Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πυρομαχικά στη Σ. Αραβία: Η "μητέρα των μαχών" στη Βουλή

27.11.2017 | 06:00
Η "μητέρα όλων των μαχών" για την διακρατική συμφωνία για την πώληση των πυρομαχικών στη Σαουδική Αραβία θα διεξαχθεί στη μια το μεσημέρι στη Βουλή.

Η σύγκρουση κυβέρνησης-αξιωματικής αντιπολίτευσης θα γίνει σε επίπεδο κορυφής μετά το αίτημα του πρωθυπουργού για αναβολή της προγραματισμένης --για την περασμένη Πέμπτη-συζήτησης προκειμένου να παραβρεθεί και ο ίδιος σε αυτή. 

Με το πολεμικό κλίμα να έχει οξυνθεί επικίνδυνα, οι "μονομάχοι" θα μπουν στα "χαρακώματα" της ολομέλειας με διαφορετική στόχευση. Η κυβέρνηση από την πλευρά της, φαίνεται πως θα επιμείνει, αναδεικνύοντας περαιτέρω την εκδοχή της σκανδαλολογίας στην οποία θα κατηγορήσει τα κόμματα της μείζονος και ελάσσονος αντιπολίτευσης ότι επενδύουν προκειμένου να τρώσουν τον κυβερνητικό συνασπισμό πυροδοτώντας εξελίξεις.

Ο έλληνας "διπλός πράκτορας"
Σε αυτήν την μάχη δεν αποκλείεται να βγάλει κι άλλα "όπλα" από την φαρέτρα της, στρατηγική την οποία πιθανόν να προϊδέαζε η κυριακάτικη ανάρτηση στο twitter του υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Πάνου Καμμένου.

Μέσω αυτής αναδημοσίευσε δημοσίευμα ιστοσελίδας σύμφωνα με το οποίο, έλληνας πράκτορας των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών,"κινούσε τα νήματα" στο "σικέ σκάνδαλο"-όπως χαρακτηρίζεται- της διακρατικής συμφωνίας με την Σαουδική Αραβία. 

Τα ερωτήματα της ΝΔ
Στον αντίποδα στο στόχαστρο της Νέας Δημοκρατίας θα παραμείνει η σχέση με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας αλλά και η εν γένει δραστηριότητα του έλληνα εκπροσώπου του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας.

Και πάνω σε αυτό πλαίσιο η αξιωματική αντιπολίτευση θα αξιώσει απαντήσεις στα παρακάτω ερωτήματα:

1. «Αν την 13 Ιουνίου 2017 ενημερώθηκε η ΓΔΑΕΕ (Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων) με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο από την Ελληνική Πρεσβεία στο Ριάντ (κ. Ηλίας Κλουβάτος) ότι ο Διευθυντής Συμβάσεων και Συμφωνιών του Υπουργείου Άμυνας (ΥΠΑΜ) του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας (ΒΣΑ) αγνοεί την δραστηριότητα του κ. Παπαδόπουλου και επιθυμεί οι όποιες συνομιλίες να γίνονται Government to Government. Υπάρχει σχετική ηλεκτρονική αλληλογραφία που να επιβεβαιώνει τα ισχυριζόμενα του εν λόγω αξιωματικού;».

2. «Γιατί δεν αξιολογήθηκε επαρκώς η ως άνω ενημέρωση της ΓΔΑΕΕ από την Ελληνική Πρεσβεία στο Ριάντ για άγνοια της δραστηριότητας του κ. Παπαδόπουλου από τους αρμόδιους παράγοντες το ΥΠΑΜ/ΒΣΑ, ώστε να ζητήσετε επίσημα από το ΥΠΑΜ/ΒΣΑ την επιβεβαίωση περί της νόμιμης εκπροσώπησης του κ. Παπαδόπουλου, πριν υπογραφεί η συμφωνία;».

3. «Εφόσον υφίσταται η ενημέρωση της ΓΔΑΕΕ την 13 Ιουν.2017 ότι το ΥΠΑΜ/ΒΣΑ αγνοεί τον κ. Παπαδόπουλο, γιατί διατάξατε τους υπηρεσιακούς παράγοντες της ΓΔΑΕΕ να μεταβούν στην Θεσσαλονίκη το απόγευμα της ίδιας ημέρας, προκειμένου εσπευσμένα να υπογράψουν την σύμβαση μαζί του στο αεροδρόμιο της Μίκρας; Γιατί τόση βιασύνη για υπογραφή; Γιατί δεν υπεγράφη η συμφωνία στην έδρα της ΓΔΑΕΕ; Αληθεύει ότι οι αξιωματούχοι μετακινήθηκαν με αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας από το Αεροδρόμιο της Ελευσίνας προς τη Θεσσαλονίκη προκειμένου να υπογραφεί η σχετική σύμβαση; Μπορείτε να καταθέσετε το σχετικό Σχέδιο Πτήσης;».

4. «Γνωρίζετε να μας ενημερώσετε για το ποια θεσμική αρχή του ΥΠΑΜ/ΒΣΑ είναι τελικά περισσότερο αρμόδια για την διαπίστευση πληρεξουσιότητας εκπροσώπησης στις διακρατικές συμφωνίες τους; Του Αναπληρωτή Διευθυντή της Διεύθυνσης Εξοπλισμού και Πυρομαχικών της ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ του ΒΣΑ που εξουσιοδοτεί τον κ. Παπαδόπουλο ή του Διευθυντή της Διεύθυνσης Συμβάσεων και Συμφωνιών του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΜΥΝΑΣ του ΒΣΑ που αγνοεί τον κ. Παπαδόπουλο ως εκπρόσωπο και ζητά Government to Government συνομιλίες μαζί τους με ταυτόχρονη επίσκεψη τους στην Ελλάδα;».

5. «Γνωρίζετε το λόγο που το έγγραφο που δημοσιεύσατε ως αποδεικτικό της εξουσιοδότησης του κ. Βασίλείου Παπαδόπουλου, ενώ είχε ζητηθεί ο έλεγχος της εγκυρότητας του ήδη από τις 27/10/2016, φέρει επικύρωση ακριβούς φωτοαντιγραφού στις 07.11.2017, δηλαδή σε χρόνο μετά την υπογραφή της σύμβασης; Συνηθίζετε να υπογράφετε συμβάσεις με τον κ. Παπαδόπουλο ή άλλους χωρίς να έχει προηγηθεί ο έλεγχος για το αν οι μεσάζοντες - εκπρόσωποι πράγματι λειτουργούν για κατ’ εντολή των αντισυμβαλλομένων μερών; Γνωρίζετε γιατί ο μεσάζοντας-εκπρόσωπος κ. Βασίλειος Παπαδόπουλος, δεν συνόδευσε την επίσημη αποστολή των αξιωματικών της Σαουδικής Αραβίας όταν επισκέφθηκαν για το σκοπό αυτό τη χώρα μας στις 29 και 30 Αυγούστου του 2017;».

6. «Γιατί, προκειμένου να μην υφίσταται κώλυμα στην εκτέλεση της συμφωνίας, δεν ήλθατε σε απευθείας συνεννόηση με τον ομόλογο σας στο ΒΣΑ, προκειμένου να σας προσδιορίσει αυτός τον αρμόδιο φορέα του ΥΠΑΜ/ΒΣΑ για να συνομιλήσετε-διαπραγματευτείτε και εκτελέσετε με επιτυχία την συμφωνία;».

7. «Όπως μας γνωρίσατε στην (β) σχετική απάντηση σας, η υπογραφείσα συμφωνία την 13 Ιουν.2017 δεν υλοποιήθηκε γιατί ο αντισυμβαλλόμενος κ. Παπαδόπουλος δεν άνοιξε, μέχρι σήμερα σε Τράπεζα, ανέγκλητη πίστωση (έπρεπε εντός 10ημέρου από την υπογραφή). Τι εξήγηση δίνετε για αυτό; Μετά την εξέλιξη αυτή συνεχίζει να ισχύει η συμφωνία και μέχρι πότε θα περιμένετε την κατάθεση της ανέγκλητης πίστωσης; Εφόσον ο κ. Παπαδόπουλος απεδείχθη ασυνεπής γιατί δεν αναλάβατε τις δέουσες ενέργειες προς το ΥΠΑΜ/ΒΣΑ;».

8. «Έχετε δώσει ο ίδιος εντολή έγγραφη ή προφορική στους υπηρεσιακούς παράγοντες της ΓΔΑΕΕ, μεταξύ αυτών και ο Ταξίαρχος κ. Παπαδάκης, να δεχθούν και συνομιλήσουν με την επίσημη αντιπροσωπεία του ΥΠΑΜ/ΒΣΑ που επισκέφθηκε την Χώρα μας την 29 Αυγούστου 2017;».

9. «Με δεδομένα, την γνώση και συμμετοχή των ΓΕΕΘΑ, ΓΕΣ και ΓΕΑ στην διαμόρφωση του προγράμματος της ως άνω επίσκεψης της επίσημης αντιπροσωπείας του ΥΠΑΜ/ΒΣΑ, ποιες ακριβώς ενέργειες του Ανώτατου Αξιωματικού του Στρατού Ξηράς και Ανώτερου Αξιωματικού της Πολεμικής Αεροπορίας ήταν πέραν των προβλεπομένων, οι οποίες παραβίασαν την αρχή της εμπιστευτικότητας στην διακρατική συμφωνία, παρά την ρητή σας εντολή; Η υπόψη ρητή εντολή σας είναι έγγραφη ή προφορική και ποιο το ακριβές της περιεχόμενο;».

10. «Την 30 Αυγούστου 2017, καλέσατε στο γραφείο σας και θέσατε ναι ή όχι τον Ανώτατο Αξιωματικό ης ΓΔΑΕΕ, παρουσία Ανώτατων υπηρεσιακών παραγόντων του ΥΠΕΘΑ, σε διαθεσιμότητα διότι «ανήκει σε κύκλωμα που υπονομεύει την διακρατική συμφωνία με το ΒΣΑ» και διατάξατε την φρούρηση του στον προθάλαμο του γραφείου σας, όπου και παρέμεινε φρουρούμενος επί μισή ώρα; Εάν δεν είναι αυτή προσβλητική συμπεριφορά και κατάχρηση εξουσίας τότε ποια είναι;».

11. «Δύνασθε να εγγυηθείτε την επίτευξη και εκτέλεση της διακρατικής συμφωνίας με το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας ύψους 66 εκατομμυρίων ευρώ; Επίσης δύνασθε να διαβεβαιώσετε ότι η αναγνώριση ή μη της εκπροσώπησης του κ. Παπαδόπουλου, από το ΥΠΑΜ/ΒΣΑ, δεν είναι η βασική αιτία μη υλοποίησης μέχρι σήμερα της εν λόγω διακρατικής συμφωνίας;».

12. «Τέλος, γνωρίζετε γιατί ενώ η σύμβαση της 13ης Ιουνίου 2017 που συνάψατε με τον δήθεν εκπρόσωπο κ. Βασίλειο Παπαδόπουλο για την πώληση 300.000 βλημάτων 105 mm, η επίσημη αντιπροσωπεία της Σαουδικής Αραβίας που επισκέφθηκε τη Χώρα μας στις 29.08.2017 δια του επικεφαλή της, ζήτησε την προμήθεια μόνο των 100.000 βλημάτων 105 mm που είχε εγκριθεί η άμεση χρηματοδότηση της;».

Η ΕΔΕ, η ρελάνς και η προειδοποίηση Κοτζια

Στο εξαιρετικά ζοφέρο κλίμα ήρθε να προστεθεί το πρώτο "πόρισμα" της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης για την διαρροή των διαβαθμισμένων εγγράφων. Σύμφωνα με τις πηγές του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, στη Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών εντοπίστηκε ο "ποντικός" μέσω του οποίου έφτασαν τα έγγραφα στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, κ. Ανδρέα Λοβέρδο. 

Νωρίτερα πάντως, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Πάνος Καμμένος, είχε φροντίσει να κάνει ρελάνς δηλώνοντας έτοιμος να αποχαρακτηρίσει οποιοδήποτε έγγραφο αφορά στην συγκεκριμένη υπόθεση, την ώρα που πληροφορίες ήθελαν να διαρρέουν και καινούργια απόρρητα στοιχεία.

Πάντως απεθυνόμενος σε πολλαπλούς αποδέκτες, ο υπουργός Εξωτερικών είχε επαναφέρει με ευκρίνεια το ζήτημα εθνικού συμφέροντος έναντι της προοπτικής δημοσιοποίησης απορρήτων εγγράφων.  

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ