Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

Διεθνή

Πούτιν: Επανεξελέγη Πρόεδρος της Ρωσίας μέχρι το 2024

07.05.2018 | 16:06
Με μία επίσημη τελετή στο Κρεμλίνο, ο Βλαντίμιρ Πούτιν ορκίσθηκε σήμερα (07.05.20189) για μια τέταρτη θητεία στην προεδρία της Ρωσίας, η οποία θα διαρκέσει μέχρι το 2024.

«Θεωρώ καθήκον μου και το νόημα της ζωής μου να κάνω ό,τι μπορώ για τη Ρωσία, για το παρόν και για το μέλλον της », δήλωσε αφού ορκίσθηκε πάνω στο Σύνταγμα.Με 76,7 % η επανεκλογή

Ο Πούτιν, ο οποίος επανεξελέγη τον Μάρτιο με 76,7% των ψήφων, το μεγαλύτερο ποσοστό αφότου ανέλαβε την εξουσία, βρίσκεται στην ηγεσία της χώρας από το 2000 ως αρχηγός του κράτους ή της κυβέρνησης. Η θητεία του θα διαρκέσει έξι χρόνια, έως το 2024, και θα τον κάνει τον μακροβιότερο ηγέτη στη νεότερη ιστορία της Ρωσίας, πίσω μόνο από τον σοβιετικό Ιωσήφ Στάλιν.
Οι αρχές είχαν απαγορεύσει στον κυριότερο αντίπαλό του, τον Αλεξέι Ναβάλνι, να συμμετάσχει στις εκλογές του Μαρτίου και το Σάββατο ο Ναβάλνι και εκατοντάδες υποστηρικτές του τέθηκαν υπό κράτηση από την αστυνομία ενώ διαδήλωναν κατά της νέας θητείας του Πούτιν με το σύνθημα: «Ο Πούτιν δεν είναι ο τσάρος μας».

«Έχω συνείδηση της κολοσσιαίας ευθύνης μου απέναντι στον καθέναν από εσάς, απέναντι στη Ρωσία», δήλωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν κατά την τελετή της ορκωμοσίας. «Θα κάνω τα πάντα για να αυξήσω την ισχύ, την ευημερία και τη δόξα της Ρωσίας», διαβεβαίωσε.
«Όλη η ομορφιά μας και όλη η δύναμή μας βρίσκεται στην πολιτιστική αυθεντικότητα και στην ενότητά μας», πρόσθεσε

Οι στόχοι του Πούτιν

Στην τέταρτη θητεία του στην προεδρία της Ρωσίας ορκίστηκε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, θέτοντας ως στόχο την βελτίωση της ποιότητας ζωής αλλά και διαμηνύοντας πως δεν πρόκειται να σταματήσει να προσέχει την διεθνή σκηνή και την ασφάλεια της χώρας.
«Μια νέα ποιότητα ζωής, η καλοζωία, η ασφάλεια και η υγεία των πολιτών – αυτό προέχει σήμερα», ανέφερε κατά την ομιλία του ο κ. Πούτιν, προσθέτοντας πως η Μόσχα πρέπει να αξιοποιήσει κάθε δυνατή ευκαιρία για οικονομική και τεχνολογική ανάπτυξη.

Σε μια συμβολική κίνηση, ο κ. Πούτιν μετέβη από το γραφείο του στον χώρο της τελετής με καινούργια, ρωσικής κατασκευής λιμουζίνα. Σύμφωνα με την ρωσική κρατική τηλεόραση, εφεξής το εν λόγω όχημα θα αντικαταστήσει τα αυτοκίνητα εισαγωγής που χρησιμοποιούσε έως σήμερα.
Λίγη ώρα μετά την ορκωμοσία ο κ. Πούτιν πρότεινε στη Δούμα την παραμονή του Ντμίτρι Μεντβέντεφ στην πρωθυπουργία, στέλνοντας σινιάλο συνέχειας.

Μολονότι ο κ. Πούτιν έχει αναβαθμίσει την εξωτερική πολιτικής της Ρωσίας με στρατιωτικές παρεμβάσεις στην Συρία και στην Κριμαία, την οποία προσάρτησε το 2014, οι χειρισμοί του έχουν προκαλέσει βαθιά ρήξη στις σχέσεις με τη Δύση, γεγονός που συνέλαβε στην ύφεση της οικονομίας τα προηγούμενα χρόνια.
Ο ρώσος πρόεδρος διευκρίνισε ότι η Μόσχα θα συνεχίσει να επιδεικνύει την δέουσα και αμείωτη προσοχή σε διεθνή θέματα. Υποστήριξε ότι το Κρεμλίνο επιζητεί «ισότιμη και αμοιβαία ωφέλιμη συνεργασία» με όλες τις χώρες στο όνομα της ειρήνης και της σταθερότητας.

Το Σύνταγμα δεν επιτρέπει στον κ. Πούτιν να εκλεγεί σε τρίτη συναπτή θητεία μετά το 2024, αν και στο παρελθόν απέφυγε τον εν λόγω περιορισμό υπηρετώντας ως πρωθυπουργός για τέσσερα χρόνια μετά τις δύο πρώτες θητείες του στον προεδρικό θώκο.
Ο 65χρονος έχει αποφύγει να μιλήσει για το μέλλον του, με δεδομένο ότι η επόμενη ευκαιρία που θα έχει για εκλογή στην προεδρία θα είναι το 2030, όταν θα είναι 77 ετών.

Με πληροφορίες από το RT, skai

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ