Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτισμός και ιατρική περίθαλψη στα νησιά μ΄ ένα αρματαγωγό του ΠΝ!

13.09.2015 | 00:01
Ολοκληρώνεται σήμερα , με την επιστροφή του Αρματαγωγού του Πολεμικού Ναυτικού «ΛΕΣΒΟΣ» στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας, το Δεκαήμερο Πολιτιστικής και Κοινωνικής προσφοράς των Ενόπλων Δυνάμεων, σε Ακριτικά νησιά του Νοτίου Αιγαίου με επίκεντρο και σημείο αναφοράς το Αρματαγωγό, που οργάνωσε το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Πρόκειται για μια σειρά πολύμορφων εκδηλώσεων και δράσεων, που ξεκίνησε στις 3 Σεπτεμβρίου 2015 και εξελίχθηκε, στα ακριτικά νησιά του Νοτίου Αιγαίου, Αγαθονήσι, Λέρος, Λειψοί, Νίσυρος, Τήλος και Αστυπάλαια.

Η όλη διοργάνωση, δρομολογήθηκε τους προηγούμενους μήνες από την ηγεσία του ΥΠΕΘΑ και πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το ΓΕΝ και με τη συνδρομή του ΓΕΕΘΑ, του ΓΕΣ και του ΓΕΑ. Τις εκδηλώσεις παρακολούθησαν μαζί με τους κατοίκους και επισκέπτες των ακριτικών νησιών και το προσωπικό των Στρατιωτικών Μονάδων που εδρεύουν σε κάθε νησί, καθώς και το πλήρωμα του πολεμικού πλοίου.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του Αρματαγωγού σε κάθε νησί , πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις και εξελίχθηκαν δράσεις με πρωταγωνιστές 25 φοιτητές και φοιτήτριες του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του ίδιου Πανεπιστημίου.

Έλαβαν χώρα συναυλίες, θεατρικές δράσεις (θεατρικό παιχνίδι, ανάγνωση παραμυθιών κ.α.) με τη συμμετοχή μαθητών των Δημοτικών Σχολείων, ενώ φοιτητές και φοιτήτριες της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, έστησαν εργαστήρια ζωγραφικής και εικαστικών τεχνών για τα παιδιά των νησιών. Επίσης συμμετείχαν και τοπικοί μουσικοί και χορευτικά σύνολα, παρουσιάζοντας τις δικές τους πολιτιστικές παραδόσεις. Σημειώνεται πως στην αποστολή συμμετείχαν και οι Ολυμπιονίκες, Κλέλια Πανταζή και Νίκος Συρανίδης.Ταυτόχρονα εξελίχθηκε, στα νησιά που προσέγγισε το Αρματαγωγό ΛΕΣΒΟΣ και πρόγραμμα προληπτικής ιατρικής. Στην αποστολή συμμετείχε διακλαδικό κλιμάκιο Στρατιωτικών Ιατρών, στο πλαίσιο του υπό εξέλιξη διακλαδικού προγράμματος προληπτικής ιατρικής, που αναπτύσσει το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας στους κατοίκους των νησιών. Παρείχαν, κάνοντας χρήση των τοπικών υποδομών, υπηρεσίες πρωτοβάθμιας περίθαλψης και προληπτικής ιατρικής κατά την παραμονή του πλοίου σε κάθε νησί. Στη διάρκεια της αποστολής πραγματοποιήθηκαν πάνω από 200 εξετάσεις και ιατρικές πράξεις.
Με τις παραπάνω δράσεις, πολλές από τις οποίες έχουν πιλοτικό χαρακτήρα και στοχεύουν στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας επιθυμεί έμπρακτα να δείξει το ενδιαφέρον του για τους κατοίκους και το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, που υπηρετεί στα ακριτικά νησιά μας. Με την ανάδειξη της πολιτιστικής και κοινωνικής προσφοράς των Ενόπλων Δυνάμεων, ενισχύονται οι δεσμοί που υπάρχουν, ενώ παράλληλα δίνεται μια ώθηση στη διάσωση και την ανάδειξη της ντόπιας πολιτιστικής παράδοσης.

Σημειώνεται πως το κόστος της αποστολής, στο μεγαλύτερο μέρος του, καλύπτεται από προσφορές και χορηγίες. Παράλληλα προσφέρθηκαν στις τοπικές αρχές οκτώ (8) τόνοι τροφίμων και υλικών καθαριότητας, για να διατεθούν σε όσους έχουν ανάγκη. Πρόκειται για προσφορές προερχόμενες από εταιρείες τροφίμων και ειδών καθαριότητας, οι οποίες προμηθεύουν τα Στρατιωτικά Πρατήρια αλλά και από τα ίδια τα Πρατήρια.

Για τη στήριξη της όλης πρωτοβουλίας υπήρχε θετική ανταπόκριση από τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ