Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΑΠΟΨΗ

"Πως να αποφύγετε ένα νέο μνημόνιο" - Άρθρο του Στέλιου Φενέκου

05.12.2013 | 00:28
Γράφει ο
ΣΤΕΛΙΟΣ ΦΕΝΕΚΟΣ
Αντιπρόεδρος Κοινωνίας Αξιών
Υποναύαρχος ε.α

Αναρωτιόμαστε όλοι τι συμβαίνει με την τρόϊκα και τους δανειστές και μας περνούν συνέχεια από σκωτσέζικο ντους.
1. Είναι μόνο η ανόητη ρητορική του κ.Σαμαρά και των ‘’συν αυτώ’’, ότι τώρα με το πρωτογενές πλεόνασμα (πλασματικό εν πολλοίς) θα τους τρίξουμε τα δόντια; (Πάλι αυτή η ρητορική έγινε ανοήτως για εσωτερική κατανάλωση).
2. Ή μήπως η τρόϊκα επιδιώκει κάτι διαφορετικό από ότι επεδίωκε μέχρι τώρα;

Κατά βάση η τρόϊκα επιδιώκει να μας δέσει όσο το δυνατόν καλύτερα για να εξασφαλίζουν τις δόσεις οι δανειστές. Επίσης επιδιώκει να μας πιέσει ακόμη περισσότερο (να μην ξεφύγουμε), ώστε το κακομαθημένο παιδί να συνταχθεί με τις απαιτήσεις ελέγχων και ρυθμίσεων που επιβάλλονται στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της ΕΕ κυρίως.Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν είμαστε δέσμιοι λόγω των αναγκών χρηματοδότησης που έχουμε που οι οποίες πρέπει να εμφανίζονται διογκωμένες με κάθε τρόπο.
(Μία άλλη επιπρόσθετη εξήγηση θα μπορούσε να είναι η ανάγκη χειραγώγησης της Ελληνικής κυβέρνησης στις εργασίες της επερχόμενης Ελληνικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ).
Όλα αυτά οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην απαίτηση για νέο μνημόνιο προκειμένου να καλυφθεί αυτό το χρηματοδοτικό κενό.

Συνεπώς η όλη αυτή η πολεμική γίνεται για να προετοιμασθεί το έδαφος για τους όρους του ‘’νέου μνημονίου’’ που θα συρθεί να υπογράψει η συγκυβέρνηση.

Τι είναι το πλέον πιθανό που θα κάνει η αφελής κατ’ ελάχιστον κυβέρνηση, που έχουμε την ατυχία να διαφεντεύει τις τύχες μας σήμερα;
1. Να συνεχίσει αυτό το παιχνίδι της γάτας και του ποντικού και τελικά να βρεθεί εκ νέου εγκλωβισμένη αφού θα έχει κάψει κάθε άλλη επιλογή στην υπογραφή ενός νέου επαχθούς μνημονίου.
2. Να δούμε ηρωϊκές εξόδους με διάφορα προσχήματα ‘’ώριμων’’ εθνοπατέρων της Βουλής, δίνοντας ταυτόχρονα πρόσχημα και στον κ. Σαμαρά για ηρωϊκή πτώση. (Λύση που τους βολεύει σχεδόν όλους εάν δεν χαλαρώσει η τρόϊκα ή δεν υπάρξει πολιτική λύση)
3. Να υποταχθεί πλήρως καλυπτόμενη πίσω από διάφορα γεγονότα και καταστάσεις που ή θα υπάρξουν τυχαία και θα διογκωθούν τεχνηέντως, ή πολύ πιθανόν να δημιουργηθούν ηθελημένα προκειμένου να στραφεί η κοινή γνώμη σε άλλα ζητήματα ώστε να αποδεχθούμε διλημματικά, μία νέα αναγκαιότητα.

Η λύση που προτείνουμε στη κυβέρνηση για να διαχειριστεί με τον καλύτερο τρόπο αυτή τη νέα αυτή κρίση είναι:


1. Ένα γενναίο ανασχηματισμό με τους ικανότερους Έλληνες (απ’ όπου κι αν προέρχονται) που να αφεθούν να δουλέψουν ανεμπόδιστοι.
2. Περισσότερη Δημοκρατία. Η Δημοκρατία δεν τρομάζει. Ανοίξτε το διάλογο στη Βουλή, παρουσιάστε μας επιτέλους το σχέδιο εξόδου που έχετε (αν έχετε) από το σημείο που έχουμε φθάσει, ενημερώστε ευρύτατα την κοινωνία για όλα αυτά, επιδιώξτε συναίνεση στις κρίσιμες αποφάσεις, αποδεχθείτε ότι δεν μπορείτε μόνοι σας να διαχειριστείτε το ζήτημα.
3. Μην συνεχίζετε να κάνετε ακόμη μεγαλύτερα λάθη για να διορθώσετε τα τεράστια λάθη που έχετε κάνει στις επιλογές προσώπων και πολιτικών για την διακυβέρνηση της χώρας.
4. Μην υπογράψετε Νέο Μνημόνιο ή όπως αλλιώς το ονομάσουν. Τα περισσότερα από τα χρήματα που λείπουν έχετε τη δυνατότητα να τα βρείτε από τους εισπρακτικούς μηχανισμούς στην Ελλάδα που ολιγωρούν ακόμη. Επίσης μπορείτε να θίξετε επιτέλους το πελατειακό κράτος και τα συμφέροντα που καλύπτετε και να προωθήσετε τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Ένας καλός συνδυασμός τέτοιου είδους ενεργειών μαζί με περιορισμένο δανεισμό με έντοκα και ταυτόχρονη ραγδαία προώθηση μέτρων απελευθέρωσης της επιχειρηματικότητας και της ανάπτυξης, θα σας δώσουν τον κατάλληλο χρόνο ώστε να μην οδηγήσετε τη χώρα εκ νέου σε αυταρχισμό και κηδεμονία.
5. Εκμεταλλευτείτε τη Προεδρία για να αμφισβητήσετε τις νεοφιλελεύθερες καθηλωτικές πολιτικές (θα βρείτε πολλούς υποστηρικτές αλλά και αντιπάλους).
6. Προς θεού μην κάνετε το λάθος να δημιουργήσετε αντιπαλότητα στις κοινωνικές ομάδες (όπως βλακωδώς ήδη κάνουν ορισμένοι υπουργοί σας) και διαταράξετε τη κοινωνική συνοχή για να καλύψετε τα λάθη σας.
Ελπίζουμε ότι θα αφουγκρασθείτε επιτέλους τη κοινωνία και τη λογική.

Διαβάστε ακόμη:

"Μεσσίας Ηγέτης Γητευτής δεν υπάρχει" - Τι πρέπει να αναζητήσουν οι πολίτεςΕλληνική οικονομία: "Πέσαμε σε ερασιτέχνες DJs" - Άρθρο του Στέλιου Φενέκου


Διάλογοι μνημονίου με καρότο και μαστίγιο - Γράφει ο Στέλιος Φενέκος


 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ