Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

Υπουργείο Άμυνας

Παυλόπουλος: Σκληρά μηνύματα προς Τουρκία και ΠΓΔΜ

22.02.2018 | 16:19
Σκληρά μηνύματα προς Τουρκία και ΠΓΔΜ στέλνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.Ο ΠτΔ τόνισε ότι τόσο η ελληνοτουρκική φιλία όσο και η ευρωπαϊκή προοπτική της Άγκυρας εξαρτάται από τον πλήρη σεβασμό της Συνθήκης της Λωζάννης, ενώ όρισε και τις προϋποθέσεις για συμφωνία για το Σκοπιανό.
Τα μηνύματα προς την Τουρκία και την ΠΓΔΜ απηύθυνε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, κατά τη συνάντησή του με τον ομόλογό του της Ιρλανδίας, Μάικλ Χίγκινς.

Ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι τόσο η ελληνοτουρκική φιλία όσο και η ευρωπαϊκή προοπτική της Άγκυρας εξαρτάται από τον πλήρη σεβασμό της Συνθήκης της Λωζάννης και του Δικαίου της Θάλασσας σε όλες τις περιπτώσεις.

Επισήμανε πως η Συνθήκη της Λωζάννης, η οποία εν πολλοίς ορίζει τα ελληνοτουρκικά σύνορα, «δεν αναθεωρείται ούτε επικαιροποιείται», ενώ παράλληλα διαπνέεται από απόλυτη σαφήνεια η οποία δεν αφήνει περιθώρια για θεωρίες «γκρίζων ζωνών».

«Υπό τα δεδομένα αυτά η Τουρκία πρέπει να κατανοήσει και να σεβασθεί το ότι η περίοδος και η πρακτική των προκλήσεων και πολύ περισσότερο, των εισβολών, σε Ελληνικό και κάθε Ευρωπαϊκό έδαφος, έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί», τόνισε ο ΠτΔ.

Όσον αφορά την ΠΓΔΜ ο κ. Παυλόπουλος κατέστησε σαφές ότι η Αθήνα θα άρει τις ενστάσεις της στην ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική πορεία της γειτονικής χώρας μόνον αφότου εξαλειφθεί ο αλυτρωτισμός, επισημαίνοντας ότι αυτό προϋποθέτει αναθεώρηση του Συντάγματός αλλά και επιλογή ενός ενόματος που δεν θα ενέχει ούτε ίχνος αλυτρωτικών διεκδικήσεων.

Ο αλυτρωτισμός δεν θα πρέπει να υπάρχει ούτε «σε ό,τι αφορά σύνορα [ούτε] σε ό,τι αφορά την εθνότητα [ούτε] σε ό,τι αφορά την γλώσσα, είπε.

Σημειώνεται πως η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ δεν έχει την απαιτούμενη πλειοψηφία 2/3 στη Βουλή ώστε να περάσει τη συνταγματική αναθεώρηση που αναφέρει ο κ. Παυλόπουλος, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς έχει διαμηνύσει πως η αναθεώρηση του Συντάγματος πρέπει μεν να γίνει αλλά δεν έχει δεσμευτεί για το πότε.

Πηγή: skai.gr
 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ