Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ποροσένκο: Δεν θα αφήσω να μετατρέψουν την Ουκρανία σε Σομαλία!

26.05.2014 | 14:15
Ο επόμενος πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο δήλωσε σήμερα ότι δεν θα αφήσει τους φιλορώσους αυτονομιστές να μετατρέψουν "σε Σομαλία" τις ανατολικές περιοχές της χώρας.

Ο μελλοντικός αρχηγός του κράτους, ένας δισεκατομμυριούχος της σοκολατοποιίας, ο οποίος κέρδισε χθες την προεδρία ήδη από τον πρώτο γύρο των εκλογών, επιβεβαίωσε σε συνέντευξη Τύπου πως επιθυμεί την "ευρωπαϊκή ολοκλήρωση" της Ουκρανίας, καθώς και ότι θα διατηρήσει στην πρωθυπουργία τον Αρσένι Γιατσενιούκ. Ανακοίνωσε επίσης πως θα πραγματοποιήσει "πολύ πιθανόν" την πρώτη επίσκεψή του στο εξωτερικό στην Πολωνία, όπου ο πρόεδρος Μπρόνισλαβ Κομορόφσκι τον προσκάλεσε για τις 4 Ιουνίου.

Ο Ποροσένκο δήλωσε επίσης πως ελπίζει να συναντηθεί με τους ηγέτες της Ρωσίας μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου και πρόσθεσε πως η αποκατάσταση της σταθερότητας στις ανατολικές περιοχές της χώρας θα απαιτήσει την ανάμιξη της Μόσχας.
"Ελπίζω πως η Ρωσία θα στηρίξει τις προσπάθειες για να αντιμετωπισθεί η κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία", δήλωσε στη συνέντευξη.

Επανέλαβε πως είναι έτοιμος να συνομιλήσει με τους αυτονομιστές που θα καταθέσουν τα όπλα τους, αλλά πρόσθεσε πως δεν θα συναντηθεί με "τρομοκράτες" που απειλούν την ασφάλεια του κράτους. Ο Ποροσένκο δήλωσε ακόμη πως θα χρησιμοποιήσει όλα τα νόμιμα μέσα για να εξασφαλίσει την επιστροφή στην Ουκρανία της Κριμαίας, που η Ρωσία προσάρτησε το Μάρτιο.

Ο ολιγάρχης Πέτρο Ποροσένκο αναλαμβάνει τώρα τη γεμάτη κινδύνους αποστολή να κατευνάσει τους φιλορώσους αντάρτες και να οδηγήσει την εύθραυστη χώρα του πιο κοντά στη Δύση.

Βετεράνος επιζών των διενέξεων που σπαράσσουν την πολιτική τάξη της Ουκρανίας, ο οποίος στήριξε με το κύρος και το χρήμα του την εξέγερση που έριξε πριν από τρεις μήνες τον υποστηριζόμενο από τη Μόσχα προκάτοχό του, ο 48χρονος Ποροσένκο κερδίζει πάνω από το 50% σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα, έναντι μόλις 13% για τον πλησιέστερο αντίπαλό του.

Χάρη στη μεγάλη διαφορά του έχει μια σταθερή εντολή, παρόλο που εκατομμύρια Ουκρανοί δεν μπόρεσαν να ψηφίσουν στις ανατολικές περιοχές οι οποίες ελέγχονται από ένοπλους φιλορώσους αυτονομιστές.

Τα πλήρη αποτελέσματα δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμη, όμως η δεύτερη σε ψήφους υποψήφια Γιούλια Τιμοσένκο κατέστησε σαφές ότι αποδέχεται την ήττα της, έτσι η χώρα δεν χρειάζεται να υποβληθεί σε μια τεταμένη αναμονή τριών εβδομάδων για ένα δεύτερο γύρο.

Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα μετά την καταμέτρηση περίπου του 50% των ψήφων δίνουν στον Ποροσένκο 53,7% και στην πρώην πρωθυπουργό Τιμοσένκο 13,1%.

Ο Ποροσένκο, γνωστός ως ο "Βασιλιάς της Σοκολάτας" δεν έχει χρόνο για χάσιμο αν θέλει να τηρήσει τις υποσχέσεις του να τερματίσει τις μάχες με τους αυτονομιστές στις ρωσόφωνες ανατολικές περιοχές, να διαπραγματευθεί μια σταθερή νέα σχέση με τη Μόσχα και να διασώσει μια οικονομία υπονομευμένη από μήνες χάους και 23 χρόνια μετασοβιετικής διαφθοράς και κακοδιαχείρισης.

Το μέγεθος της νίκης του αντανακλά εν μέρει το γεγονός ότι οι Ουκρανοί συντάχθηκαν με το φαβορί με την ελπίδα να τερματισθεί το πολιτικό κενό που εκμεταλλεύεται ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.
Στην ανατολική περιοχή του Ντονμπάς, όπου φιλορώσοι έκλεισαν εκλογικά τμήματα εμποδίζοντας το 10% του εκλογικού σώματος να ψηφίσει, αντάρτες καταφέρθηκαν εναντίον της "φασιστικής χούντας" και ανακοίνωσαν σχέδιο για την εκκαθάριση της "λαϊκής δημοκρατίας" τους από "εχθρικά στρατεύματα".

Το διεθνές αεροδρόμιο του Ντονέτσκ έκλεισε σήμερα αφού δεκάδες ένοπλοι αυτονομιστές επισκέφθηκαν το τέρμιναλ νωρίς το πρωί και ζήτησαν να αποσυρθούν από την περιοχή τα ουκρανικά στρατεύματα. Δεν αναφέρθηκαν βίαια επεισόδια.

Οι αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία κήρυξαν στρατιωτικό νόμο μετά την ανακοίνωση των προκαταρκτικών αποτελεσμάτων των προεδρικών εκλογών.
Ο Ντένις Πουσίλιν, ο αρχηγός της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, ανακοίνωσε την επιβολή του στρατιωτικού νόμου με συνεντεύξεις που έδωσε σε ρωσικά μέσα ενημέρωσης, καθώς και μέσω του λογαριασμού του στο Twitter.

Ο ίδιος υποστήριξε πως ο διάλογος με τον Ποροσένκο δεν μπορεί να βοηθήσει, διότι ο λαός του Ντονέτσκ τάσσεται εναντίον και των 21 υποψηφίων που συμμετείχαν στις χθεσινές εκλογές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Ρωσία έτοιμη για διαλόγο με τον Ποροσένκο


 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ