Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πως "τρως" πύραυλο χωρίς να το περιμένεις - Περιστατικά ανάλογα με αυτό της ΣΑΛΑΜΙΣ

14.04.2014 | 00:21
Το σοβαρό περιστατικό με την φρεγάτα ΣΑΛΑΜΙΣ και τον ισραηλινό πύραυλο που λίγο έλειψε να την χτυπήσει δεν είναι το πρώτο . Έχουν προηγηθεί πολύ πιο τραγικά παραδείγματα πολεμικών πλοίων που δεν μπόρεσαν να αντιδράσουν είτε σε “φιλικά πυρά”, είτε σε μια αιφνιδιαστική επίθεση από εκεί που κανείς δεν περίμενε. Και είναι αυτός ο λόγος που τα πολεμικά πλοία πάντα πρέπει να βρίσκονται σε κατάσταση “πολεμικής ετοιμότητας”. Στην περίπτωση της φρεγάτας μας είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι παρά την “χαλαρότητα” που είχε διαδεχτεί την ένταση της συμμετοχής σε μια μεγάλη άσκηση, υπήρξαν αντανακλαστικά και αντιδράσεις από το ανθρώπινο δυναμικό για μια ύστατη προσπάθεια αποφυγής του πυραύλου.

Ποια είναι τα δύο περιστατικά που φέρνει στο νου η περίτπωση της ελληνικής φρεγάτας:

1. Στο Αιγαίο πριν από αρκετά χρόνια, όπου το Τουρκικό αντιτορπιλικό TCG Muavenet το οποίο κατά τη διάρκεια της νατοϊκής άσκησης «Display Determination 1992» είχε πληγεί κατά λάθος από δύο κατευθυνόμενα βλήματα επιφανείας – αέρος RIM-7 Sea Sparrow που εκτοξεύθηκαν από το αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS Saratoga CV 60.Τα βλήματα προσέκρουσαν στη γέφυρα του τουρκικού πλοίου και κατέστρεψαν το Κέντρο Πληροφοριών Μάχης. Το αποτέλεσμα ήταν πέντε νεκροί (συμπεριλαμβανομένου και του κυβερνήτη του τουρκικού πλοίου) και πολλοί τραυματίες (μεταξύ των οποίων το σύνολο σχεδόν των αξιωματικών). 

2. Η προσβολή από δύο πυραύλους Exocet  κατά  της αμερικανικής φρεγάτας USS Stark από Ιρακινά μαχητικά (F-1EQ/AM-39) στον Περσικό Κόλπο τo 1987. Η επίθεση των Ιρακινών στοίχισε στους Αμερικανούς 37 νεκρούς και σημαντικές βλάβες στην 4.200 τόνων Oliver Hazard Perry λόγω της αδράνειας του κέντρου επιχειρήσεων του πλοίου, αφού άφησαν να προσεγγίσει το Ιρακινό αεροσκάφος στα 20 μίλια και να εξαπολύσει τους πυραύλους του. 


 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ