Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

"Πλοίο της ειρήνης" έρχεται από Τουρκία!

09.05.2015 | 10:19
Στις 13 Μαΐου καταπλέει στον Πειραιά από το Κουσάντασι της Τουρκίας το ''Πλοίο της Ειρήνης'', με επιβάτες περίπου 1.200 άτομα πολλών εθνικών προελεύσεων και ανάμεσά τους 10 «Χιμπακούσα» -επιζώντες των πυρηνικών ολοκαυτωμάτων της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι.
Το φετινό, 87ο  παγκόσμιο ταξίδι του «Πλοίου της Ειρήνης» είναι αφιερωμένο στην 70η επέτειο της αντιφασιστικής νίκης στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και τη θλιβερή 70η επέτειο των ατομικών βομβαρδισμών της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι (6 και 9 Αυγούστου 1945).
Το πλοίο  ξεκίνησε από την Γιοκοχάμα της Ιαπωνίας το παγκόσμιο ταξίδι του – διάρκειας 93 ημερών – στις 12 Απριλίου, με αίτημα έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά και χωρίς πολέμους.

 Πριν σε Κύπρο-Σαντορίνη 

To πλοίο στις 9 Μαΐου θα ελλιμενιστεί στη Λεμεσό της Κύπρου με επόμενο  προορισμό  την Σαντορίνη στις 11 Μαΐου και το  Κουσάντασι της  Τουρκίας στις 12 Μαΐου.Κατά την άφιξη του «Πλοίου της Ειρήνης» στο πρώτο λιμάνι της χώρας μας ετοιμάζεται υποδοχή, με πρωτοβουλία του Παρατηρητηρίου Διεθνών Οργανισμών και Παγκοσμιοποίησης (ΠΑΔΟΠ), με τη συνεργασία του ΟΛΠ.

Όπως ανακοινώθηκε η εκδήλωση υποδοχής θα πραγματοποιηθεί σε χώρο των διεθνών αφίξεων του ΟΛΠ στις 11.00 το πρωί, με την συμμετοχή της πολιτικής και δημοτικής αρχής, της περιφέρειας και άλλων οργανισμών και φορέων του Πειραιά. Θα παρευρεθεί επίσης αντιπροσωπεία της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων του Ε’ Γυμνασίου Κερατσινίου καθώς και αντιπροσωπεία αντιστασιακών οργανώσεων. 
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, η  Ομάδα των Ιαπώνων «Χιμπακούσα» θα γίνει δεκτή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο, και την Πρόεδρο  της Βουλής  κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου.

 Τι αφηγήθηκαν επιζώντες Χιροσίμα - Ναγκασάκι σε άλλη επίσκεψη στην Ελλάδα

Το 2010 με την ευκαιρία άλλης επίσκεψης του ''Πλοίου της Ειρήνης'' στην Ελλάδα οι μαθητές και οι μαθήτριες του Σχολείου 2ης Ευκαιρίας της Καλλιθέας είχαν τη σπάνια ευκαιρία να ακούσουν την κατάθεση ψυχής απο μερικούς από τους  τελευταίους επιζώντες της Χιροσίμα.
Ο Τακαγιόσι Κατζιγιάμα , όπως διαβάζουμε στην Εσπρέσο την αφήγησή του, ήταν σχεδόν 4 ετών όταν έπεσε η ατομική βόμβα στη Χιροσίμα. Εκείνη την ώρα έπαιζε με τον μεγαλύτερο αδελφό του στο σπίτι τους, που βρισκόταν σε απόσταση 1.800 μέτρων από το σημείο της έκρηξης. «Ξαφνικά έγινε σκοτάδι και άκουσα έναν εκκωφαντικό θόρυβο, σαν γιγαντιαία γρανάζια να γυρνάνε και να πέφτουν πάνω μας» θυμάται. Ο πατέρας του είχε ήδη σκοτωθεί στον πόλεμο και η βόμβα σκότωσε τη μητέρα του αφού, όπως του διηγήθηκε ο παππούς του, «έσπασαν τα τζάμια της κουζίνας και την έκοψαν σαν χίλια μαχαίρια». Ο ίδιος,όπως είπε, δεν θυμάται τα πρόσωπα των γονιών του, ανεξίτηλα όμως έχει χαραχτεί στη μνήμη του η πλατεία κοντά στο σπίτι του. «Εκεί στρατιώτες στοίβαξαν πτώματα και ερείπια και έβαλαν φωτιά που έκαιγε για μέρες. Χρόνια μετά, όταν παίζαμε στην πλατεία, πατάγαμε σε χώμα και άσπρα θρύψαλα από τα οστά των ανθρώπων» είπε, χωρίς να κρύβει τη συγκίνησή του από το τρομακτικό θέαμα. Ορφανός από τους δύο γονείς, έζησε χάρη στον ξυλουργό παππού του, που πέθανε από καρκίνο το 1960.

Ακόμη πιο κοντά στο σημείο της έκρηξης, μόλις 800 μέτρα, ήταν το σπίτι του Κίτσο Κοντάμα. Λίγες μέρες μετά την καταστροφή ο 12χρονος τότε μαθητής της πρώτης τάξης γυμνασίου ανέβασε 40 πυρετό, που κράτησε μία εβδομάδα. Επέζησε όμως, σε αντίθεση με τη συντριπτική πλειονότητα των συμμαθητών του. Στα εξήντα του χρόνια παρουσίασε καρκίνο στο δέρμα, τα έντερα και το στομάχι. Επέζησε και πάλι. Ωστόσο, όπως ε΄πε τότε, «κάθε μέρα μπορεί να εμφανιστεί και πάλι καρκίνος». 

Το ιστορικό του Πλοίου της Ειρήνης 

Όπως μας πληροφορεί η Επιτροπή Τύπου του Παρατηρητηρίου, το  ταξίδι που ξεκίνησε 12 Απριλίου και θα ολοκληρωθεί στις 21 Ιουλίου 2015 είναι το 87ο παγκόσμιο ταξίδι του Πλοίου της Ειρήνης, το οποίο οργανώνει η ομώνυμη οργάνωση «Peace Boat», που εδρεύει στο Τόκιο και έχει επιτύχει συμβουλευτική θέση στο σύστημα των Ηνωμένων Εθνών ως ΜΚΟ. 

 Το 1983 ήταν η αρχή, όταν ομάδα Ιαπώνων φοιτητών, που ήθελαν να διαμαρτυρηθούν για την αποσιώπηση από τους κρατούντες του πολεμικού παρελθόντος της Ιαπωνίας σε βάρος των γειτονικών χωρών και λαών, αποφάσισαν να οργανώσουν ένα περιφερειακό ταξίδι ειρήνης και συμφιλίωσης με τους λαούς αυτούς. Η προσπάθεια σημείωσε μεγάλη επιτυχία,  βρίσκοντας μαζική ανταπόκριση, με αποτέλεσμα να καθιερωθεί και να παγκοσμιοποιηθεί. 

Έτσι, ιδρύθηκε η αντίστοιχη οργάνωση «Peace Boat» («Πλοίο της Ειρήνης»), η οποία στη συνέχεια προχώρησε στην πραγματοποίηση παγκόσμιων ταξιδιών, ένα από τα οποία ξεκίνησε και τερμάτισε στον Πειραιά το 1991.   Η οργάνωση «Peace Boat» έχει εξασφαλίσει συνεργασίες σε παγκόσμιο και περιφερειακό επίπεδο για την πραγματοποίηση του ταξιδιού γύρω από την Γη, που διαρκεί σχεδόν τρεις μήνες, με κύριο αίτημα έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά, πολέμους και βία.

Δεν περιορίζεται, όμως, στο πρόβλημα των πυρηνικών το περιεχόμενο της δράσης του «Πλοίου της Ειρήνης». Οργανώνει και συμμετέχει σε πολλές καμπάνιες, όπως για την εξάλειψη της φτώχειας στον κόσμο, για το περιβάλλον και άλλα μεγάλα προβλήματα του σύγχρονου κόσμου.

Ανάμεσα στους στόχους του Πλοίου της Ειρήνης,   είναι η αποτροπή της στρατιωτικοποίησης της Ιαπωνίας μέσω του αγώνα για την υπεράσπιση του άρθρου 9 τους Συντάγματος της χώρας, που επιβλήθηκε από τους νικητές του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, με την   λήξη του, το 1945.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΤΟΥ ΠΛΟΙΟΥ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ

  

Α’ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΥΠΟΔΟΧΗΣ  ΤΟΥ ΠΛΟΙΟΥ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ


10:20               Προσέλευση στον χώρο των εκδηλώσεων στην προβλήτα στάθμευσης του Πλοίου 
(Ο χώρος καθορίζεται κάθε φορά από το Λιμεναρχείο και είναι εντός της Πύλης εισόδου για τα κρουαζιερόπλοια)

11:00               Έναρξη των εκδηλώσεων –  Σύντομοι Χαιρετισμοί
-          Μαθητές Ε’ Γυμνασίου Κερατσινίου
-          Δήμαρχος Πειραιά
-          Υπουργός Ναυτιλίας
-          Αντιπεριφερειάρχης Αττικής
-          Εκπρόσωπος αντιστασιακών οργανώσεων
-          Πρόεδρος ΟΛΠ.

11:40               Ομιλία εκπροσώπου των «Χιμπακούσα»
                        Ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων
11:50               Ανάγνωση της Διακήρυξης
12:00               Λήξη της εκδήλωσης στον λιμένα Πειραιά.

                         
Β’ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΤΩΝ ''ΧΙΜΠΑΚΟΥΣΑ'' ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ


17:00     Εκδήλωση υποδοχής στο Προεδρικό Μέγαρο. Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας 
18:00               Εκδήλωση υποδοχής στη Βουλή των Ελλήνων.  Ομιλία της Προέδρου της Βουλής.

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ