Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τζιχαντιστές σκορπούν το φόβο στα Βαλκάνια!

12.08.2014 | 16:49
Ανησυχία προκαλεί η διεθνοποίηση της στρατολόγησης τζιχαντιστών

Νέοι μουσουλμάνοι, κάτοικοι ασφαλών περιοχών, όπως είναι τα Βαλκάνια,  ταξιδεύουν στη φλεγόμενη Μέση Ανατολή για έναν "ιερό σκοπό": να γίνουν Μάρτυρες του Ισλάμ!
  Τα Βαλκάνια, τα τελευταία χρόνια, αποτελούν φυτώριο φανατικών ισλαμιστών που δεν διστάζουν να θυσιάσουν ακόμη και τη ζωή τους στον "ιερό πόλεμο" των μουσουλμάνων. Όλο και πιο συχνά, νεαροί από το Κόσοβο, την ΠΓΔΜ, την Αλβανία και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη εκτελούν επιθέσεις αυτοκτονίας στο Ιράκ και τη Συρία.

Κόσοβο
Το πρόβλημα είναι τόσο έντονο, που προσφάτως στο Κόσοβο ψηφίστηκε νόμος που ποινικοποιεί τη συμμετοχή σε ξένες στρατιωτικές ή παραστρατιωτικές οργανώσεις. Η νομοθεσία, ωστόσο, δεν φαίνεται να μπορεί να αποτρέψει τέτοια φαινόμενα, αφού παρότι πέρασαν πέντε μήνες από τις νομοθετικές αλλαγές, δεν μειώθηκε το "κύμα" των εθελοντών που μεταβαίνουν στο Ιράκ, τη Συρία ή και αλλού για να πολεμήσουν. Το πρόβλημα έγκειται, μάλλον, στις οργανώσεις που προετοιμάζουν πνευματικά και βοηθούν οικονομικά τους μελλοντικούς "μαχητές του Ισλάμ". Προς αυτή την κατεύθυνση, νομοθετικά, δεν έγινε τίποτα.Χθες, στο Κόσοβο, οι αρχές συνέλαβαν 40 άτομα με την κατηγορία της τρομοκρατίας, ενώ αναζητούνται άλλοι 200, μεταξύ αυτών και μία γυναίκα.Βοσνία-Ερζεγοβίνη
Ένας Βόσνιος, ο οποίος κατηγορείτο για συμμετοχή σε επίθεση κατά της αμερικανικής πρεσβείας στο Σαράγεβο το 2011, σκοτώθηκε στο Ιράκ, κατά πάσα πιθανότητα σε επίθεση αυτοκτονίας, αναφέρεται στον ειδησεογραφικό ιστότοπο Ummetta. Ο 23χρονος Εμρά Φόινιτσα σκοτώθηκε στο Ιράκ την περασμένη Παρασκευή, αναφέρεται στον συγκεκριμένο ιστότοπο (με διασυνδέσεις με εξτρεμιστικές ισλαμικές οργανώσεις στη Βοσνία και τα υπόλοιπα Βαλκάνια), χωρίς ωστόσο να αποκαλύπτεται πού έγινε η επίθεση. Σημειώνεται ακόμη ότι βάσει των διαθέσιμων πληροφοριών, ο 23χρονος πήγε στο Ιράκ προκειμένου να πραγματοποιήσει μια "επιχείρηση shaheed” (σ.σ. shaheed στα αραβικά σημαίνει μάρτυρας) και πραγματοποίησε, κατά τα φαινόμενα, επίθεση αυτοκτονίας ζωσμένος με εκρηκτικά. Ο Φόινιτσα είχε καταδικαστεί, μαζί με τον Μεβλίντ Γιασάρεβιτς, για την επίθεση στην αμερικανική πρεσβεία στο Σαράγεβο, το 2011. Στη συνέχεια, σε άλλη δίκη, αθωώθηκε και κατόπιν έφυγε στη Συρία, όπου πολέμησε στο πλευρό των ισλαμιστών. Οι βοσνιακές αρχές προέβησαν πρόσφατα σε αλλαγή του Ποινικού Κώδικα της χώρας προκειμένου να τίθενται εκτός νόμου όσοι πολεμούν σε ξένες χώρες.

Στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, από όπου προέρχονται οι περισσότεροι Βαλκάνιοι τζιχαντιστές που πολεμούν στη Συρία και το Ιράκ, απασχολεί άμεσα την κοινή γνώμη το ενδεχόμενο να εξαπλωθεί η θρησκευτική βία και στο εσωτερικό της χώρας αυτής. "Ο κίνδυνος αυτός δεν θα πρέπει να υποτιμάται, το κακό που διαπράττουν αυτοί οι άνθρωποι στο εξωτερικό θα το συνεχίσουν και όταν θα επιστρέψουν στη χώρα" προειδοποιεί ο Μεχμέτ Μπράνταριτς, βουλευτής και μέλος της επιτροπής για την Άμυνα και την Ασφάλεια του βοσνιακού Κοινοβουλίου.

Την ίδια άποψη έχει και ο Βόσνιος αναλυτής, ειδικός για θέματα τρομοκρατίας, Τζέβαντ Γκαλιάσεβιτς. "Οι εκτιμήσεις λένε ότι περίπου 300 τζιχαντιστές από τη Βοσνία συμμετέχουν στους πολέμους, με θρησκευτικά κίνητρα. Οι περισσότεροι στη Συρία και λιγότεροι στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Αυτοί, όταν θα επιστρέψουν, θα μεταφέρουν στη Βοσνία και τον πόλεμο της Συρίας" εκτιμά ο κ. Γκαλιάσεβιτς, σε δήλωσή του στην εφημερίδα "Νεζαβίσνε Νόβινε", που εκδίδεται στην Μπάνια Λούκα.

Στην ίδια εφημερίδα φιλοξενείται και δήλωση του δημοσιογράφου, συγγραφέα του βιβλίου "Οι Μουτζαχεντίν στη Βοσνία την περίοδο 1992-1999" Εσάντ Χετσίμοβιτς, ο οποίος επισημαίνει ότι οι αρχές θα πρέπει, πρωτίστως, να στραφούν εναντίον εκείνων που "κάνουν πλύση εγκεφάλου στους νεαρούς μουσουλμάνους και τους σπρώχνουν στον θάνατο, πολεμώντας σε ξένους πολέμους". Ο Εσάντ Χετσίμοβις θεωρεί πιθανό το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθούν στο άμεσο μέλλον επιθέσεις αυτοκτονίας και στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και εκτιμά ότι στο στόχαστρο τέτοιων ενεργειών θα βρεθούν ξένες πρεσβείες, πολίτες άλλων εθνών που ζουν στη Βοσνία αλλά και μουσουλμάνοι που απορρίπτουν τον ισλαμικό φανατισμό.

Αλβανία
Το Διαθρησκειακό Συμβούλιο της Αλβανίας, που αποτελείται από εκπροσώπους της Μουσουλμανικής Κοινότητας, της Ορθόδοξης Αυτοκέφαλης Εκκλησίας, της Καθολικής Εκκλησίας, των Ευαγγελιστών και των Μπεκτασί, μέσω ανακοίνωσης, καταδικάσε σήμερα "τη βία και τα εγκλήματα των τρομοκρατών του ISIS στο Ιράκ". Σημειώνεται ότι δεκάδες νεαρών Αλβανών -μουσουλμάνων-συμμετέχουν στο πλευρό των δυνάμεων του ISIS στο Ιράκ και στη Συρία.

ΗΠΑ: Ο ΥΠΕΞ Κέρι λέει πως θα υπάρξει προσφυγή στον ΟΗΕ κατά των ξένων τζιχαντιστών

Ο Κέρι ανακοίνωσε σήμερα πως οι ΗΠΑ και η Αυστραλία θα προσφύγουν στον ΟΗΕ σχετικά με την απειλή των ξένων τζιχαντιστών που πολεμούν στη Συρία, το Ιράκ ή αλλού. "Έχουμε την πρόθεση να φέρουμε μαζί το θέμα αυτό στα Ηνωμένα Έθνη (...) με στόχο να πετύχουμε τη στήριξη των χωρών καταγωγής (των τζιχαντιστών) και των ενδιαφερομένων χωρών", στις οποίες πηγαίνουν να πολεμήσουν, δήλωσε ο Κέρι.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Φωτο - σοκ: 7χρονος Αυστραλός κρατάει το κεφάλι σύρου στρατιώτη

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ