Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πιέζει την Τουρκία για το Ισλαμικό Κράτος η Μογκερίνι

08.12.2014 | 11:32
Πηγή - BBC
Μετάφραση/Επιμέλεια - OnAlert

Η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Φεντερικα Μογκερίνι (Federica Mogherini) βρίσκεται στην Τουρκία για να την καλέσει να συμμετάσχει πλήρως στον αγώνα ενάντια στους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.
Η Κα Μογκερίνι και άλλοι ανώτεροι αξιωματούχοι της ΕΕ ζητούν απο την Τουρκία να σταματήσει τη ροή των ξένων μαχητών που περνούν απο τα σύνορα της.

Σε tweet που έστειλε από την Άγκυρα, δήλωσε οτι στην ατζέντα της βρίσκεται επίσης η προσπάθεια ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ.
Η Μογκερίνι θα ζητήσει επίσης απο την Τουρκία να υποστηρίξει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, παρά τις θερμές σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και Μόσχας.

Σε μια συνέντευξη στο BBC, η κα Μογκερίνι είπε ότι ενώ η κρίση στη Συρία δεν ήταν κάτι που θα μπορούσε να λυθεί από τις Βρυξέλλες, η ΕΕ είχε ακόμη ένα ρόλο να διαδραματίσει, μεταξύ των οποίων και “την ενδυνάμωση περισσότερων πρωταγωνιστών που θα μπορούσαν να πάρουν το προβάδισμα".
"Είμαι βέβαιη, δήλωσε, ότι ο ΟΗΕ μπορεί να παίξει κάποιο είδος θετικού ρόλου”.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα του BBC η ΕΕ ζητά από την Τουρκία να βοηθήσει στον εντοπισμό των ξένων μαχητών και να παρέχει πληροφορίες σχετικά με την επικινδυνότητα των υπερπτήσεων στην περιοχή, δήλωσε ένας ανώνυμος αξιωματούχος της ΕΕ στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.
(Στα σύνορα Τουρκίας - Συρίας, η Τούρκοι στρατιώτες παραμένουν παρατηρητές, ενώ οι μάχες μαίνονται)

Αξιωματούχοι της ΕΕ θέλουν την Τουρκία να παράσχει περισσότερη βοήθεια και υποστήριξη στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους - αλλά και κατά άλλων τρομοκρατικών ομάδων της Μέσης Ανατολής - ως μέρος μιας πρωτοβουλίας για να περιορίσουν τη χρηματοδότησή τους, καθώς και τη ροή των ξένων μαχητών.

"Η επίσκεψη ... είναι μια ισχυρή ένδειξη της στρατηγικής σημασίας των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας αλλά και της επιθυμίας μας να εντείνουν την εμπλοκή," δήλωσε η κα Μογκερίνι.

Οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ έχουν αρχίσει από το 2005.
(Χιλιάδες οι ξένοι μαχητές που έχουν ενταχθεί στο Ισλαμικό Κράτος)

Χιλιάδες Ευρωπαίοι έχουν ταξιδέψει για να πολεμήσουν στη Συρία με τo Ισλαμικό Κράτος ή άλλες ομάδες, και για αυτούς η Τουρκία αποτελεί βασικό σημείο διέλευσης. Η Τουρκία υποστηρίζει ότι οι κυβερνήσεις της ΕΕ θα πρέπει να δουλέψουν πιο σκληρά για την πρόληψη των μαχητών που ταξιδεύουν στην περιοχή.
Η γειτονική χώρα υποστηρίζει ότι έχει κάνει μεγάλες θυσίες κι έχει φιλοξενήσει μέχρι δύο εκατομμύρια πρόσφυγες από τη Συρία.

Δέχθηκε περίπου 200.000 Κούρδους της Συρίας από την περιοχή Kobane στα σύνορά της και μόνο, καθώς μαίνονται μάχες στην πόλη μεταξύ Κούρδων μαχητών και του Ισλαμικού Κράτους.

Περισσότερες από 30 ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν απευθύνει έκκληση προς όλες τις χώρες να δεχθούν 180.000 πρόσφυγες από τη συριακή σύγκρουση, που αντιπροσωπεύει περίπου το 5% του προβλεπόμενου προσφυγικού πληθυσμού μέχρι το τέλος του 2015, σύμφωνα με το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) .

Το θέμα θα συζητηθεί σε συνέδριο στη Γενεύη την Τρίτη.


Σύμφωνα με το BBC η πρόσφατα διορισθείς κα Μογκερίνι ρυθμίζει σταδιακά την προσέγγισή της στον μεγάλο αριθμό θεμάτων που αντιμετωπίζει η ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της συνεχιζόμενης κρίσης στην Ουκρανία.
"Δεν ξεχνάμε την προσάρτηση της Κριμαίας, η οποία είναι μια σημαντική παραβίαση των διεθνών αρχών," δήλωσε η κα Mογκερίνι στο BBC. Η Ρωσία, είπε, θα μπορούσε να είναι "ενας σημαντικός παίκτης σε περίπτωση που αποφασίσει να ασκήσει τις αρμοδιότητές της".

Όταν ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν επισκέφθηκε την Τουρκία την περασμένη εβδομάδα, ανακοίνωσε οτι η Ρωσία εγκαταλείπει τα σχέδια για τον αγωγό φυσικού αερίου κάτω από τη Μαύρη Θάλασσα και μέσω της Βουλγαρίας προς την κεντρική και νότια Ευρώπη, που ειναι γνωστό ως ο αγωγός South Stream.

Αντί του South Stream, ο κ Πούτιν είπε ότι η Ρωσία ελπίζει να δημιουργήσει μια εναλλακτική διαδρομή μέσω της Τουρκίας, τη δημιουργία ενός κόμβου στα σύνορά της με την Ελλάδα.

Η Ρωσία και η Τουρκία είναι σημαντικοί εμπορικοί εταίροι. Η Ρωσία παρέχει το μεγαλύτερο μέρος των απαιτήσεων του φυσικού αερίου της Τουρκίας και θα κατασκευάσει την πρώτη εγκατάσταση πυρηνικής ενέργειας της Τουρκίας.
Η Τουρκία δεν έχει επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία για την προσάρτηση της Κριμαίας, και η ΕΕ την πιέζει να το πράξει, ή τουλάχιστον να μην αυξήσει το εμπόριο με τη Ρωσία για να καλύψει τα κενά που άφησε η αναστολή των εξαγωγών της ΕΕ.

Στο δημοσίευμα του του Βρετανικό Πρακτορείο τονίζει οτι η Τουρκία επιδιώκει να ενταχθεί στην ΕΕ εδώ και δεκαετίες, αλλά οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της, η οποία ξεκίνησε το 2005 ειναι στάσιμες τα τελευταία χρόνια. Κύριως παράγοντας αυτης της στασιμότητας το Κυπριακό.
Επιπλέον η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι, θα συναντηθεί μαζί με τους επιτρόπους Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων Χρήστο Στυλιανίδη και Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν.

Στη συνέχεια οι τρείς τους αναμένεται να συναντηθούν με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου και τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τον Τούρκο υπουργός ΕΕ Βολκάν Μποζκίρ καθώς και την αντιπολίτευση και εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών.

Αυριο, Τρίτη, η κα Μογκερίνι και ο Χρήστος Στυλιανίδης θα μεταβούν στα σύνορα με την Συρία για να επισκεφθούν τους καταυλισμούς προσφύγων στο Κιλίς και το Γκαζιάντεπ.

Πηγή - BBC
Μετάφραση/Επιμέλεια - OnAlert 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ