Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΑΝΔΩΡΑ: Ένα "ελληνικό" ρομπότ που μας έκανε υπερήφανους

09.07.2013 | 00:38
Το ρομπότ του ΑΠΘ και της ομάδας “Pandora”… κατέκτησε τη δεύτερη θέση ανάμεσα σε 20 ερευνητικές ομάδες από κάθε μεριά του πλανήτη, κάνοντας περήφανους τους Έλληνες! Το αυτόνομο ρομπότ, το οποίο εξειδικεύεται στην εύρεση και διάσωση θυμάτων από καταστροφές, φυσικές ή και μη, «έκλεψε» τις εντυπώσεις στο διεθνές διαγωνισμό “RobocupRescue 2013” που διεξάχθηκε 24-30 Ιουνίου 2013 στο Αϊντχόφεν της Ολλανδίας.

Όπως γράφει το flowmagazine.gr  "τέσσερα εικοσιτετράωρα, οι ομάδες διαγωνίζονταν με τα αυτόνομα ρομπότ τους σε ειδικές πίστες που είχαν διαμορφωθεί υπό συνθήκες αληθινής καταστροφής. Εκεί η ομάδα του ΑΠΘ ήρθε δεύτερη, μετά από την ομάδα “Hector” του Πανεπιστημίου του Darmstadt. Και όμως, πρόκειται για ρομπότ που δεν χρειάζεται GPS, χειριστήριο ή Wi-fi για να ελιχθεί μέσα στο χώρο… και να σώσει ανθρώπινες ζωές, ακόμα και κάτω από άθλιες συνθήκες, όπως π.χ. σε περίπτωση που «πέσει» ένα κτίριο από δυνατό σεισμό! Με άλλα λόγια, εκεί που το σώμα πυροσβεστών δίνει μάχη, ένα ρομπότ μπορεί να αλλάξει ριζικά την κατάσταση.

Πιο συγκεκριμένα, το ρομπότ “Pandora” διαθέτει όχι μόνο αισθητήρες, όπως είναι οι υπέρηχοι, η ηλεκτρονική πυξίδα ή το laser scanner,  που εντοπίζουν την ακριβή θέση του ρομπότ μέσα στο χάρτη, αλλά και όργανα που βρίσκουν και ταυτοποιούν ένα θύμα. Στην τελευταία περίπτωση, ενεργοποιούνται κυρίως οι αισθητήρες θερμοκρασίας, τα σόναρς, και τα μικρόφωνα ή η κάμερα πάνω στο χέρι του ρομπότ, ώστε να βρεθεί το όνομα και η ταυτότητα του πολίτη, που χρειάζεται άμεσα βοήθεια.

Αξιοσημείωτο θεωρείται, ότι στο διαγωνισμό συμμετείχαν περισσότεροι από 500 σύνεδροι από τον κλάδο της Ρομποτικής, της Μηχατρονικής, των Ευφυών Συστημάτων και της Τεχνητής Νοημοσύνης, γεγονός που μετατρέπει τη διάκριση σε ακόμα πιο σπουδαία. Η δουλειά φοιτητών και καθηγητών της ερευνητικής ομάδας του ΑΠΘ, η οποία ξεκίνησε από το 2005, ήταν ιδιαίτερα σκληρή και απαιτούσε αμέτρητες ώρες εργασίας, αλλά στο τέλος δικαιώθηκε ακόμα και στον διεθνή χώρο". 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Κατεψυγμένα ανθρώπινα όργανα" και ρομπότ - Τα 10 ρωσικά προγράμματα του αύριο


"Καλώς ήρθατε στον πόλεμο των ρομπότ"! Δείτε φωτογραφίες από τους "πολεμιστές του αύριο"


ΒΙΝΤΕΟ: Το πρώτο μικροσκοπικό ιπτάμενο ρομπότ

Απίστευτο βίντεο! Ρομπότ ..."ροκάρουν"! 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ