Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΑΠΟΨΗ

"Ποιος νοιάζεται για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή όταν υπάρχει το Μουντιάλ"! Ανάλυση

11.07.2014 | 17:07


Γράφει ο Etienne F. Augé*

Τα  παγκόσμια αθλητικά γεγονότα είναι πάντα η ευκαιρία για τις χώρες να τακτοποιήσουν τους λογαριασμούς τους,. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα στην ιστορία όπου ένα αθλητικό γεγονός επισκίασε βάναυσες συμπεριφορές.
Για παράδειγμα, οι πρόσφατοι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Σότσι, έχουν ακόμα συνδεθεί στο μυαλό πολλών με την εισβολή στην Κριμαία. 

Σήμερα, την ώρα που το  Μουντιάλ φθάνει  στο αποκορύφωμά του,  τα μάτια της κοινής γνώμης αποστρέφονταν από την Μέση Ανατολή για να επικεντρωθούν στον μεγάλο τελικό του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. 

Τα περισσότερα Μέσα Ενημέρωσης αφιερώνουν πηχιαίους τίτλους για τον αθλητισμό και όχι για τη βία στη Μέση Ανατολή, γεγονός που λέει πολλά για την ικανότητά μας να βλέπουμε τον πόνο του άλλου.

Η συγκεκριμένη στιγμή του νέου επεισοδίου του πολέμου μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ είναι ιδανική για τον καθένα από τους πρωταγωνιστές. να επωφεληθεί του “ποδοσφαιρικού πυρετού” για να καλύψει τις αδυναμίες και τα λάθη του. 

Από την πλευρά της η Χαμάς επιδεικνύοντας απόλυτη ανικανότητα να κυβερνήσει την Λωρίδα της Γάζας, πρέπει τώρα να συμβιβαστεί με τον αντίπαλό της, την παλαιστινιακή αρχή. Η Χαμάς ωστόσο, αντί της εξεύρεσης διπλωματικής λύσης, φαίνεται ότι επιθυμεί τη σύγκρουση με το Ισραήλ, καθώς επιδεικνύοντας της πολεμικές της ικανότητες της επιτρέπει να αποσπάσει την προσοχή από το θλιβερό τρομοκρατικό παρελθόν της οργάνωσης από το 2007. 

Ένας νέος πόλεμος μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ βολεύει και τις δυο πλευρές να τακτοποιήσουν τα ζητήματά τους, καθώς η κοινή γνώμη είναι απασχολημένη με το ποδόσφαιρο και οποιαδήποτε αναμέτρηση μεταξύ τους θα έχει μηδενική επίπτωση στην κοινή γνώμη. 

Τη νύχτα που  πέρασε η κυβέρνηση του Βενιαμίν Νετανιάχου έκανε για μια ακόμα φορά επίδειξη δύναμης ανταποδίδοντας με αεροπορικές επιδρομές τις απαράδεκτες πυραυλικές επιθέσεις που δέθηκε το ισραηλινό έδαφος.

Έχουμε την τάση να πιστεύουμε ότι μπορούμε να καταλάβουμε καλύτερα τον κόσμο, αν το βλέπουμε άσπρο-μαύρο ή  ως μια σύγκρουση του καλού ενάντια στο κακό.  Η σύγκρουση ανάμεσα στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη, ανήκει μάλλον σε μια τραγωδία,  με πόνο και στις δυο πλευρές και με τους κακούς να είναι παντού.


Αν η ισραηλινή κυβέρνηση εξαπολύσει μια χερσαία στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της Χαμάς. υπάρχει ο κίνδυνος να έχουμε μεγάλο αριθμό θυμάτων, κυρίως από τον άμαχο πληθυσμό κι έτσι να τραφεί το αφήγημα που εμφανίζει το Ισραήλ ως αιμοδιψές τέρας που τρέφεται από την εκδίκηση. 

Η Χαμάς έχει λίγα να χάσει. Οι στρατιώτες της μάχονται με τακτικές ανταρτοπολέμου και κρύβονται όταν χρειαστεί ανάμεσα στον άμαχο πληθυσμό. Επιπλέον η Χαμάς έχει αποδείξει ότι δεν ξέρει να χειρίζεται έναν πληθυσμό.

Ποιος ενδιαφέρεται για την ειρήνη; Όπως όλα δείχνουν ούτε η Χαμάς ούτε η σημερινή ισραηλινή κυβέρνηση δεν ενδιαφέρονται. Κάθε πλευρά είναι πολύ απασχολημένη με την επίτευξη των στόχων της, πολιτικών ή θρησκευτικών. 
Η Χαμάς όπως και το Ισραήλ δεν ενδιαφέρονται να πληρώσουν τους παλαιστίνιους αξιωματούχους,. Ωστόσο είναι αυτοί που αποτελούν τη ραχοκοκκαλιά της χώρας, που διακριτικά μπορούν να ανοικοδομήσουν την ειρήνη. 
Ευτυχώς όμως που υπάρχει το ποδόσφαιρο. Εν τω μεταξύ, ο κόσμος μπορεί να καταρρεύσει, αλλά εμείς παρακαλούμε να κερδίσει η ομάδα μας. Μετά από το Μουντιάλ θα κάνουμε και την καταμέτρηση των νεκρών στη Μέση Ανατολή. 

Ο Etienne F. Augé διδάσκει διεθνή Επικοινωνία στο Πανεπιστήμιο Erasmus του Ρόντερνταμ. Εζησε 12 χρόνια στη Μέση Ανατολή ως διπλωμάτης και καθηγητής σε πανεπιστήμια. 
Επίσης, διδάσκει Δημόσια Διπλωματία και Δημόσιες σχέσεις  σε διπλωμάτες στην Clingendael Academy στη Χάγη. Είναι εξειδικευμένος σε θέματα προπαγάνδας και έχει δημοσιεύσει βιβλία με αντικείμενο την μαζική επικοινωνία, καθώς και ένα μυθιστόρημα, το Loubnan, που έχει επίκεντρο το Λίβανο. Επίσης είναι τακτικός αρθρογράφος στο Slate.fr


Διαβάστε ακόμη:

Η Μέση Ανατολή φλέγεται! 100 οι νεκροί και κανένας Θεός δεν μπορεί να βάλει το χέρι του

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ