Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πορτογαλία: Ο στρατός στους δρόμους,διαμαρτύρεται

10.11.2012 | 22:58
Στους δρόμους της Λισαβόνας κατέβηκαν σήμερα χιλιάδες στρατιωτικοί διαμαρτυρόμενοι για τα μέτρα λιτότητας που προβλέπεται να εφαρμοστούν το 2013.

Περίπου 5.000 άτομα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των τοπικών μέσων ενημέρωσης, πραγματοποίησαν βουβή διαδήλωση κρατώντας πανώ με τα οποία ζητούσαν σεβασμό "στην αξιοπρέπεια των στρατιωτικών" και "στην εθνική κυριαρχία".

"Έχουμε υποστεί τη μία περικοπή πάνω στην άλλη και δεν υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ", εξήγησε ένας 40χρονος στρατιωτικός που ζήτησε να μην κατονομαστεί. Ένας αξιωματικός του ναυτικού τόνισε ότι από το 2010 μέχρι σήμερα έχει χάσει περίπου 500 ευρώ από τον μηνιαίο μισθό του που ανερχόταν στα 2.000 ευρώ.

Οι στρατιωτικοί διαμαρτύρονται κυρίως γιατί αυξάνονται τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησής τους και οι εισφορές τους στα ασφαλιστικά ταμεία. Οι ενώσεις τους έχουν ζητήσει από τον πρόεδρο της χώρας Άνιμπαλ Καβάκο Σίλβα να συγκαλέσει το Συνταγματικό Δικαστήριο για να κρίνει εάν ο προϋπολογισμός που έχει εγκριθεί σε πρώτη ανάγνωση από το κοινοβούλιο περιλαμβάνει αντισυνταγματικές διατάξεις.

Τον Ιούλιο, το Συνταγματικό Δικαστήριο είχε κρίνει παράνομη την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού των δημοσίων υπαλλήλων γιατί αντίκειται στην αρχή της ισότητας που είναι εγγυημένη από το συνταγμα της χώρας. Η κεντροδεξιά κυβέρνηση υποσχέθηκε ότι το 2013 θα επαναφέρει τον έναν από τους δύο μισθούς που περικόπηκαν και θα επιβάλει έναν πρόσθετο φόρο στο εισόδημα όλων των Πορτογάλων.
 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ