OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΙΡΙΔΗΣ BLOG

Ποιος θα σταματήσει τον Ματέο Σαλβίνι;

18/08/2018 - 12:23
Share on FacebookShare on Twitter

 Του Δημήτρη Καιρίδη

Ο Ματέο Σαλβίνι είναι ο Υπουργός Εσωτερικών και ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης της Ιταλίας. Το πιο σημαντικό είναι ότι είναι ο ηγέτης της Λίγκας του Βορρά, η οποία συναποτελεί την νέα ιταλική κυβέρνηση σε συμμαχία με το Κίνημα των 5 Αστέρων.

Ο Σαλβίνι γεννήθηκε το 1973 στο Μιλάνο και η άνοδός του στην πολιτική υπήρξε μετεωρική. Ο ίδιος δεν κρύβει ότι βιάζεται. Όχι μόνο για να αλλάξει την Ιταλία αλλά και την Ευρώπη. Οι προσεχείς ευρω-εκλογές, για την ανάδειξη του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τον Μάιο του 2019 αποτελούν ορόσημο.

Με τον αέρα που του δίνουν οι δημοσκοπήσεις στην Ιταλία, οι οποίες τον ανεβάζουν στο 30%, ο Σαλβίνι επιχειρεί να ηγηθεί ενός πανευρωπαϊκού αντι-ευρωπαϊκού μετώπου. Το μήνυμα είναι σαφές και γνωστό από παλιά: λαός εναντίον ελίτ. Για τον Σαλβίνι, οι ελίτ καταστρέφουν την Ευρώπη, επιτρέποντας την ανεξέλεγκτη μετανάστευση, επιβάλλοντας αυστηρή λιτότητα και υφαρπάζοντας τη δημοκρατία και τη λογοδοσία στον κυρίαρχο λαό.

Κύριος στόχος του Σαλβίνι είναι η ελίτ της ευρωπαϊκής χριστιανοδημοκρατίας, δηλαδή ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλωντ Γιουνκέρ, και, βέβαια, η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ. Μέχρι τώρα το μέτωπο αυτό, στα δεξιά των Ευρωπαίων Χριστιανοδημοκρατών, συγκροτούνταν από τις τέσσερις χώρες του Βίσεγκραντ, με προεξέχοντα τον Πρωθυπουργό της Ουγγαρίας και μέλος, ωστόσο, του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Βίκτορα Ορμπάν. Σε αυτό το μέτωπο φαίνεται να προσχωρούν η Αυστρία, η Βαυαρία, και η Ιταλία, στην οποία κουμάντο κάνει ο Σαλβίνι και η έμπειρη κοινοβουλευτικά Λίγκα σε αντίθεση με τους ερασιτέχνες του Κινήματος των 5 Αστέρων, και έπεται συνέχεια.

Με τον Σαλβίνι στην εμπροσθοφυλακή, το μέτωπο απέκτησε, για πρώτη φορά, πρόσβαση στην κυβέρνηση μιας μεγάλης ευρωπαϊκής χώρας, της Ιταλίας, στην πρωτεύουσα της οποίας υπογράφηκε η ιδρυτική συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 1957. Ο ίδιος ο Σαλβίνι διαθέτει εξαιρετικές ρητορικές ικανότητες αλλά κι έναν μακιαβελικό τακτικισμό που τον καθιστούν ελκυστικό σε ευρύτερα ευρωπαϊκά ακροατήρια, πέραν του ιταλικού βορρά. Το μέτωπο του Σαλβίνι ετοιμάζεται μεθοδικά για τις ευρω-εκλογές του 2019 και προσδοκά να καταλάβει το ένα τρίτο των εδρών, αλλάζοντας ριζικά την ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή.

Οι αντίπαλοί του είναι διασπασμένοι ανάμεσα στους παλαιούς πολιτικούς σχηματισμούς: χριστιανοδημοκράτες, φιλελεύθεροι και σοσιαλοδημοκράτες και, τώρα, και στους νεοφερμένους του Προέδρου της Γαλλίας, Εμμανουέλ Μακρόν.

Οι Χριστιανοδημοκράτες, δηλαδή το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, εμφανίζονται κουρασμένοι, καταπονημένοι από την ενδοκυβερνητική κρίση στη Γερμανία, τις πρόσφατες εκλογικές αποτυχίες της κεντροδεξιάς στην Ιταλία και τη Γαλλία και την πτώση της κυβέρνησης του Μαριάνο Ραχόι στην Ισπανία. Όμως, παραμένουν ο κρίσιμος αντίπαλος των δεξιών ευρω-σκεπτικιστών, ιδίως αν καταφέρουν να ανανεωθούν με την προσχώρηση νέων δυνάμεων, όπως, για παράδειγμα, είναι οι Γάλλοι του Μακρόν.

Το βέβαιο είναι ότι οι προσέχεις ευρωεκλογές έχουν αποκτήσει απροσδόκητη πολιτική σημασία, μιας και θα κρίνουν, σε μεγάλο βαθμό, το μέλλον της Ευρώπης.

Related Posts

Πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΙΡΙΔΗΣ BLOG

Η πιο μεγάλη ήττα του Ερντογάν

24/06/2019 - 16:07
Πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΙΡΙΔΗΣ BLOG

Πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα

03/06/2019 - 09:09
Μέρκελ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΙΡΙΔΗΣ BLOG

Η νίκη της Ευρώπης

31/05/2019 - 16:28

Διαβάστε Επίσης

Σαν σήμερα: Το 1937 ξεκινά επί Στάλιν η οργανωμένη μαζική καταδίωξη των ελληνικής καταγωγής πολιτών στην ΕΣΣΔ

Επίθεση στο Σίδνεϊ: Οι Αυστραλοί χαιρετίζουν ως ήρωα τον περαστικό που αφόπλισε έναν ένοπλο [vid]

Μελόνι: «Από την πρώτη ημέρα ήμασταν στο πλευρό της Ουκρανίας, δεν νοσταλγούμε την Σοβιετική Ένωση»

An-22: Καρέ-καρέ η μοιραία συντριβή του ρωσικού μεταγωγικού στο Ιβάνοβο

ΗΠΑ: Κρατείται ένα άτομο που πιθανώς σχετίζεται με τους πυροβολισμούς στο Πανεπιστήμιο Μπράουν

Σίδνεϊ: Αποφασισμένοι για μακελειό οι δράστες της επίθεσης – Είχαν και αυτοκίνητο με εκρηκτικά – 12 οι νεκροί

Κρεμλίνο: Επιπολαιότητα του Ρούτε να μιλήσει για πόλεμο με τη Ρωσία

Ζελένσκι: Χρειαζόμαστε μια αξιοπρεπή ειρήνη – Δεδομένο ότι θα υπάρξουν συμβιβασμοί

Top News

Αίγιο: Πέθανε ο 43χρονος ασθενής μποξέρ που γρονθοκόπησε γιατρό - Τι λέει ο ορθοπεδικός για την επίθεση

Ο Στέφανος Κασσελάκης συγκαλεί έκτακτο συνέδριο για την τύχη του Κινήματος Δημοκρατίας - Στον «αέρα» το κόμμα

Ο Άρης Μουγκοπέτρος ενεπλάκη σε τροχαίο ατύχημα - «Για ακόμη μια φορά είχα Άγιο, σε ευχαριστώ Παναγιά μου»

Τροχαίο στον Κολωνό: Η στιγμή που μηχανή με μεθυσμένη οδηγό συγκρούεται με δύο αυτοκίνητα και μία μοτοσικλέτα

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert