Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΑΠΟΨΗ

"Ποιοι σπρώχνουν στρατιωτικούς στη ΧΑ" - Στρατηγός θρύλος των καταδρομών μιλά

12.05.2014 | 00:01
Ένας καταδρομέας θρύλος που δεν επεδίωξε ποτέ την δημοσιότητα μιλά στο Onalert με αφορμή την παρουσία των δύο απόστρατων στρατηγών στο ευρωψηφοδέλτιο της Χρυσής Αυγής. Ο Αθανάσιος Μπάφας είναι διάσημος στο χώρο των Ειδικών Δυνάμεων έχοντας στο στρατιωτικό βιογραφικό του πολλές σοβαρές και επικίνδυνες αποστολές και στο εξωτερικό. Αμέσως μετά απο την αποστρατεία του ασχολήθηκε με επιτυχία με την δημοσιογραφία. Οι απόψεις που διατυπώνει στην συνέντευξή του στο Onalert έχουν ενδιαφέρον γιατί επικεντρώνει το ενδιαφέρον του στις αιτίες που οδήγησαν στρατιωτικούς στην οργάνωση - κόμμα .

Δεν αποκλείει καθόλου την συμμετοχή κι άλλων στρατιωτικών σε ψηφοδέλτια της Χρυσής Αυγής στις βουλευτικές εκλογές
και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου προς όσους λαμβάνουν αβασάνιστα αποφάσεις που θέτουν πλέον σε αμφισβήτηση το αξιόμαχο των ΕΔ.

Όλη η συνέντευξη:


Στρατηγέ να αρχίσουμε με ένα θέμα που απασχόλησε πρόσφατα την δημοσιότητα και ακούστηκαν και γράφτηκαν πολλά και  ποικίλα σχόλια σε όλα σχεδόν τα ΜΜΕ. Αυτό της υποψηφιότητας δύο αντιστρατήγων στο ευροψηφοδέλτιο της Χρυσής Αυγής. Θέλετε να κάνετε ένα σχόλιο;

Πιστεύω ότι οι πολιτικές επιλογές είναι καθαρά προσωπικό θέμα και αναφαίρετο δικαίωμα για τον καθένα. Ο καθένας λειτουργεί με κάποια κριτήρια γι αυτές τις επιλογές του. Το ήθος και η δεοντολογία μου, δεν μου επιτρέπουν να κάνω κανένα απολύτως παραπέρα  σχόλιο γι αυτό. Πολύ περισσότερο, ότι εγώ από την θητεία μας στο στράτευμα τους γνωρίζω και τους δύο προσωπικά και ήταν και οι  δύο αξιόλογοι αξιωματικοί.


Πιστεύετε ότι αυτές οι δύο υποψηφιότητες, θα δημιουργήσουν προηγούμενο και θα ακολουθήσουν και άλλες στις βουλευτικές εκλογές;


Δεν το θεωρώ καθόλου απίθανο. Εξ άλλου, «στην πολιτική ποτέ μην λες ποτέ», έτσι δεν λένε;

Όμως το Υπουργείο Άμυνας έχει πάρει κάθε αποτρεπτικό, ‘ή  απαγορευτικό μέτρο θα έλεγα , για την συμμετοχή του προσωπικού των Εν Δυνάμεων στο συγκεκριμένο πολιτικό κόμμα. Διατάχθηκε μάλιστα και κατεπείγουσα έρευνα σε όλες τις Έν Δυνάμεις προ μηνών για να ευρεθούν τυχόν μέλη του συγκεκριμένου πολιτικού κόμματος σε αυτές.


Είναι αλήθεια ότι το Υπουργείο Άμυνας αντέδρασε πολύ γρήγορα , αλλά τα αποτελέσματα υπήρξαν μηδαμινά. Κοιτάξτε, οι στρατιωτικοί χώροι, εννοώ μονάδες και επιτελεία, είναι πολύ σοβαροί χώροι. Και έχουν καταφέρει προς τιμήν όλων, να διατηρηθούν ως απόλυτα απολιτικοί χώροι.  Είναι χώροι στους οποίους ο κάθε ένστολος από τον μικρότερο μέχρι των μεγαλύτερο βαθμό, μπαίνουν το πρωί με μοναδικό στόχο πως θα κάνει ο καθένας καλύτερα την δουλειά του. Είναι χώροι που δεν ευνοούν και δεν επιτρέπουν ούτε καν την εκδήλωση και  της παραμικρής πολιτικής άποψης. Πώς να το πούμε δηλ. Δεν το επιτρέπει η πειθαρχία και η στρατιωτική κουλτούρα , αν μου επιτρέπεται η έκφραση αυτή.  Δεν χρειάζεται δηλ να κάνουν το «χωροφύλακα» οι προιστάμενοι ή οι διοικητές για κάτι που είναι αυτονόητο, που είναι βίωμα. Επομένως , με αυτά τα δεδομένα , όσες έρευνες και να γίνουν είναι κυνήγι «μαγισσών» και δεν είναι εύκολο είναι ανιχνευτούν οι πολιτικές πεποιθήσεις των στελεχών.   Σίγουρα όμως είναι έξω από κάθε πραγματικότητα οι θεωρίες και τα σενάρια συνωμοσίας που έχουν εμφανισθεί κατά καιρούς. Οι Εν Δυνάμεις είναι προσηλωμένες απόλυτα στο καθήκον τους. Αυτό οφείλουν να το αναγνωρίσουν όλοι και αν θέλετε και σε πιο ελεύθερη μετάφραση, δεν θα είχαν και διάθεση να εμπλακούν  για πολλούς λόγους οπουδήποτε.
Και εν πάσει περιπτώσει όλοι αυτή την ώρα μιλάμε για αποτελέσματα που ανησυχούν κάποιους. Μάλλον θα έπρεπε να αναζητήσουμε και τα αίτια.


Εννοείται την λιτότητα;


Η ένδεια και οι λιτότητα σε όλες τις κοινωνίες , σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη δημιουργούν ορισμένα συναισθήματα, τα ίδια συναισθήματα, , όπως  θυμό , απόγνωση, απογοήτευση  κτλ. Ε, κάποια στιγμή εξωτερικεύονται με ορισμένες αντιδράσεις . Για δεν κοιτάμε και λίγο την ιστορία;

Όσον αφορά στις Εν Δυνάμεις ,αυτές «χτυπήθηκαν» όσο κανένα άλλος κοινωνικός κλάδος από τα μέτρα λιτότητας που επιβλήθηκαν τα τελευταία χρόνια. «Μας στέρησαν την αξιοπρέπεια», είναι μία φράση που ακούγεται πολύ συχνά από τα στόματα και των εν ενεργεία και των αν αποστρατεία στρατιωτικών. Και δεν είναι τυχαία. Τα στελέχη των Εν Δυνάμεων , πρέπει σήμερα να έχουν δύο εαυτούς. Έναν που ξυπνάει το πρωί, φοράει την στολή του με καμάρι και ξεκινάει όλο ενθουσιασμό και πατριωτισμό-και έτσι πρέπει να κάνει- για την δουλειά του. Κι ένα δεύτερο εαυτό όταν γυρνάει ηθικά ικανοποιημένος το απόγευμα στο σπίτι και ακούει από την γυναίκα του ότι δεν έχουν να πληρώσουν τα κοινόχρηστα, ή κάτι ανάλογο τέλος πάντων. Συντριβή! Σοκαριστικό; αλλά ρεαλιστικό. Αυτή η κατάσταση τον βγάζει αυτόματα από το κοινωνικό παιγνίδι. Κάτι αντίστοιχο και για τους απόστρατους. Ή να σας περιγράψω μία άλλη κατάσταση αν μας το επιτρέπει ο χώρος και ο χρόνος;
Όταν ένας πιλότος μπαίνει στο αεροπλάνο,  ένας βατραχάνθρωπος φοράει τις μπουκάλες για κατάδυση ,ένας αλεξιπτωτιστής το αλεξίπτωτο ή ενας αρματιστής βάζει μπρός  αυτό το μεγαθήριο που λέγεται τανκ, δεν πρέπει να είναι μόνο πνευματικά συγκεντρωμένος. Κάπου μέσα του μιλάει   και με τον εαυτό του και με την ψυχή του. Πρέπει να το κάνει, να το κάνει  σωστά με οποιοδήποτε κόστος, ακόμα και με την ζωή του. Και όταν τελειώνει, καμαρώνει και χαίρεται. Πρώτα γιατί επιβίωσε και δεύτερο γιατί η πατρίδα μπορεί να βασίζεται σε αυτόν. Αυτό είναι πατριωτισμός, Όλα ακόμα και την ζωή τους για την πατρίδα . Κι αυτό είναι μία καθημερινότητα γι αυτούς, είναι πράγματα όμως έξω από την ανθρώπινη φύση. Είναι πράγματα βαριά. Κι ύστερα έρχεται η ωμή πραγματικότητα, όπως την περιγράψαμε παραπάνω . Όπου αρχίζουν τα βιοτικά προβλήματα . Ε πιστεύω ότι η λιτότητα ,λίγο λίγο, φθείρει αυτόν τον άδολο ενθουσιασμό.  
Οι απόστρατοι χτυπήθηκαν από αυτή την κρίση ακόμα περισσότερο. Δεν καταλαβαίνουν όμως μερικοί, ότι αυτό δημιουργεί αντικίνητρο για τους εν ενεργεία, που βλέπουν τον εαυτό τους στην ίδια θέση μετά από λίγα χρόνια, όταν αποστρατευτούν.
 
Τα τελευταία χρόνια , έγιναν περικοπές στους προυπολογισμούς του Υπουργείου Άμυνας. Πιστεύετε ότι αυτό έχει επηρεάσει την κατάσταση των Εν. Δυνάμεων;  
 
Για το θέμα έχουν κάνει τοποθετήσεις και πολύ σοβαρές επισημάνσεις και έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου και  πρόσφατα αποστρατευμένοι Α/ΓΕΣ και Α/ΓΕΑ , αλλά και άλλοι ανώτατοι αποστρατευμένοι  αξιωματικοί, όπως ο διοικητής της ΔΑΥ, ο υπαρχηγός του Στόλου κτλ

Υπάρχει ένα όριο προς τα κάτω, το οποίο δεν πρέπει να ξεπεράσουμε. Τα στελέχη θα πολεμήσουν αν χρειαστεί με «νύχια και με δόντια» κατά την έκφραση,  σαν τον Κυναίγηρο. Αλλά αυτό δεν θα είναι αρκετό στο σύγχρονο περιβάλλον. Χρειάζονται και τα πολεμικά εργαλεία. Η επιχειρησιακή ικανότητα των Εν Δυνάμεων, έχει δύο βασικές και ισότιμες συνιστώσες. Το αξιόμαχο του προσωπικού και τα οπλικά συστήματα που διαθέτει. Η Ελλάδα αυτή την στιγμή διαθέτει ένα από τα καλύτερα οπλοστάσια στον κόσμο. Αεροπλάνα , πυροβόλα , άρματα ,κτλ, ότι καλύτερο υπάρχει στην παγκόσμια αγορά. Μπορεί να τα ακριβοπληρώσαμε με όλα αυτά πού έχουν βγεί στην δημοσιότητα αλλά, τα έχομε .  Και τα στελέχη μας , σε παγκόσμιο περιβάλλον , έχουν διακριθεί σε όλες τις διεθνείς συμμετοχές για τις ικανότητές τους, τις γνώσεις και τον επαγγελματισμό, Αυτά τα δύο στοιχεία, άνθρωποι και μηχανές   έχουν παγιώσει στους ξένους, φίλους και μη, την άποψη της υψηλής αξιοπιστίας της ελληνικής πολεμικής μηχανής. Πρέπει να τα διαφυλάξουμε και τα δύο. Ας προσέξουν αυτοί που παίρνουν τις πολιτικές αποφάσεις , τι αποφασίζουν.


Αυτοί την στιγμή, οι Αρχηγοί των Επιτελείων, είναι ικανότατοι αξιωματικοί, πραγματικά υψηλού επιπέδου και είμαι βέβαιος,  ότι παρ όλες τις δυσκολίες που έχουν επιφέρει οι περικοπές, γιατί σίγουρα έχουν επιφέρει δυσκολίες ,  θα εκμεταλλευτούν κάθε δυνατό παράγοντα για να διατηρήσουν την επιχειρησιακή ικανότητα των Εν Δυνάμεων υψηλή. Αλλά είπαμε, υπάρχουν όρια προς τα κάτω που σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ξεπερασθούν.  Και πολύ φοβάμαι βλέποντας και το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο  Δημοσιονομικής Στρατηγικής (2014- 2019) που κατατέθηκε μόλις προχθές στην Βουλή, ότι έχομε φθάσει στα αυτά τα όρια. Εκτός αν θέλουμε να καταντήσουμε σαν την Βουλγαρία , με 20 πεπαλαιωμένα αεροπλάνα και 30 πεπαλαιωμένα άρματα.Δεν σας βλέπω και πολύ αισιόδοξο.


Δεν είναι θέμα αισιοδοξίας ή απαισιοδοξίας. Είναι θέμα ρεαλισμού. Οι  Εν Δυνάμεις, δεν είναι κάτι που το φτιάχνεις την στιγμή που το χρειάζεσαι. Πρέπει να υπάρχουν και να είναι καλές και να είναι δυνατές , για να μην χρειασθεί να χρησιμοποιηθούν, διότι όντας δυνατές είναι και αποτρεπτικές , είναι και αποτελεσματικές στην άσκηση της στρατιωτικής διπλωματίας.  Χωρίς ισχυρές Εν Δυνάμεις τίποτα από όλα αυτά δεν μπορούν να συμβούν.
Και πρέπει επιτέλους να καταλάβουν κάποιοι πολιτικά ιθύνοντες , ότι έχομε μπει  σε μία σημαντική στροφή, αλλαγής των γεωπολιτικών δεδομένων, που κανείς δεν μπορεί ακόμα να προβλέψει που θα καταλήξει. Δεν πρέπει λοιπόν η Ελλάδα να βρεθεί στρατιωτικά αδύναμη και εκτός παιγνιδιού. 

Στρατηγέ, ήσασταν  από τους πρώτους που συμμετείχατε στους δύο σύγχρονους πολέμους, μετά τον β΄παγκόσμιο πόλεμο, στην Γιουγκοσλαβία και το Ιράκ και συμμετείχατε σε αυτούς και μάλιστα με περγαμηνές απόδοσης. Ποια η σκέψη σας για τον πόλεμο;

Μετά την Υγεία, η Ειρήνη είναι το πολυτιμότερο αγαθό. Ο πόλεμος είναι κακός και συσσωρεύει πολύ δυστυχία και πολλές αγριότητες. Αλλά  μερικές φορές γίνεται αναπόφευκτος.
Είναι πώς να το πούμε, ένα φυσιολογικό συμβάν κάποια χρονική στιγμή στην ιστορία του πλανήτη.  Μακάρι το ανθρώπινο είδος να μπορούσε να ζεί με γνώμονα την αγάπη και την καλή προσπάθεια.


Υπηρετήσατε πολλά χρόνια στις Ειδ Δυνάμεις και κατά κοινή παραδοχή, υπήρξατε τολμηρός και πρωτοπόρος σε μερικά θέματα. Δημιουργήσατε την δική σας μικρή θρυλική ιστορία. Πως βλέπετε σήμερα τις Ελληνικές Ειδ Δυνάμεις;

  
Κορυφαίες, θαυμαστές! Αιχμή του δόρατος σε παγκόσμιο επίπεδο. Τις  καμαρώνω. Εύχομαι σε αυτά τα παιδιά κουράγιο, ο θεός να τα προστατεύει   για το καλό της πατρίδας και των οικογενειών τους, που τους περιμένουν καθημερινά να γυρίσουν , με μεγάλη αγωνία.

Διαβάστε ακόμη:

Τα γαλόνια δεν είναι για "κομματικά ενεχυροδανειστήρια" και δεν είναι περιουσία κανενόςΟ Συναδινός μας εξηγεί γιατί "κατέθεσε τα γαλόνια του στη Χρυσή Αυγή" 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ