Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΑΠΟΨΗ

Πόσο νόμιμες είναι οι επανακρίσεις μετά από δικαστικές αποφάσεις; Άρθρο απάντηση

03.10.2013 | 00:01
Με αφορμή την υπόθεση της “αποκατάστασης” του πατέρα του Χρήστου Παππά ,ο οποίος έγινε από συνταγματάρχης αντιστράτηγος με μια υπογραφή, έγινε μεγάλη συζήτηση για το πόσο νόμομες είναι αυτές οι επανακρίσεις.

Αξιωματικός με πλήρη γνώση του θέματος έγραψε για το Onalert ένα εξαιρετικά διαφωτιστικό άρθρο για το κατά πόσο “ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΙΜΕΣ ΟΙ ΕΠΑΝΑΚΡΙΣΕΙΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ” :

Γράφει :

Το ερώτημα αυτό δεν είναι δόκιμο από νομικής απόψεως και δεν μπορεί να απαντηθεί με κανόνα του τύπου «είναι» ή «δεν είναι» νόμιμες (αυτό θα ήταν αντιεπιστημονικό και θα οδηγούσε σε «παραφράσεις» ή σε «κακόπιστη εκμετάλλευση μιας μονολεκτικής απάντησης».

Για να μην υπάρξουν στο μέλλον περαιτέρω παρανοήσεις (καλόπιστες ή κακόπιστες) καλό θα ήταν να ξεκαθαρίσουν ορισμένα πράγματα:

Ότι έχει να κάνει με την αποστρατεία - επανάκριση ενός στρατιωτικού αποτελεί διοικητική πράξη (π.χ. η άρνηση της Διοικήσεως να διατάξει ΕΔΕ για διαγραφή δυσμενών στοιχείων ή να τον επανακρίνει, η προαγωγή του ή μη μετά από επανάκριση) και ως τέτοια μπορεί να προσβληθεί ενώπιον των διοικητικών δικαστηρίων από τον ενδιαφερόμενο στρατιωτικό (ακυρωτικές διαφορές).

Το ζητούμενο, λοιπόν, είναι τα όρια εξουσίας του αρμόδιου, κατά περίπτωση, διοικητικού δικαστηρίου (έκταση δικαστικού ελέγχου). Αυτό δεν έχει την εξουσία (δικαιοδοσία) να αποφασίσει αν θα γίνει ή όχι μια προαγωγή στρατιωτικού, έχει, όμως, την εξουσία να αποφασίσει εάν η διοικητική πράξη της άρνησης προαγωγής ενός στρατιωτικού είναι νόμιμη, στο πλαίσιο του «δικαστικού ελέγχου νομιμότητας των διοικητικών πράξεων». Αυτό επιτάσσει η συνταγματικώς προβλεπόμενη διάκριση των εξουσιών και εν προκειμένω της δικαστικής με την εκτελεστική. Εάν, δηλαδή, τα διοικητικά δικαστήρια, με τις αποφάσεις τους, απένειμαν βαθμό/ούς σε στρατιωτικούς ή τους αποστράτευαν ή προέβαιναν σε επανακρίσεις αυτών, τότε θα υποκαθιστούσαν τη Διοίκηση, θα έθεταν την εκτελεστική εξουσία σε αχρησία και θα ομιλούσαμε για «συνταγματική εκτροπή».

Η αποστολή που ανέθεσε ο συντακτικός νομοθέτης στα διοικητικά δικαστήρια είναι ο έλεγχος νομιμότητας των διοικητικών πράξεων και εν προκειμένω (για τους στρατιωτικούς) ο έλεγχος του εάν η αποστρατεία ή η μη περαιτέρω προαγωγή ή η μη διενέργεια αιτούμενης ΕΔΕ για διαγραφή δυσμενών στοιχείων είναι «πλήρως και επαρκώς» αιτιολογημένες διοικητικές πράξεις. Στη συντριπτική πλειοψηφία των αποφάσεών τους, τα διοικητικά δικαστήρια ακυρώνουν τέτοιες πράξεις «ελλείψει νομίμου (ή επαρκούς) αιτιολογίας» και τις αναπέμπουν στη Διοίκηση για «νέα νόμιμη κρίση». Η δε Διοίκηση, στις περισσότερες των υποθέσεων, παραλλάσσει την αιτιολογία, εκδίδει νέα δυσμενή, για τον διοικούμενο στρατιωτικό, πράξη (έχει τη διακριτική αυτή ευχέρεια) και ο δικαστικός αγώνας συνεχίζεται επί σειρά ετών…Υπάρχουν, όμως, και λιγοστές περιπτώσεις που η Διοίκηση «συμμορφώνεται» με την πρώτη (εν. δικαστική απόφαση) και δικαιώνει γρήγορα τον προσφεύγοντα στρατιωτικό, χωρίς να μπει στον κόπο να αλλάξει την αιτιολογία. Προφανώς τέτοιες συμπεριφορές τις φυλάει ως «κόρη οφθαλμού» για τους αρεστούς ή ημετέρους.

Τέλος, για να κλείσουμε το θέμα επιστημονικά, παραθέτω τα εξής:

• Ως προς την έκταση του δικαστικού ελέγχου
Ο ακυρωτικός έλεγχος (για τον οποίο μιλήσαμε παραπάνω):
• Έχει αποκλειστικό αντικείμενο την προσβολή διοικητικής πράξης (ρητής ή σιωπηρής),
• είναι έλεγχος μόνο νομιμότητας (αντικειμενικός χαρακτήρας του ελέγχου),
• δεν αναμιγνύεται στην διαμόρφωση του πραγματικού της υπόθεσης και δεν προβαίνει σε ουσιαστική εκτίμηση των πραγματικών περιστατικών εκτός (εμμέσως) όταν ελέγχει:
• πλάνη περί τα πράγματα
• άκρα όρια διακριτικής ευχέρειας.

• Ως προς τις εξουσίες του δικαστή – συνέπειες των αποφάσεων που εκδίδει:
Ο ακυρωτικός έλεγχος:
• Ή απορρίπτει το ένδικο βοήθημα, ή ακυρώνει την πράξη.
• Δεν έχει μεταρρυθμιστική ή καταψηφιστική εξουσία, δεν μπορεί να τροποποιήσει την πράξη, δεν υποκαθιστά τη διοίκηση, δεν μπορεί να επιδικάσει χρήματα.

Διαβάστε ακόμη:

Επανακρίσεις στρατιωτικών: δικαίωναν τους χουντικούς ταλαιπωρούσαν όσους είχαν αδικηθείΓια πρώτη φορά 150 αιτήσης επανάκρισης κρίθηκαν αβάσιμες - Βράζει η Συγγρού 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ