Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Patriot σε Τουρκία: "Άκυρο" από τις ΗΠΑ αν η Άγκυρα προχωρήσει σε αγορά των S-400

08.02.2019 | 17:06
Εξακολουθεί να αποτελεί αγκάθι στις επαφές Τουρκίας και ΗΠΑ αναφορικά με την αγορά των αμερικανικών πυραυλικών συστημάτων Patriot, η άλλη αγορά που δρομολογεί η Άγκυρα για τους ρωσικούς πυραύλους S-400.

Σύμφωνα με πηγή της Ουάσινγκτον και όπως μετέδωσε το Sputnik, οι Αμερικανοί σκοπεύουν να ακυρώσουν κάθε πλάνο πώλησης των Patriot στην Τουρκία, αν η Άγκυρα συνεχίσει την πορεία αγοράς των ρωσικών S-400, ενώ παράλληλα, οι ΗΠΑ αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να "διώξουν" την Τουρκία από το πρόγραμμα του stealth αεροσκάφους πέμπτης γενιάς F-35.

Με τερματισμό της διαδικασίας πώλησης των πυραύλων Patriot, εφόσον η Τουρκία προχωρήσει στην αγορά των ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων S-400, απείλησε η Ουάσιγκτον, ασκώντας νέες πιέσεις προς την κυβέρνηση της Άγκυρας.

«Δεν θα είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε στην πώληση των Patriot, αν προωθηθεί η πώληση των S-400» δήλωσε, μεταξύ άλλων, υψηλόβαθμος αξιωματούχος των ΗΠΑ, μιλώντας στη «Hurriyet Daily News».

Ο ανώνυμος αξιωματούχος προσέδωσε ιδιαίτερη σημασία στις συζητήσεις Άγκυρας — Ουάσιγκτον, κατά τη διάρκεια των οποίων οι ΗΠΑ πρότειναν την προμήθεια εκ μέρους της Τουρκίας των πυραύλων Patriot.

«Είμαστε πολύ ανήσυχοι, γιατί η τουρκική αγορά των S-400 θα θέσει σε κίνδυνο τη συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35 και πιθανώς θα συνεπάγεται, μέσω της νομοθεσίας μας, την επιβολή κάποιου είδους κυρώσεων» εξήγησε, επιπλέον.

Οι παραπάνω δηλώσεις επέρχονται λίγες εβδομάδας μετά τις διαβεβαιώσεις του εκπροσώπου του Ερντογάν ότι η παράδοση των ρωσικών S-400 δεν εμπλέκεται με την απόκτηση των αμερικανικών Patriot.

«Η θέση μας παραμένει αμετάβλητη: Θα κάνουμε ό,τι θεωρούμε απαραίτητο για να διασφαλιστεί η εθνική μας ασφάλειας. Η Τουρκία ενδεχομένως θα αγοράσει τους Patriot στο μέλλον. Αλλά αυτό θα είναι απίθανο, αν η εγκατάλειψη των S-400 συγκαταλέγεται στις προϋποθέσεις αυτή της προμήθειας» είχε υποστηρίξει ο Ιμπαχίμ Καλίν.

Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ έχουν επανειλημμένως προειδοποιήσει την Τουρκία ότι εφόσον προμηθευτεί το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα, είναι πιθανόν να επιβληθούν κυρώσεις, ενώ στο «τραπέζι» θέτουν και το ζήτημα συμμετοχής της Άγκυρας στο πρόγραμμα ανάπτυξης των αεροσκαφών νέας γενιάς F-35.

Πηγή: Sputnik 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ