεται υποχρεωτική εξέταση για ανίχνευση αντισωμάτων του ιού του AIDS, σε υπόχρεους κατατάξεως και ήδη υπηρετούντες. Επίσης, δεν επιτρέπεται ο αποκλεισμός των οροθετικών στρατευσίμων από τη στρατιωτική θητεία χωρίς τη βούλησή τους, όταν αυτοί είναι ικανοί προς υπηρεσία και η κατάσταση υγείας τους είναι ικανοποιητική.

Δεν επιτρέπεται να γράφεται στο απολυτήριο η κατάσταση υγείας του οροθετικού

Ωστόσο, οι οροθετικοί που δεν επιθυμούν να υπηρετήσουν τη στρατιωτική τους θητεία θα πρέπει να απαλλάσσονται. Επίσης το hivaids.gr αναφέρει ότι το πιστοποιητικό απόλυσης από την υπηρεσία, οροθετικού μη ικανού προς υπηρεσία, θα πρέπει να είναι κατά τέτοιο τρόπο συνταγμένο, ώστε να μην αποκαλύπτεται η κατάσταση υγείας του οροθετικού.

Σε κάθε περίπτωση η σωστές προφυλάξεις σώζουν ζωές. Περισσότερα για το AIDS μπορείτε να διαβάστε ΕΔΩ.

Επίσης, περισσότερες πληροφορίες για τα δικαιώματα των οροθετικών μπορείτε να διαβάστε ΕΔΩ.

 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ