Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ποιο νησί μπορεί να είναι η νέα βάση του NATO στο Αιγαίο που πρότεινε ο Καμμένος;

16.05.2015 | 08:03
Μεγάλη συζήτηση έχει προκαλέσει η θέση που εξέφρασε ο ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος για ενδεχόμενη παραχώρηση εκτάσεων σε νησί του Αιγαίου, για την κατασκευή NATOϊκής βάσης.

Ο κ. Καμμένος εξέφρασε αυτή την άποψη από το βήμα του συνεδρίου του Economist.


Οι προσπάθειες ερμηνείας της δήλωσης Καμμένου είναι πολλές. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι ο ΥΕΘΑ εν΄ όψει της επίσκεψής του στις ΗΠΑ την ερχόμενη Τετάρτη επαναφέρει το θέμα της μεταστάθμευσης αμερικανικών uav’s στην Κρήτη ή στη Σούδα. Κάτι που οι αμερικανοί έχουν θέσει ως αίτημα από το 2013,με την Αθήνα να έχει αποφύγει να απαντήσει. Οι αμερικανοί στο μεταξύ έστειλαν μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην Τουρκία.

Άλλη εκδοχή εμρηνείας της δήλωσης είναι ότι ο ΥΕΘΑ θα προτείνει τη δημιουργία νέας βάσης σε νησί του νοτιοανατολικού Αιγαίου με κάποιους να σκέφτονται με βάση τη λογική την Κάρπαθο ,με βάση τουλάχιστον όσα είπε στην ομιλία του ο κ.Καμμένος.
Οι ΗΠΑ πάντως όπως και το NATO δεν έχουν εκφράσει με οποιονδήποτε τρόπο την σκέψη για τη δημιουργία νέας βάσης στο Αιγαίο.


Ερωτηθείς από δημοσιογράφο να σχολιάσει την δήλωση του ΥΕΘΑ Πάνου Καμμένου στο Συνέδριο του Economist, περί πρότασης δημιουργίας νατοϊκής αεροπορικής βάσης σε Ελληνικό νησί του Αιγαίου, ο έμπειρος περί τα Νατοϊκά, Βουλευτής της ΝΔ και μέλος της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών της Βουλής, απόστρατος Αξιωματικός του ΠΝ, Στέφανος Γκίκας, ανέφερε:

«Θεωρώ εξόχως απίθανο να προχωρήσει μια τέτοια πρόταση, αφού στο ΝΑΤΟ όλα τα θέματα εγκρίνονται με consensus (ομοφωνία). Και δεν νομίζω ότι κανείς μας πιστεύει ότι η γειτονική χώρα θα συμφωνήσει – έτσι απλά – με την δημιουργία νατοϊκής αεροπορικής βάσης σε Ελληνικό νησί του Αιγαίου…. Δυστυχώς η Ελλάδα τον Ιούνιο του 2011, έχασε μοναδική ευκαιρία να διεκδικήσει νατοϊκή βάση στο έδαφός της – κάτι που πέτυχε η Τουρκία – στο πλαίσιο της τότε αναθεώρησης της Δομής Διοίκησης της Συμμαχίας. Σε κάθε περίπτωση, δεν θεωρώ ότι βοηθά την Χώρα να πετάμε «ιδέες – πυροτεχνήματα» που ξέρουμε εκ των προτέρων την κατάληξή τους….»

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ