Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΑΠΟΨΗ

"Που είναι τ΄ άρματα ρε;" - Ο "πατριωτισμός" θέλει και την ερπύστριά του στη παρέλαση

11.10.2013 | 00:01
Του ΠΑΡΙ ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΥ

Μέχρι το 2010 ,που η κρίση είχε ήδη ξεσπάσει στην χώρα οι στρατιωτικές παρελάσεις μας κόστιζαν  κοντά στα 3 εκατομμύρια. Τα μηχανοκίνητα τμήματα ,τα άρματα μάχης και οι διελεύσεις αεροσκαφών και ελικοπτέρων μπορεί να ήταν εντυπωσιακές αλλά κόστιζαν. Αποφασίστηκε να κοπούν μέχρι τα οικονομικά της χώρας να επιτρέψουν την επανεμφάνισή τους.

Έκτοτε μια παρέλαση δεν έγινε καθόλου -στη Θεσσαλονίκη- και σ΄ όσες έγιναν συμμετείχαν πεζοπόρα τμήματα. Το κόστος των παρελάσεων  έπεσε στις 350.000 ευρώ.

Επηρέασε το “πατριωτικό αίσθημα” των Ελλήνων η απουσία των αρμάτων μάχης; Καθόλου νομίζουμε. Υπήρξαν πολλά άλλα γεγονότα που το καταρράκωσαν ,όπως η παραχώρηση εθνικής κυριαρχίας για τα δανεικά, για παράδειγμα. 

"Έλειψαν" στους στρατιωτικούς; Όσοι είχαν άμεση εμπλοκή κατά καιρούς με τη προετοιμασία των μηχανοκίνητων τμημάτων δεν νομίζουμε ότι είναι χαρούμενοι.

Δεν γνωρίζουμε το σκεπτικό του ΓΕΕΘΑ για την επαναφορά των αρμάτων μάχης στις παρελάσεις εν μέσω κρίσης,ούτε γιατί την αποδέχτηκε ο ΥΕΘΑ. Θα θέλαμε όμως κάποιος να μας εξηγήσει. Γιατί ρίχνοντας μια ματιά στον κατάλογο των 20 προγραμμάτων που εγκρίθηκαν από την Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής δεν μπορεί να μη νοιώσει έστω και στιγμιαία απελπισία. “Μπαταρίες”, “επισκευές” , “αντικαταστάσεις κλιματιστικών μονάδων”, αυτό είναι πια το “εξοπλιστικό πρόγραμμα” της Ελλάδας. Θέματα που μέχρι πρόσφατα ήταν αρμοδιότητα ...Β΄Υπαρχηγών. Και οι ανάγκες που πρέπει άμεσα να καλυφθούν πολλές και τεράστιες. Αλλά εδώ φθάσαμε με την οικονομικη κρίση και πρέπει  να το αντιμετωπίσουμε.

Συνεπώς η  απόφαση  να δαπανηθεί έστω κι ένα ευρώ παραπάνω για κάτι που δεν έχει τίποτα να προσφέρει επί της ουσίας αυτή τη στιγμή θέλει πολύ σκέψη.

Οι πολίτες και ειδικά τα παιδιά τους εντυπωσιάζονται επαρκώς από τα “πράσινα μπερέ” τους Εύζωνες ,τους Ευέλπιδες, τους Ναυτικούς Δόκιμους τους Ικαρους ,από όλους όσους παρελαύνουν αυτά τα χρόνια της κρίσης χωρίς μηχανοκίνητα. Οι ελληνικές σημαίες κινούνται το ίδιο παθιασμένα , το χειροκρότημα ζεστό και η συγκίνηση δεν έλειψε επειδή δεν πέρασαν τα “άρματα μάχης”. Εντάξει μπορεί να έλειψαν σε κάποιους λίγους που στη παρέλαση του 2010 στην Αθήνα ,φορώντας τα μαύρα μπλουζάκια τους ανάμεσα σε βρισιές και απειλές, ουρλιάζοντας ρωτούσαν τους "αλήτες ρουφιάνους δημοσιογράφους" ,“που ειναι τα άρματα ρεεεεε”;

Ο πατριωτισμός μας δεν πρόκειται να επιβεβαιωθεί από την παρουσία ή την απουσία των αρμάτων μάχης από τη παρέλαση. Ο πατριωτισμός μας πρέπει να αποδεικνύεται κάθε μέρα και αυτό αφορά όλους μας όχι μόνο τους στρατιωτικούς οι οποίοι τον έχουν αποδείξει κάνοντας επιλογή ζωής τη προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων της πατρίδας.

Ας ξανασκεφτούν καλά λοιπόν εκεί στο ΓΕΕΘΑ τις εισηγήσεις τους και στο ΥΠΕΘΑ τις αποφάσεις τους .

Διαβάστε ακόμη:

Η παρέλαση των υπερασπιστών της Μόσχας - Πλάνα εποχής

ΒΙΝΤΕΟ: Παρέλαση υπερθέαμα στη Βόρεια Κορέα

ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ Ρωσία: Ημέρα της Νίκης στην Κόκκινη Πλατεία 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ