Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ποιες νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας συμφώνησε η ΕΕ

09.09.2014 | 16:33
Η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε στις νέες κυρώσεις που θα επιβληθούν στη Ρωσία για τη στάση της στην ουκρανική κρίση, όμως θα περιμένει "μερικές ημέρες" προτού να τις εφαρμόσει ώστε να δοθεί χρόνος στη Μόσχα να συνεχίσει τις ειρηνευτικές προσπάθειες στην ανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσε απόψε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν φαν Ρομπάι.

"Οι κυρώσεις θα τεθούν σε εφαρμογή (...) εντός των επόμενων ημερών. Έτσι θα υπάρξει χρόνος για την αποτίμηση της εφαρμογής της συμφωνίας εκεχειρίας (στην Ουκρανία) και του ειρηνευτικού σχεδίου" ανέφερε στην ανακοίνωσή του μετά την έκτακτη συνεδρίαση των πρεσβευτών των 28 χωρών-μελών της ΕΕ. "Αναλόγως με την κατάσταση επί του πεδίου, η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει έτοιμη να αναθεωρήσει τις συμφωνημένες κυρώσεις εν μέρει ή στο σύνολό τους", πρόσθεσε ο Ρομπάι, σημειώνοντας ότι ο στόχος των Βρυξελλών είναι να ενθαρρύνουν "την αλλαγή πορείας στις ενέργειες της Ρωσίας που αποσταθεροποιούν την ανατολική Ουκρανία".

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία νεότερη πληροφορία για τις νέες κυρώσεις, το πλήρες περιεχόμενο των οποίων θα αποκαλυφθεί όταν δημοσιευτούν στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ. Η διαδικασία αυτή ωστόσο εκτιμάται ότι δεν θα γίνει προτού να περάσουν αρκετές ημέρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τομείς της ενέργειας και γενικότερα της οικονομίας βρίσκονται στο επίκεντρο των κυρώσεων που ετοιμάζεται να υιοθετήσει η ΕΕ κατά της Ρωσίας. Αυτό αναφέρουν διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι οι εν λόγω κυρώσεις θα τεθούν σε ισχύ μετά την υιοθέτηση και δημοσίευσή τους στην Επίσημη Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Ενδέχεται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, να «ακυρωθούν» αν γίνει σεβαστή η κατάπαυση πυρός και η Ρωσία αποσύρει τα στρατεύματά της από την ανατολική Ουκρανία ή να «ενισχυθούν» αν η κατάσταση επιδεινωθεί.
Τα νέα μέτρα θα έχουν εφαρμογή όχι μόνο στις πέντε δημόσιες ρωσικές τράπεζες αλλά και στους «άλλους δημόσιους οργανισμούς που επιχειρούν στους τομείς του στρατιωτικού υλικού και του πετρελαίου»
Σύμφωνα με Ευρωπαίο διπλωμάτη, τον οποίο επικαλείται σε σημερινό δημοσίευμα του το δελτίο πληροφόρησης Europolitics, το πακέτο των κυρώσεων περιλαμβάνει μέτρα που περιορίζουν την πρόσβαση των δημόσιων ρωσικών τραπεζών σε ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις. Επιπλέον, οι ρωσικές δημόσιες επιχειρήσεις δεν θα είναι σε θέση να χρησιμοποιούν τα χρηματοοικονομικά εργαλεία της ΕΕ. Τα νέα μέτρα θα έχουν εφαρμογή όχι μόνο στις πέντε δημόσιες ρωσικές τράπεζες αλλά και στους «άλλους δημόσιους οργανισμούς που επιχειρούν στους τομείς του στρατιωτικού υλικού και του πετρελαίου», πρόσθεσε ο διπλωμάτης. Σύμφωνα με το δημοσίευμα , οι πετρελαϊκές εταιρείες Rosneft και Transneft καθώς και το σχετικό τμήμα της Gazprom αποτελούν τον κύριο στόχο των κυρώσεων.

Επιπλέον, ο ίδιος διπλωμάτης αναφέρει ότι «αλλάξαμε προσέγγιση επιβάλλοντας καθολικό εμπάργκο στην πώληση όλων των ειδών διπλής χρήσης στις εταιρείες που λειτουργούν στο ρωσικό τομέα στρατιωτικού υλικού». «Δεν αναλύουμε πλέον τι πουλάμε αλλά σε ποιον πουλάμε προϊόντα διπλής χρήσης», πρόσθεσε επισημαίνοντας ωστόσο ότι οι κυρώσεις δεν στοχεύουν στον ευαίσθητο τομέα του φυσικού αερίου. Επιπλέον, οι κυρώσεις περιλαμβάνουν απαγόρευση θεώρησης εισόδου και «πάγωμα» της περιουσίας 24 προσώπων.
«Δεν αναλύουμε πλέον τι πουλάμε αλλά σε ποιον πουλάμε προϊόντα διπλής χρήσης»
Εξάλλου το δελτίο πληροφόρησης Agence Europe, σε δημοσίευμα με τίτλο «Το Κίεβο δηλώνει έτοιμο να εργαστεί για την επίτευξη συμβιβασμού σχετικά με τη σύγκρουση του φυσικού αερίου» αναφέρει ότι χθες ο Ευρωπαίος Επίτροπος Γκίντερ Έτινγκερ, αρμόδιος για θέματα ενέργειας, είχε συνάντηση με τον Υπουργό Ενέργειας της Ουκρανίας Γιούρι Προντάν στο περιθώριο της συνάντησης, στο Μπακού, των Υπουργών ενέργειας από τις χώρες της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης (Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Λευκορωσία, Γεωργία, Μολδαβία και Ουκρανία).

Πριν από τη διμερή συνάντηση ο Προντάν σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους τόνισε την ετοιμότητα της Ουκρανίας να εργαστεί για ένα συμβιβασμό με τη Ρωσία στο θέμα της παράδοσης ρωσικού φυσικού αερίου.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η πτήση MH17 κατερρίφθη από "μεγάλο αριθμό αντικειμένων υψηλής ενέργειας"

Ρωσία: Δεν μας παραδίδετε τα Mistral; Θα τα παράγουμε οι ίδιοι!


Ρωσία: Απαγόρευση πτήσεων σε απάντηση των νέων κυρώσεων;

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ