Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ποιους κυνηγούν στην τουρκική Πολεμική Αεροπορία

22.05.2013 | 00:30
Του Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗ 

Αναταραχή έχει προκληθεί στις τάξεις της Πολεμικής Αεροπορίας της Τουρκίας από φήμες που έχουν κυκλοφορήσει ότι η κυβέρνηση Ερντογάν απομακρύνει στελέχη που ανήκουν στο θρησκευτικό  μουσουλμανικό δόγμα των Αλεβιτών - που είναι ιδιαίτερα σημαντικό στην Τουρκία.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα η συγκεκριμένη διαρροή  έγινε από κύκλους της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πήρε έκταση. Σήμερα ο τουρκικός  τύπος γράφει ότι, το Αρχηγείο του Γενικού Επιτελείου, με ανακοίνωσε που εξέδωσε δόθηκε απάντηση και στους ισχυρισμούς που είχαν κυκλοφορήσει από το CHP, ότι οι Αλεβίτες απομακρύνονται από τις αεροπορικές δυνάμεις. Στην ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου, επισημάνθηκε πως δε γίνεται καμία διάκριση στο προσωπικό των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, λόγω της πίστης και του δόγματος που ανήκει.

Φωτιά και καπνός...

Πάντως αίσθηση έχει προκαλέσει η ταχύτητα με την οποία διαδόθηκαν τα περί απομάκρυνσης Αλεβιτών, γεγονός που έδωσε αφορμή  σε αρκετούς να σκέφτονται ότι δεν υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά... Ίσως να είναι κάτι σε μικρή έκταση ή να υπήρχε σχέδιο που εκ των πραγμάτων πλέον ανεστάλη... 

Ποιοί είναι οι Αλεβίτες


Σύμφωνα με την Βικιπαίδεια οι Αλεβίτες ή Αλεβήδες (στην τουρκική γλώσσα Alevi) είναι θρησκευτική και πολιτιστική κοινότητα στην Τουρκία, με δεκάδες εκατομμύρια μέλη. Ο Αλεβισμός (ή Αλεβιτισμός) θεωρείται ένας από τους κύριους κλάδους του Σιιτισμού. Η ονομασία των Αλεβήδων προέρχεται από το όνομα του γαμπρού του Μωάμεθ, Αλή ιμπν Αμπού Ταλίμπ, ο οποίος είχε παντρευτεί την πιο αγαπημένη από τις τέσσερις κόρες του Μωάμεθ, την Φατιμά.
Όπως όλοι οι Σιΐτες, οι Αλεβήδες τιμούν ιδιαίτερα τον Αλή. Όμως η λατρεία τους λαμβάνει χώρα περισσότερο σε οίκους συναθροίσεων (cemevi) παρά σε τζαμιά. Στις τελετές τους έχουν μουσική και χορό. Σε αντίθεση με τους άλλους μουσουλμάνους, που κάνουν τελετές στα αραβικά, οι Αλεβήδες χρησιμοποιούν κυρίως την τουρκική γλώσσα, και λιγότερο τα κουρδικά.

 Κεμαλισμός 

Βασικά χαρακτηριστικά του Αλεβισμού είναι:
  • Αγάπη και σεβασμός για όλους τους ανθρώπους ("Το σημαντικό δεν είναι η θρησκεία, αλλά το να είσαι ανθρώπινο ον").
  • Ανεκτικότητα απέναντι σε άλλες θρησκείες κι εθνικές ομάδες ("αν πληγώσεις κάποιον, οι τελετουργικές προσευχές που έχεις κάνει δεν αξίζουν τίποτα").
  • Σεβασμός για τους εργαζόμενους ("η υψηλότερη πράξη λατρείας είναι να εργάζεσαι").
  • Ισότητα ανδρών και γυναικών. Τα δυο φύλα προσεύχονται δίπλα-δίπλα και ασκείται μονογαμία.
  • Ο Αλεβισμός συνδέεται με τον Μπεκτασισμό, καθώς Αλεβήδες και Μπεκτασήδες τιμούν τον Χατζή Μπεκτάς Βαλή (στην τουρκική Hacibektaş Veli), ο οποίος έζησε τον 13ο αιώνα μ.Χ. και θεωρείται άγιος. Συνδέεται και με τη λαϊκή κουλτούρα της Ανατολίας.
  • Η σύγχρονη θεολογία του Αλεβισμού έχει επηρεαστεί πολύ από τονουμανισμό.
  • Σήμερα οι Αλεβήδες υποστηρίζουν το λαϊκό κράτος, όπως το εισήγαγε ο Κεμάλ Ατατούρκ.
  
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Stratfor: Οι ελιγμοί του Ερντογάν κάνουν τα θεμέλια του κεμαλισμού να τρίζουν

"Μοίρα Διαστημικών Ερευνών" στην τουρκική Πολεμική Αεροπορία 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ