Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πρεμιέρα ντοκιμαντέρ Χίτσκοκ για τα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης - ΒΙΝΤΕΟ

10.01.2014 | 12:39
Ένα ντοκιμαντέρ που δεν έχει προβληθεί ποτέ με θέμα την απελευθέρωση των κρατούμενων από τα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης το 1945, το οποίο σκηνοθέτησε ο Άλφρεντ Χίτσκοκ, θα προβληθεί για πρώτη φορά, όπως έγραψε η εφημερίδα Independent.

Η ταινία, που αποκαθίσταται από το Βασιλικό Πολεμικό Μουσείο στο Λονδίνο, δεν έφτασε ποτέ στις κινηματογραφικές αίθουσες εξαιτίας της αλλαγής στο πολιτικό κλίμα μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, δήλωσε Τόνι Χάγκιθ, ο έφορος του μουσείου.

«Όταν ανακάλυψαν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί επιθυμούσαν να προβληθεί η ταινία πολύ γρήγορα ώστε να δείξει τι συνέβαινε εκεί και να αναγκάσουν τον γερμανικό λαό να αποδεχθεί την ευθύνη του για τις ωμότητες που διαπράχθηκαν», πρόσθεσε.
Όμως το ντοκιμαντέρ –που αποτελείται από υλικό που μαγνητοσκόπησαν βρετανικά και σοβιετικά στρατεύματα– καθυστέρησε να ολοκληρωθεί. «Μέχρι το τέλος του 1945, οι Σύμμαχοι είχαν αποφασίσει ότι η μεταπολεμική ανοικοδόμηση δεν θα διευκολυνόταν αν υπενθύμιζαν στους Γερμανούς την ενοχή τους», σημείωσε ο Χάγκιθ.

Ο Σίντνεϊ Μπερνστάιν, φίλος του Χίτσκοκ, του είχε ζητήσει να βοηθήσει στο ντοκιμαντέρ, όμως ο διάσημος σκηνοθέτης φέρεται να σοκαρίστηκε τόσο πολύ από το υλικό, μεγάλο μέρος του οποίου προέρχεται από το στρατόπεδο Μπέργκεν-Μπέλσεν, που επί μία εβδομάδα δεν μπορούσε να εργαστεί.

Πέντε από τις έξι μπομπίνες του ντοκιμαντέρ εντοπίστηκαν στο μουσείο τη δεκαετία του 1980 και μια ημιτελής εκδοχή του παρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ του Βερολίνου το 1984 (παρακάτω). Ένα χρόνο αργότερα, είχε προβληθεί από το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο PBS.

Το Βασιλικό Πολεμικό Μουσείο χρησιμοποίησε ψηφιακή τεχνολογία για να το αποκαταστήσει στην εκδοχή του Χίτσκοκ, ενώ ανακάλυψε και το υλικό από την έκτη μπομπίνα.

Επίσης γυρίζεται ένα δεύτερο ντοκιμαντέρ με τίτλο «Night will fall», το οποίο θα συνοδεύσει το ντοκιμαντέρ του Χίτσκοκ.

Το ντοκιμαντέρ θα προβληθεί περί τα τέλη του 2014 το νωρίτερο, όπως επεσήμανε μια εκπρόσωπος του Βασιλικού Πολεμικού Μουσείου.

Σύμφωνα με αυτούς που έχουν δει το ντοκιμαντέρ, πρόκειται για ωμή καταγραφή της απάνθρωπης πραγματικότητας περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο ντοκιμαντέρ που έχει γυριστεί για εκείνη την περίοδο. Όσοι γνώρισαν τον Χίτσκοκ λένε πως τον επηρέασε πάρα πολύ στην μετέπειτα καριέρα του και δεν κατάφερε ποτέ να ξεπεράσει τις συγκεκριμένες εικόνες. Παρότι δεν είναι η γνωστή η εμπλοκή του με το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ, αν το γύρισε εκείνος ή απλώς είχε συμβουλευτικό ρόλο, εντούτοις φαίνεται πως έπαιξε σημαντικό ρόλο στη ψυχοσύνθεσή του.

Οι θαυμαστές του δεν ξέρουν αν πρέπει να το δουν ως ένα ακόμα φιλμ του Χίτσκοκ, οι ειδικοί πάντως που έχουν δει ολόκληρο το ντοκιμαντέρ μιλούν για μια σκληρή γροθιά στο στομάχι.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΟΙ ΕΙΚΟΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΣΟΚΑΡΙΣΤΙΚΕΣ 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ