Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΓΔΜ: Εμπορικός "πόλεμος" ακόμη κλειστά τα σύνορα με Κόσοβο

11.09.2013 | 11:01
Κλειστά παραμένουν, για τρίτη ημέρα, τα σύνορα μεταξύ ΠΓΔΜ και Κοσόβου, μετά τον αποκλεισμό τους από μεταφορείς της πρώτης, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση της Πρίστινας να επιβάλλει εμπάργκο στις εισαγωγές προϊόντων από την ΠΓΔΜ.

Η διέλευση από τη συνοριακή διάβαση Μπλάτσε, την οποία έχουν αποκλείσει οι μεταφορείς από την ΠΓΔΜ, γίνεται μόνο πεζή.

Την ίδια ώρα, μαίνεται ο εμπορικός "πόλεμος" μεταξύ ΠΓΔΜ και Κοσόβου, με τις σχέσεις των δύο πλευρών να εμφανίζονται ψυχρές, δυσχεραίνοντας έτσι την εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα.

Μάλιστα, λόγω του αποκλεισμού των συνόρων από μεταφορείς της ΠΓΔΜ, η κυβέρνηση του Κοσόβου κάλεσε τους πολίτες της να αποφεύγουν τα ταξίδια στην ΠΓΔΜ εξαιτίας της κατάστασης στα σύνορα.

Μεταφορείς από την ΠΓΔΜ, έπειτα από πρωτοβουλία της Ένωσης Μεταφορέων της χώρας, έχουν αποκλείσει, από τη Δευτέρα, με τα φορτηγά τους, τη συνοριακή διάβαση Μπλάτσε.

Προ ημερών, η κυβέρνηση του Κοσόβου προχώρησε στην επιβολή εμπάργκο στις εισαγωγές προϊόντων από την ΠΓΔΜ, εξαιτίας της απόφασης της κυβέρνησης στα Σκόπια να επιβάλλει περιορισμούς στις εισαγωγές σιτηρών και αλεύρων από τις χώρες της CEFTA (Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου Κεντρικής Ευρώπης).

Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ είχε αποφασίσει την επιβολή περιορισμών στις εισαγωγές σιτηρών και αλεύρων από την 1η Ιουλίου, με σκοπό την προστασία της τιμής της τοπικής παραγωγής. Οι περιορισμοί αυτοί επρόκειτο να διαρκέσουν μέχρι τα τέλη του έτους. Ωστόσο, από τις 2 Σεπτεμβρίου, η ΠΓΔΜ ήρε τους περιορισμούς για τις εισαγωγές σιτηρών, ενώ ανήγγειλε ότι από τα μέσα Σεπτεμβρίου θα ανακληθεί και η απόφαση για περιορισμούς στις εισαγωγές αλεύρων.


Η ΠΓΔΜ, ως "απάντηση" στο εμπάργκο που επέβαλε το Κόσοβο στην εισαγωγή προϊόντων της, έχει προχωρήσει στην επιβολή τέλους για τους πολίτες και τα οχήματα του Κοσόβου που εισέρχονται στην ΠΓΔΜ.

Κάθε πολίτης του Κοσόβου που εισέρχεται στην ΠΓΔΜ οφείλει να καταβάλλει στα σύνορα τέλος εισόδου δύο ευρώ. Για τα επιβατικά οχήματα με πινακίδες Κοσόβου, το τέλος εισόδου στην ΠΓΔΜ ανέρχεται στα πέντε ευρώ, ενώ για λεωφορεία και φορτηγά στα δέκα ευρώ.

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ