Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Πάρος: Χτύπησαν και φέτος το Πάσχα οι "μπουρλοτιέρηδες" της Νάουσας - ΒΙΝΤΕΟ

09.04.2018 | 17:36
«Μπουρλότο» έγινε πάλι η Νάουσα ανήμερα το Πάσχα τηρώντας ένα εντυπωσιακότατο, φαντασμαγορικό έθιμο που οι ρίζες του ανάγονται στην εποχή της Τουρκοκρατίας! Τότε που οι θρυλικοί μπουρλοτιέρηδες της Επανάστασης κατάκαιγαν εχθρικά πλοία αψηφώντας τον κίνδυνο!

Έτσι κι εφέτος, οι σύγχρονοι «μπουρλοτιέρηδες» της Νάουσας άναψαν και πάλι «φωτιές» αναβιώνοντας ένα έθιμο που κάθε χρόνο συγκεντρώνει το ενδιαφέρον ντόπιων και χιλιάδων επισκεπτών της Πάρο, σύμφωνα με όσα  γράφει ο Παριανός τύπος.

Το έθιμο


Αρχικά μετά τη Δεύτερη Ανάσταση, γίνεται λιτάνευση της Εικόνας της Παναγίας η οποία ξεκινά από το ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου και με τη συνοδεία πιστών, διέρχεται από τα σοκάκια του οικισμού καταλήγοντας στην κεντρική πλατεία της Νάουσας. Εκεί η πομπή… «εμποδίζεται» καθώς δράση αναλαμβάνουν οι «μπουρλοτιέρηδες»!

Βροχή τα βαρελότα!

Τα βαρελότα αρχίζουν να πέφτουν βροχή, η λιτάνευση σταματά και ξεκινά πάλι αφότου οι «μπουρλοτιέρηδες» το… επιτρέψουν! Αλλά μόλις η πομπή ξεκινήσει και πάλι, νέα βαρελότα, πιο πολλά αυτή τη φορά, ρίχνονται στην πλατεία που παίρνει «φωτιά» από τον φαντασμαγορικό κόκκινο καταιγισμό! Η δράση των «μπουρλοτιέρηδων» επαναλαμβάνεται και το πανηγύρι καλά κρατεί για κάμποση ακόμα ώρα!

Αυτό είναι ένα από τα πιο παραστατικά έθιμα της πασχαλινής Νάουσας που διασώθηκαν από τη λαϊκή παράδοση του νησιού και ζωντανεύουν κάθε χρόνο αδιάλειπτα! Γιατί η Νάουσα, η γοητευτική κοσμοπολίτισσα της Πάρου έχει καταφέρει να συνδυάζει αρμονικά το άρωμα της πλούσιας παράδοσής της με την σαγήνη του σύγχρονου προσώπου της! Αν την επισκεφθεί κανείς θα την αγαπήσει για πάντα γι΄αυτό ακριβώς το λόγο! Παρελθόν και παρόν ενώνονται στη γραφική ομορφιά της και την κάνουν αλησμόνητη!
 
Απίστευτες εικόνες μέσα από το parianostypos.gr

 


Mε πληροφορίες από το parianostypos.gr

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ