Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πούτιν: Να επιτραπεί η πρόσβαση των ερευνητών στον χώρο της συντριβής

21.07.2014 | 10:24
Τέσσερις σχεδόν ημέρες μετά την καταστροφή, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι η κατάρριψη του αεροσκάφους της Malaysia Airlines δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί για πολιτικούς σκοπούς, ζήτησε από τους αυτονομιστές να επιτρέψουν την πρόσβαση των ερευνητών στον χώρο της συντριβής και διαβεβαίωσε ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να διευκολύνει μία επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία μέσω διαπραγματεύσεων.

"Η Ρωσία θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν ώστε η σύρραξη να περάσει από μία στρατιωτική φάση σε μία φάση ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων μέσω αποκλειστικά διπλωματικών οδών", είπε, χωρίς να δώσει διευκρινίσεις, σε βίντεο που διανεμήθηκε από το Κρεμλίνο και μεταδόθηκε από την ρωσική τηλεόραση.

Φορώντας σκούρο κοστούμι και μαύρη γραβάτα, ο πρόεδρος της Ρωσίας επανέλαβε ότι είναι πεπεισμένος ότι η τραγωδία δεν θα είχε συμβεί, εάν η ουκρανική κυβέρνηση δεν είχε τερματίσει την εκεχειρία και δεν είχε επαναλάβει τις επιχειρήσεις κατά των φιλορώσων αυτονομιστών της ανατολικής Ουκρανίας.
"Ωστόσο, κανείς δεν πρέπει -και δεν έχει το δικαίωμα- να χρησιμοποιήσει αυτήν την τραγωδία για την επίτευξη εγωιστικών πολιτικών στόχων. Τέτοια γεγονότα δεν πρέπει να διχάζουν τους ανθρώπους, αλλά να τους ενώνουν", είπε.
"Εκείνοι που είναι υπεύθυνοι για την κατάσταση στην περιοχή πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους ενώπιον του λαού τους και ενώπιον των λαών των χωρών οι πολίτες των οποίων χάθηκαν στην καταστροφή", πρόσθεσε.
"Πρέπει να γίνουν τα πάντα για να υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλεια των διεθνών εμπειρογνωμόνων στον τόπο της τραγωδίας", δήλωσε ο Πούτιν.

Κάνοντας την εκτίμηση ότι η παρουσία εκπροσώπων των αυτονομιστών, των ουκρανικών σωστικών συνεργείων και των εμπειρογνωμόνων της Malaysia Airlines στην περιοχή της συντριβής "δεν είναι αρκετή", δήλωσε ότι είναι "απαραίτητη" η έλευση "ομάδας ειδικών υπό την αιγίδα του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας και υπό μορφή διεθνούς επιτροπής έρευνας".
"Πρέπει να γίνουν τα πάντα για την πλήρη ασφάλεια (της επιτροπής) και για το άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων που είναι απαραίτητοι για τις εργασίες της", κατέληξε.Νωρίτερα ο πρσβευτής της Ρωσίας στην Αυστραλία Βλαντίμιρ Μοροζόφ δήλωσε οτι η Ρωσία θα υποστηρίξει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ απόφαση που ζητεί απρόσκοπτη πρόσβαση στον τόπο της πτώσης του αεροσκάφους της Malaysia Airlines, σε περιοχή της ανατολικής Ουκρανίας που ελέγχεται από τις δυνάμεις των φιλορώσων αυτονομιστών, εάν δεν επιρρίπτει σε κάποια πλευρά την ευθύνη για την κατάρριψη της πτήσης MH17.  "Η απόφαση αυτή υποστηρίζεται από τη Ρωσία... υπό την προϋπόθεση ότι δεν επιρρίπτονται ευθύνες σε κάποιους", δηλαδή είτε στη Ρωσία, είτε στους φιλορώσους αυτονομιστές, δήλωσε ο ρώσος διπλωμάτης στην εφημερίδα Australian Financial Review.

Το σχέδιο απόφασης, το οποίο προτείνεται από την Αυστραλία, συνεπικουρούμενη από τη Γαλλία, και θα συζητηθεί απόψε, ζητεί "από όλες τις χώρες και τους παράγοντες που έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην περιοχή -ανάμεσά τους τη Ρωσία- να συνεργασθούν πλήρως στο πλαίσιο "διεθνούς έρευνας , πλήρους, διεξοδικής και ανεξάρτητης".
  • Απαιτεί την άμεση παύση κάθε πολεμικής δραστηριότητας στην ευρύτερη περιοχή για τη διευκόλυνση της έρευνας.
  • Η απόφαση "καταδικάζει με τη μεγαλύτερη δυνατή δριμύτητα" την επίθεση που οδήγησε στην κατάρριψη του αεροσκάφους και ζητεί να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι.
  • Απαιτεί από τις ένοπλες ομάδες που ελέγχουν τον τόπο όπου βρίσκονται τα συντρίμμια του αεροσκάφους να εγγυηθούν πλήρη, απεριόριστη και ασφαλή πρόσβαση στους ερευνητές.
  • Καλεί τις χώρες και τους πρωταγωνιστές των εξελίξεων στην περιοχή να συνεργασθούν πλήρως στο πλαίσιο της διεθνούς έρευνας και για τον εντοπισμό και τη δίωξη των υπευθύνων.
Χθες , ο ρώσος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Εθνη Βιτάλι Τσούρκιν δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι για τη Μόσχα το κείμενο περιέχει "ορισμένες ασάφειες" και δεν εγγυάται ότι η έρευνα θα είναι πραγματικά "διεθνής και αντικειμενική". Η ρωσική πλευρά πρότεινε μέχρι αργά το βράδυ χθες "τροποποιήσεις" για τη "βελτίωση" του κειμένου.
"Αυτό παραπέμπει στην τυπική ρωσική παρακωλυτική τακτική", δήλωσε ο βρετανός πρεσβευτής Μαρκ Λάιαλ Γκραντ.Επιπλέον συνεργεία είχαν ανασύρει 251 πτώματα και 86 τμήματα σορών μέχρι αργά το βράδυ χθες από τα συντρίμμια του αεροσκάφους της Malaysia Airlines, ενώ και δεύτερο τρένο με βαγόνια-ψυγεία έχει φθάσει στην περιοχή, ανακοίνωσε ουκρανική κυβερνητική επιτροπή έρευνας.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι το πρώτο τρένο που μεταφέρει τις σορούς 200 θυμάτων έχει παραμείνει στον σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης Τόρεζ, διότι "τρομοκράτες εμποδίζουν την αναχώρησή του".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μήνυμα Κέρι προς Ρωσία για να αναλάβει δράση


Μπόϊνγκ: Ένοπλοι "άρπαξαν" τα πτώματα από το σημείο της συντριβής

Boeing: Βίντεο με σύστημα Buk που "φυγαδεύεται"


Ο "Έλληνας" στα ηχητικά ντοκουμέντα των φιλορωσων που παραδέχονται ότι κατέρριψαν το αεροσκάφος

Αυτός είναι ο πύραυλος που κατέρριψε το Μπόϊνγκ;


Διπλωματικά παιχνίδια πάνω από τα πτώματα - ΒΙΝΤΕΟ

Ουκρανία: "Η Ρωσία κατέρριψε Ουκρανικό μαχητικό"

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ