Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ποιος είναι ο νέος αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα

29.06.2013 | 23:20
Στέλεχος για ειδικές αποστολές, κρίσιμες -όπως αποδεικνύεται εκ των υστέρων- για το διεθνές σκάκι,  ετοιμάζει η Ουάσινγκτον για την κεφαλή τής διπλωματικής αντιπροσωπείας στην Αθήνα.

Επίκειται η ακρόαση του νέου πρεσβευτή από τα αμερικανικά νομοθετικά σώματα και η τοποθέτησή του θα ολοκληρωθεί μέχρι τις 21 Ιουλίου, εκτός αν -για διαδικαστικούς λόγους- μετατεθεί για το φθινόπωρο. Στο τελευταίο δεκαήμερο του ιδίου μηνός συζητείται να πραγματοποιηθούν η επίσκεψη του Αντώνη Σαμαρά στην Ουάσινγκτον και μια συνάντησή του με τον πρόεδρο Ομπάμα. Ανεπίσημη ανακοίνωση τής αλλαγής στην -πάντοτε σημαντική για την αμερικανική διπλωματία- πρεσβεία τής Αθήνας έκανε ο ίδιος ο Μπαράκ Ομπάμα.

Τον νυν πρεσβευτή Ντάνιελ Μπένετ-Σμιθ, παλαιότερα "προσωπάρχη" της Χίλαρυ Κλίντον, θα αντικαταστήσει ο πρέσβυς  Νταίηβιντ Πηρς (David Pearce). Πριν την εξέλιξη της διπλωματικής καρριέρας του δημοσιογραφούσε επί δεκαετία, ενώ έχει υπηρετήσει στο Ισραήλ, τη Συρία, το Ντουμπάϊ και στα Εμιράτα. Ψηλά πια στην υπηρεσιακή δομή τής αμερικανικής διπλωματίας, ο Πηρς είναι βοηθός ειδικός  απεσταλμένος τού Στέητ Ντηπάρτμεντ στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν. 

Οργανικά ενταγμένος στην αμερικανική πρεσβεία στη Ρώμη (2005-8), συνέδραμε διά ζώσης τη διαχείριση θεμάτων στο Ιράκ μετά από την εκτέλεση του Σαντάμ Χουσέϊν. Την προηγούμενη διετία εντάχθηκε στο προσωπικό ειδικών καθηκόντων τής πρεσβείας στην Καμπούλ τού Αφγανιστάν, σε χρόνο κοντά στην εκτέλεση του μπιν Λάντεν. Κατά την άνθηση τής λεγόμενης αραβικής άνοιξης, ήταν πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αλγερία. Η παρουσία του στην Αθήνα μπορεί να συμπέσει με αναμόχλευση των θεμάτων ελληνικού διπλωματικού ενδιαφέροντος και με πυρετώδες παρασκήνιο περί τη διαχείριση των “νέων” ενεργειακών δεδομένων στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο. Η αλλαγή πρεσβευτή στην Αθήνα έρχεται να γίνει σε μια περίοδο την οποία πολλοί θεωρούν πρελούδιο διεθνούς νομισματικού πολέμου,  αλλαγών στην ευρεία Μέση Ανατολή αλλά και πλήρους μεταμόρφωσης του ελληνικού σκηνικού.

πηγή: Grok.gr 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ