Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Παραιτήθηκε ο Βρετανός ΥΠΕΞ

15.07.2014 | 07:37
Ο Ουίλιαμ Χέιγκ, υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, σημαντικό στέλεχος του Συντηρητικού Κόμματος, έκανε την έκπληξη ανακοινώνοντας την παραίτησή του από τη θέση του επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας, στο πλαίσιο κυβερνητικού ανασχηματισμού με στόχο την ανανέωση του κυβερνητικού σχήματος της Βρετανίας και την είσοδο περισσότερων γυναικών σε υπουργικούς θώκους, δέκα μήνες πριν από τις βουλευτικές εκλογές.

«Απόψε παραιτούμαι ως υπουργός Εξωτερικών μετά από 4 χρόνια που τέλεσα ως Επικεφαλής της Βουλής των Κοινοτήτων», ανάρτησε ο ίδιος στον λογαριασμό του στο Twitter.

«Δεν θα σταθώ ως βουλευτής στις εκλογές που θα διεξαχθούν τον Μάιο του 2015, μετά από 26 χρόνια ως βουλευτής. Από τον Μάιο του 2015 και μετά από τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα στην πολιτική, θα ήθελα να τολμήσω πράγματα που πάντα ήθελα να κάνω», δήλωσε.Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον έπλεξε το εγκώμιο του επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας, χωρίς να απιοκαλύψει το όνομα του διαδόχου του. Ωστόσο, σύμφωνα με το BBC, ο επόμενος υπουργός Εξωτερικών θα είναι ο Φίλιπ Χάμοντ, ο οποίος είναι ακόμη περισσότερο ευρωσκεπτικιστής από τον Χέιγκ.

Ο βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι ο Ουίλιαμ Χέιγκ υπήρξε ένας από τους "αστέρες" του Συντηρητικού Κόμματος, "άνθρωπος εμπιστοσύνης, οξυδερκής σύμβουλος και μεγάλος φίλος".

Ο Ουίλιαμ Χέιγκ, 53 ετών, ο οποίος υπηρέτησε επί δύο δεκαετίες σε σειρά βρετανικών κυβερνήσεων, ήταν βουλευτής από 26 ετών.

Η αλλαγή στο βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών έρχεται σε μία κρίσιμη στιγμή για τις σχέσεις της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον , που έχασε τη μάχη κατά του διορισμού του κατά την άποψή του υπερβολικά φεντεραλιστή και κατά των μεταρρυθμίσεων στην ΕΕ Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έχει ξεκινήσει νέα εκστρατεία με αβέβαιη έκβαση.
Εχει υποσχεθεί στους Βρετανούς ότι θα επιτύχει μεταρρυθμίσεις στην ΕΕ και στις σχέσεις της Βρετανίας με την Ενωση, πριν από τη διενέργεια δημοψηφίσματος το 2017 για την παραμονή ή μη της χώρας στο κλαμπ των 28.

Πριν αναφερθεί το όνομά του για την κατάληψη του θώκου του υπουργείου Εξωτερικών, ο Φίλιπ Χάμοντ είχε ανακοινώσει ότι θα ψηφίσει υπέρ της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ, εάν δεν εφαρμοσθούν μεταρρυθμίσεις.

Ο Ουίλιαμ Χέιγκ θα παραμείνει στην κυβέρνηση για λίγους ακόμη μήνες, ως επικεφαλής της Βουλής των Κοινοτήτων, ώστε να ηγηθεί της μάχης των βουλευτικών εκλογών του Μαΐου 2015 για λογαριασμό του κόμματος του οποίου υπήρξε ηγέτης από την ηλικία των 36 ετών.
Ο Ουίλιαμ Χέινγκ διευκρίνισε ότι δεν θα θέσει υποψηφιότητα στις επόμενες βουλευτικές εκλογές.

Αλλη ηχηρή αποχώρηση από την κυβέρνηση, του υπουργού άνευ χαρτοφυλακίου και ευρωπαϊστή Κένεθ Κλαρκ, ο οποίος υποσχέθηκε στον Κάμερον "ότι θα διεξαγάγει ενεργητική εκστρατεία υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, τους επόμενους μήνες και χρόνια".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Βρετανία σχεδίαζε την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό 100.000 σύρων ανταρτών!

Βρετανία - Γαλλία στέλνουν 8 μαχητικά στην Βαλτική 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ