Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ποιές ειναι οι βόμβες - βαρέλια του Άσαντ; ΦΩΤΟ

30.10.2014 | 10:44

Ποιες ειναι οι βόμβες - βαρέλια που έσπειραν τον θάνατο χθες στη Συρία και γιατι τις χρησιμοποιεί ο στρατός του Άσαντ. Οι θανατηφόρες αυτές βόμβες έχουν σκοτώσει εκατοντάδες αμάχους τον τελευταίο χρόνο.

Τι ακριβώς ειναι οι βόμβες - βαρέλια;

Σύμφωνα με την Αριν Μπέικερ του περιοδικού Time “Ουσιαστικά, είναι απλά ένα παλιό βαρέλι πετρελαίου γεμάτο με εκρηκτικά, πυρομαχικά, και ίσως κάποιο είδος εμπρηστικού μηχανισμό,"
"Τις σπρωχνουν, κυριολεκτικά, έξω από το ελικόπτερο και κατά την πρόσκρουση εκρύγνονται.” Οι συνέπειες μιας τέτοιας έκρηξης ειναι ο θάνατος εκατοντάδων αμάχων.

Σύμφωνα με την Μπέικερ οι συριακές δυνάμεις χρησιμοποιούν τις βόμβες απο το 2012.
Αλλά τον τελευταίο καιρό η χρήση των βομβών εχει δείξει μια σημαντική άνοδο. Μαλιστα πολλοι στην διεθνή κοινότητα υποστηρίζουν οτι αυτες οι συσκευές ευθύνονται για εγκλήματα πολέμου.Οι αντάρτες της Συρίας έχουν καταφέρει να ρίξουν αεροσκάφη του Άσαντ με φορητούς επωμιζόμενους εκτοξευτές αντιαεροπορικών πυραύλων. Αυτό ώθησε τα συριακά ελικόπτερα να ρίξουν βόμβες- βαρέλια από ενα υψόμετρο σχεδόν 7.000 ποδιών, όπως αναφέρει ο Ρίτσαρντ Λόιντ, ο οποίος έχει γράψει μια λεπτομερή έκθεση για τις βόμβες βαρέλια στο μπλόγκ του. Από ενα τέτοιο ύψος αναφέρει ο Λόιντ αυτο το όπλο γίνεται ενας μοχθηρός δολοφόνος, ειδικά όταν πέσει σε πόλεις με άμαχο πληθυσμό."Ο κύριος στόχος του προγράμματος του Άσαντ με τις βόμβες-βαρέλια είναι να ουσιαστικά να μπορέσου να κτυπήσουν, χωρίς κάποιο υψηλό κόστος, θανατηφόρα και χωρίς επιστροφή αστικές περιοχές της Συρίας " εξηγεί ο Λόιντ.

Θα μπορούσε κανείς να υποθέσει ότι οι δυνάμεις του Άσαντ χρησιμοποιούν τέτοια όπλα επειδή δεν έχουν αρκετά πυρομαχικά ή εκρηκτικά άλλου τύπου. Ωστόσο όπως αναφέρει η Μπέικερ αυτο δεν ειναι η πραγματικότητα καθώς η Ρωσία και το Ιράν καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες του Άσαντ.
"Αλλά ως όπλο τρομοκρατίας, αυτό το “πράγμα” είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό.”

Σύμφωνα με την Μπέικερ, δεν υπάρχει κανένας τρόπος να προβλέψουμε, που θα προσγειωθούν αυτες οι βόμβες, και αυτο ειναι που ειναι τόσο τρομακτικό.

Όταν πιέστηκαν για τη χρήση τους, Σύροι αξιωματούχοι αρνηθηκαν οτιδηποτε ειχε να κάνει με τη ρίψη βομβών με βαρέλια σε κατοικημένες περιοχές. Στις προσφατες συνομιλίες στη Γενεύη, ο υπουργός της Συρίας Walid Muallem ερωτηθείς για τις καταγγελίες οτι οι κυβερνητικές δυνάμεις της Συρίας στοχεύουν αμάχους, απάντησε
"Θέλω να σας δώσω μια απλή απάντηση," είπε ο Muallem. “Μας θέλετε να υπερασπιστούμε το λαό μας με την αποστολή μηνυμάτων SMS;"

Πηγή - pri.org
Μετάφραση/Επιμέλεια - OnAlert


 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ